Ontja magából az X99-es alaplapokat a Gigabyte

Nem is olyan régen szerepelt híradásunkban a Gigabyte egy Intel X99-es vezérlőhidat munkára fogó, mégis különleges alaplappal, mely a DisplayPort csatlakozó miatt számított egyedinek. Most Bostonban, a 2016-os PAX East rendezvényen sikerült a Gamers Nexus munkatársainak három, korábban a nyilvánosság tekintetétől rejtőző deszkát lencsevégre kapnia.

A három nagyágyú ezúttal leginkább dizájn tekintetében tér el, mutatva, hogy a nagy múltú alaplapgyártónál felismerték, az ekkora értékű alaplapot vásárlók java részénél fontos az esztétikum is. Kisebb különbségek a felszereltség tekintetében is találhatók, az alapok viszont nagyjából egyeznek. A lapok az X99-es PCH-n és az ezzel szorosan kapcsolódó LGA2011v3 foglalaton túl közösek abban, hogy többé-kevésbé szerencsés elrendezésben legalább négy, megerősített kivitelű, teljes hosszúságú PCI Express foglalatot kaptak. Legalább egy nagy sebességű U.2 aljzat is mindegyiken a rendelkezésre áll, PCIe 3.0 sávokkal, egészen pontosan x4 szélességgel. Ez a SATA Express csatlakozó hagyományos SATA kapcsolatot nélkülöző, szerveres berkekben már nem ismeretlen változata. Mindegyik alaplap az Amp-UP! audiorendszerrel rendelkezik.

A Gigabyte X99-Designare-EX kék-fehér köntösben.
A Gigabyte X99-Designare-EX kék-fehér köntösben (forrás: Gamers Nexus). [+]

A három alaplapot egyenként tekintve azért felfedezhetők különbségek. Az első szereplő, a Gigabyte X99-Designare-EX kék-fehér színvilágú burkolatot kapott. Öt, fizikailag x16 hosszúságú PCIe foglalata közül azonban csak három az, ami elektromosan is x16 bekötést kapott, az utolsó csak x8, a középső pedig csupán x4-es. Ez a behelyezett processzor PCIe sávszáma függvényében akár tovább is csökkenhet. A két U.2 csatlakozó a SATA Express-től jobbra könnyedén kiszúrható, de M.2 slot rejtve marad a mégoly fürkésző tekintetektől is. A 32 Gb/s M.2 felirat persze tanúskodik, hogy a burkolat alatt eldugták, így kicsivel több szerelést igényel majd a használata.

A Gigabyte X99-Phoenix-SLI az OC széria babérjaira tör, ha csak a színt nézzük
A Gigabyte X99-Phoenix-SLI az OC széria babérjaira tör, ha csak a színt nézzük (forrás: Gamers Nexus). [+]

A korábbi Phoenix (no meg persze a méltán elhíresült Overclocking Series) lapokhoz hasonlóan narancs-fekete színvilágú X99-Phoenix-SLI G1 csak két x16 PCIe slottal büszkélkedhet, az alsó kettő csak x8. Az M-key 32 Gb/s M.2 PCIe x4 SSD-hez is használható, míg a másik csak 2242-es méretű, E-key kártyákhoz, a képen is látható módon célszerűen Wi-Fi modulhoz. Sok VGA kártyás tuning során a foglalatok extra áramellátási igényét az alsó élen elhelyezett Molex csatlakozóval kell biztosítani. Erre, valószínűleg a két M.2 jelenléte miatt, csak egy U.2 csatlakozó jutott, hiszen a kettő közös gyökerekből indul, mindössze a forma tér el.

A Gigabyte X99-Ultra-Gaming a G1 megkezdett ösvényét tapossa tovább. A képek galériát nyitnak
A Gigabyte X99-Ultra-Gaming a G1 megkezdett ösvényét tapossa tovább. A képek galériát nyitnak (forrás: Gamers Nexus). [+]

A triumvirátus harmadik tagja az X99-Ultra-Gaming, ami alapvető felépítését tekintve a fentebbi Phoenix-nek felel meg. E-key M.2 foglalatába azonban gyárilag nem helyeztek el Wi-Fi kártyát, és színvilága is a klasszikus G1 Gaming családra jellemző piros-fehér. A narancs testvérkével együtt mindketten a Gaming termékpalettát gazdagítják, míg a nyitó szereplő Designare az azóta nagy ismertséget magáénak tudható Ultra Durable szériában áll a rajtvonal mögé.

Fontos megjegyezni, hogy a három alaplapról egyelőre hivatalos bejelentés nem szól, mindegyikőjük egy prototípus, így a végleges kialakítás, valamint a specifikációk listája még változhat. A Designare és az Ultra Gaming formaterve begyűrűzött a Z170-es sorozatba is, erről a későbbiekben még írunk. A Gigabyte regionális képviseletét megkérdeztük hivatalosabb információkkal kapcsolatban, egyelőre nem érkezett visszajelzés, de a hírt frissítjük, ha pontosabb részletek derülnek ki. Ezeken felül annyit tudni, hogy a három X99-es alaplap a Broadwell-E processzorok hivatalos debütálásával nagyjából egyidőben jelenik meg.

A helyszíni tudósítás a fentebbi Youtube videón angolul nézhető vissza.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés