Windows blog: mi az a Windows Live ID?

A két legismertebb Windows Live szolgáltatás a Messenger nevű azonnali üzenetküldő szolgáltatás és a Hotmail, mely a Microsoft saját e-mail rendszerét takarja. Gondolom, ezek önállóan nem szorulnak hosszasabb bemutatásra, mindkettő elég régi szereplő az elektronikus kommunikációban, előbbi neve szinte összeforrt az azonnali üzenetküldéssel – ahogy a Skype a számítógépen történő, hangalapú kommunikációval.

A Live ID azonban nem csak ezekhez nyújt hozzáférést. A fiókkal elérhető szolgáltatásokat három fő csoportba sorolhatjuk.

Letölthető alkalmazások

Ide tartozik a már korábban is említett, Messengert is magában foglaló, a Windows 7 és Windows Vista rendszerekre telepíthető Windows Live Essentials, melynek néhány eleméről (Fotótár, Movie Maker és Writer) már volt szó korábban is a Windows blog hasábjain, a többivel pedig a későbbiekben foglalkozunk majd.

A csomag egyetlen telepítőként tölthető le a Microsoft dedikált oldaláról, telepítéskor mi magunk határozhatjuk meg, mely elemekre van szükségünk a kínálatból. A Live rendszerhez kapcsolható alkalmazások közé tartozik még a böngészőt kiegészítő Bing Bar, az MSN eszköztár utódja, mely a Bing keresőrendszer beépítésén túl Hotmail, Gmail és Yahoo Mail postafiók-figyelő és értesítővel, Facebook levelezési, értesítési és „Tetszik” gomb integrációval, valamint a Bing fordítójának közvetlen elérésével egészíti ki a böngészést.

Webes szolgáltatások

Elsőként vegyük a Hotmail szolgáltatáscsoportot! A Hotmail ugyanis a kor elvárásainak megfelelően a puszta e-mail funkciókon kívül egy névjegytárral és egy naptárral is rendelkezik. A rendszer természetesen Outlook-kompatibilis, illetve egy kis kiegészítő alkalmazás (Outlook Hotmail Connector) segítségével válik szinkronizálhatóvá. Az üzenetkezelés egyszerű és egyértelmű, az egyes e-mailek mappák és névjegyek szerint is szűrhetőek, de akár az alapján is, hogy milyen típusú csatolmányt tartalmaznak. A Naptár funkció több naptár kezelésére is képes, az egyes naptárak és az azokba írt bejegyzések színekkel és szimbólumokkal különböztethetőek meg egymástól. Napi, heti és havi bontás mellett képes napirend és tennivalók listája alapján megjeleníteni a felvitt adatokat. Természetesen adott az importálás lehetősége fájlból vagy bármilyen nyilvános naptárból is. A fiókunkhoz tartozó névjegyzék szintén nem egy felületesen megalkotott darab. Az Outlook programját ismerők megszokhatták már, hogy a Microsoft bőséges bejegyzéstípust ad egy névjegy adatainak rögzítéséhez.

Egyes névjegyeinket különféle kategóriákba is sorolhatjuk, sőt itt kell kitérnünk a Windows Live egyik különlegességére: a Live ID nem csak a Microsoft szolgáltatásainak „kapuja” kíván lenni, ugyanis lehetőségünk van a Facebook, LinkedIn és MySpace profiljaink Live profilunkkal történő összekapcsolására is. Ennek eredményeképp egyetlen kezdőfelületről érhetjük el a levelezés mellett a különféle állapotfrissítéseket, az egyes profilokban felvett ismerősök összefűzött adatait, de a Windows Live főoldalán keresztül az MSN rendszerében is online lehetünk egy webes alkalmazás segítségével.

A teljesség kedvéért érdemes tudni, hogy a korábban bemutatott SkyDrive – vagyis az oda feltöltött és a Windows Live Mesh által szinkronizált fájljaink –, valamint az Office Web Apps is része a Hotmail rendszerének, pontosabban egymásba nyúlnak, de a Live ID segítségével vehetők igénybe.

