Windows blog: távol Asztalomtól

A számítógépek és az azokon tárolt állományok távoli elérése nem újkeletű igény, ennélfogva az elmúlt évtizedek alatt rengeteg alternatív megoldás és szoftver született ilyen céllal. A Microsoft is kínál néhány megoldást arra, hogy távolról is hozzáférjünk számítógépünkhöz vagy adatainkhoz, lássuk hát, hogy mik is ezek!

Ha valaki még nem tudná, a Windows 7, Vista, valamint XP rendszerek rendelkeznek beépített távoli asztali klienssel, melyet mindhárom kiadás esetén a Start menü Kellékek mappájában találunk. Ahhoz azonban, hogy használni is tudjuk a szolgáltatást, a kiszolgáló gépen természetesen aktiválni kell azt. Ehhez a Számítógép (régebben Sajátgép) ikonjára kell kattintanunk az egér jobb gombjával, és kiválasztanunk a Tulajdonságok pontot. A felugró ablakban – más néven a Rendszer tulajdonságain belül – találjuk meg a távoli beállításokat, ahol a funkció aktiválásához szükséges menüpont és az ide kapcsolódó beállítások leledzenek. A használathoz nem árt tudnunk, hogy milyen hálózaton keresztül és milyen rendszerről kívánjuk elérni gépünket. Ugyanis a Windows 7 beépített Távoli asztali kliense kétféle biztonsági szintet különít el, melyekből a Vista előtti kiadások csak a kevésbé biztonságos, hálózati azonosítási protokollokat mellőző változatot ismerik, ennek köszönhetően szigorúbb beállításokkal a két eltérő verziójú ablakos rendszer nem igazán kerül beszélőviszonyba.

Amennyiben a kiszolgáló gép közvetlenül csatlakozik az internetre, IP címét az asztali kliens megfelelő rovatába írva azonnal kapcsolódhatunk. Belső hálózaton belső IP cím elég, vagy megadhatjuk a számítógép nevét, ami a Számítógép Tulajdonságok lapján szintén megtalálható. Ha a neten keresztül akarunk csatlakozni egy lokális hálózatba kötött számítógéphez, akkor azt port továbbítással (port forwarding) tudjuk megoldani. A port továbbítás lényege, hogy belső hálózatunk IP címét egy porton keresztül kívülről is el tudjuk érni. Ehhez a hálózat és az internet közötti eszköz beállítási lehetőségeit kell feltúrnunk. A távoli asztal használatához természetesen ismerni kell a gép jelszavát; belépés után a kiszolgálógép a távsegítséggel ellentétben csak a távolról bejelentkezett felhasználó számára válik használhatóvá – ilyenkor egyébként a bejelentkező képernyőn láthatjuk a kapcsolódó számítógép nevét, lokális bejelentkezés esetén a gép bontja a kapcsolatot –, kvázi kirakja a bejelentkező szűrét.

Ablakok az ablakban.
Ablakok az ablakban [+]

Amennyiben bizonyos fájlokat – elsősorban dokumentumokat, képeket és videókat – szeretnénk távolról elérni, érdemes megfontolnunk a SkyDrive használatát. Ahogy már korábban is volt róla szó, a szolgáltatás 25 gigabájt háttértárat nyújt a Live ID tulajoknak, mely webes alkalmazások, például Office Web Apps segítségével bárhonnan elérhetővé teszi a szükséges állományainkat úgy, hogy össz-vissz egy internetkapcsolattal (és kompatibilis böngészővel) ellátott számítógépre van szükségünk. A funkció hátránya, hogy el kell döntsük, fájljainkat gépen vagy a webes tárhelyen tároljuk, ellenkező esetben könnyedén találkozhatunk olyan problémákkal, amelyeket az eltérő verziók megléte okoz. Ezt elkerülhetjük a Windows Live Mesh használatával.

A Mesh lényege a helyben tárolt fájlok folyamatos szinkronban tartása, miközben állományainkat éppúgy webes felületről érhetjük el, mint a SkyDrive-ba feltöltötteket. A tárolás helyetti szinkronizáció mellett a Mesh másik előnye, hogy a SkyDrive-val ellentétben itt nem kell ragaszkodnunk bizonyos fájltípusokhoz. A tárolt fájlokat a Windows Live profilunk Eszközünk menüjén keresztül érhetjük el, de a Mesh-ről és annak képességeiről a későbbiekben még beszámolunk.

Inarus

Azóta történt

Előzmények