Windows blog: Skydrive újdonságok

Ahogy azt az Outlook.com, vagyis a Hotmail megújulásának példája is mutatja, a Microsoft fokozatosan átalakítja a Live szolgáltatáscsomaghoz kapcsolódó alegységeket. Az Outlook.com-hoz hasonlóan ez egyszerre jár funkcionális és kezelőfelületet érintő változásokkal.


[+]

A SkyDrive megújulása négy fő területen zajlik, melyek közül a Windows és OS X asztali kliense gyorsabb feltöltést és nagy mennyiségű hibajavítást ígér; az új SkyDrive API segítségével fejlesztők számára immár adott a lehetőség bármilyen fájlformátum fel- és letöltésére is. A legfőbb újításon azonban a SkyDrive.com weboldalon elérhető online kezelőfelület esett át. Az Outlook.com-hoz hasonlóan a SkyDrive is a Windows 8 Modern UI által használt stílus alapján lett újratervezve, mely letisztult külsőt és egyszerű kezelhetőséget kínál. Az új felületen az egyes állományok és mappák alapértelmezés szerint egy-egy élő lapka szerint vannak feltüntetve, de természetesen kérhetünk listás nézetet is, ilyenkor dokumentumok esetén a létrehozási dátumot, a megosztási információt és a méretet is láthatjuk, míg képeknél megmarad a miniatűr előnézet.


[+]

A mappa ilyetén megjelenítését a mappa típusának meghatározásával (Dokumentumok vagy Fényképek) állíthatjuk át. Ehhez a beállításhoz azon a bekapcsolható oldalsávon férünk hozzá, mely további részletes információkat ad aktuális mappánkról, kijelölés esetén pedig az adott állományokról, illetve itt adhatunk megjegyzéseket képekhez, dokumentumokhoz és mappákhoz is. Lehetőségünk van továbbá a sorrend meghatározására: az alapvetőnek számító név, dátum és méret szerinti rendezés mellett saját sorrendet is alkothatunk, mi több, ezt minden mappában külön-külön elmenthetjük.


[+]

A fájlműveletek egyszerűsödtek, kényelmesebbek lettek, egyszerre több mappa és fájl kijelölésére is van lehetőség, egy-egy mappa vagy fájl beágyazásához pedig pár kattintással megszerezhetjük a szükséges HTML kódot is. A Verzióelőzmények menüpont segítségével – a szintén megújult Office Web Apps használatával, melyről később még szót ejtünk – megtekinthetjük megosztott dokumentumaink változásait is.

Az újdonságok kapcsán megemlítendő még, hogy az eddig hivatalos Microsoft alkalmazásokkal nem igazán bővelkedő Android platformra hamarosan hivatalos kliens alkalmazás is érkezik, így a saját operációs rendszerük mellett a redmondiak az iOS után végre a másik nagy mobilplatformra is kiterjesztik felhőszolgáltatásukat.

Inarus

Azóta történt

Előzmények