A fent említett, főként webes alkalmazásokra alapuló Hotmail rendszer mellett a Live rendszer része az Xbox Live és a Zune. Előbbi egy játékközpontú közösségi szolgáltatás, melyben a Xbox 360 játékkonzolok tulajdonosai, kompatibilis PC játékok játékosai és a Windows Phone 7 rendszerű készülékeken játszó felhasználók a játékokban elért eredményeiket tehetik közzé a játékostársak, illetve a Live rendszerbéli ismerőseink számára. A profilunk egy névjegykártyával egészül ki, melyhez egyéni képet is alkothatunk.

A rendszer alapvetően ingyenes, de elérhető egy úgynevezett „Arany”, illetve „Ezüst” profil is, amelyek sokkal több szolgáltatást nyújtanak a felhasználóknak. Ezeket egészítik a Microsoft Pontok, melyekkel különféle játékélményt növelő tartalmakat vagy akár teljes játékokat tudunk megvásárolni. Mindezek mellett az Xbox Live ide vonatkozó felületén konzolra és asztali számítógépekre egyaránt vásárolhatunk játékokat is.


[+]

A Zune rendszer röviden megfogalmazva egy szintén részben szociális hálózaton alapuló, főként zenét, de emellett videótartalmakat is forgalmazó online áruház. A márkanév egyben egy, az Egyesült Államokban forgalmazott zenelejátszó hardverszériát és az ezekkel egyedüli alkalmazásként kompatibilis, Windows asztali rendszereken futó multimédiás lejátszó alkalmazást is illet. Sajnos a hardver hivatalosan nem került hazánkban forgalmazásra, ahogy jelenleg még az online bolt sem érhető el hazai Live azonosítóval.

A közösségi rész annyiban érdekes, hogy a különféle zenehallgatási szokásainkat mindenféle „érmekkel” jutalmazza a rendszer, ezzel próbálva a versenyszellemen keresztül zenehallgatásra ösztönözni felhasználóit. Amellett, hogy egyedi zeneszámokat vagy akár albumokat tudunk vásárolni, egyúttal létezik egy Zune Pass nevű szolgáltatás is, melynek lényege, hogy bármennyi zenét letölthetünk és hallgathatunk, de csak addig élvezhetjük, ameddig előfizetésünk él. Kivétel ez alól – a külön megvásárolt tartalmakon kívül – havonta tíz, kedvencünknek nyilvánított zeneszám. A Zune szolgáltatás – a támogatott országokon belül – az asztali számítógépek mellett Xbox konzolokon keresztül és Windows Phone 7-es készülékekről is elérhető. Itt el is érkeztünk a harmadik fő területhez.

Mobil szolgáltatások

A webes rendszerek és telepíthető alkalmazások mellett a Live azonosítóval járó szolgáltatások viszonylag sok mobil készüléken elérhetők. Szinte valamennyi mobil operációs rendszerre létezik már legalább egy MSN kliens, de a zárt rendszerű készülékekre is találni erre a célra Java alkalmazást. Mindemellett persze az e-mailek elérését és a kontaktok kezelését a beépített levelezőkliens és a böngészőből elérhető mobil felület mellett számos platformon támogatja a hivatalos kliens alkalmazás is.

A Live fiókhoz legszorosabban a Microsoft saját mobil platformja, a Windows Phone 7 kötődik. Az ilyen készülékeket Live ID nélkül használatba sem tudjuk venni, a névjegyzék és a naptár is online fiókunk adataiból táplálkozik, de a OneNote program által készített online jegyzeteinket is elérhetjük a készülékről. A következő, ősszel érkező nagyobb frissítés pedig a Messenger funkciók integrálását és az Office Hub névre keresztelt irodai alkalmazáscsomag SkyDrive-val történő szorosabb együttműködését is magával hozza.


[+]

Mindezeken túl az Xbox Live és Zune is integrálásra került, előbbi az azonos márkanévvel fémjelzett játékokban elért eredményekkel és az úgynevezett „Achievement”-ekkel gazdagítja profilunkat, míg utóbbinak köszönhetően akár készülékünkről is kihasználhatjuk a Zune Pass nyújtotta előnyöket, valamint a közvetlen vásárlásra is lehetőséget biztosít.

Amint látható, a Live ID egy egységesített kulcsként működik a Microsoft szolgáltatásaihoz, amelyek az évek alatt egyre szorosabban összefonódtak oly mértékben, hogy az egyes részletek lassan egymástól elválaszthatatlanokká válnak.

Inarus

Azóta történt

Előzmények