Windows blog: újdonságok a SkyDrive tájékán

Bár a SkyDrive-ról és annak újdonságairól már több ízben szót ejtettünk, a legutóbbi frissítés mellett sem mehetünk el említés nélkül. Ugyan nem mai hír, de a Microsoft némileg megváltoztatta felhőszolgáltatásának kínálatát, mely nemcsak a tárhely méretének változásával, hanem újabb funkciók megjelenésével is jár.

Egyik ilyen funkció az egyre népszerűbb mappaszinkronizálás, melyet a Live fiókkal rendelkezők eddig sem nélkülöztek, hiszen a Live Essentials részeként rendelkezésükre állt a Mesh, mely 5 gigabájt tárterületet biztosított ilyen célokra. A SkyDrive legutóbbi újítása az asztali Windowsokra és az OS X Lion verziójára telepíthető SkyDrive alkalmazás, melynek telepítése után teljes online tárhelyünket elérhetjük helyi mappaként, így bármilyen fájlkezelővel rendezhetjük online állományainkat a webes felülethez képest sokkal könnyebben, az új fájlok hozzáadása pedig szintén sokkal egyszerűbbé vált, hiszen csak be kell másolnunk a feltölteni kívánt állományt. Ezen a téren az egyetlen megkötés a 2 gigabájtos fájlméret-limitáció.

Szinkronizált SkyDrive mappa
Szinkronizált SkyDrive mappa [+]

A letölthető alkalmazás emellett a megfelelő opció engedélyezésével, illetve egy kétlépcsős azonosítást követően lehetővé teszi, hogy a fiókunkhoz csatolt számítógépek fájljaihoz távolról is hozzáférjünk. Az azonosítás véletlenszerű kód elküldésével történik, ehhez alternatív e-mail cím vagy mobiltelefonszám megadása szükséges személyes beállításaink közt, a kód ugyanis ezen elérhetőségeink valamelyikére érkezik. Az állományokat megtekintésen kívül másolni is tudjuk saját tárhelyünkre, ehhez természetesen az érintett számítógépnek is online kell lennie.

Fájlok távoli elérése a böngészőben
Fájlok távoli elérése a böngészőben [+]

A végére maradt a "feketeleves", vagyis a tárhely méretének változásai: az eddigi 25 gigabájtos tárhely helyett ingyenes fiókokhoz "csak" hét gigabájtnyi tér áll a felhasználók rendelkezésére, azonban az április 22-e előtt regisztrálók a Tárterület kezelése menüpont alatt igényelhetik régi, 25 gigabájtos tárhelyüket. Új és régi felhasználók egyaránt kérhetnek a meglévő mellé többféle méretű bővítést. A legkisebb, 20 GB-os bővítés 2300, az 50 GB-os 5800, a 1000 GB-os 11 500 forintért igényelhető egy évre.


[+]

Összehasonlítva a Microsoft  főbb riválisai által nyújtotta online háttérszolgáltatásokat, a SkyDrive amellett, hogy a legnagyobb kiegészítő szolgáltatáslistával rendelkezik, egyben a legolcsóbb bővítési lehetőséget kínálja. A teljes összehasonlítást az alábbi linken lehet megtekinteni. A későbbiek során még kitérünk a Microsoft szolgáltatások – többek között a SkyDrive – és más platformok kapcsolatára is.

Inarus

Azóta történt

Előzmények