Windows blog: Windows Live Messenger – központban a közösség

A Windows Live Messengerről – leánykori nevén MSN (Microsoft Network) Messengerről – szinte mindenki hallott, aki az elmúlt tizenöt évben számítógép közelébe került. A rendszer eleinte szöveges üzenetváltást, majd hangalapú kommunikációt, illetve videóbeszélgetést, sőt állományok küldésének lehetőségét is kínálta, mára azonban ennél is több újdonságról beszélhetünk. Lássuk, milyen egy kliens a közösségi hálózatokhoz a Microsoft szerint!

A Windows Live Messenger telepítésekor rögtön szembetűnhet az avatatlan felhasználónak, hogy itt bizony alaposan megváltoztatták a már hagyományosnak mondható felületet. Rögtön az elején leszögezem, hogy az új felületen a jobb felső sarokban találni egy gombot (rögtön a Beérkezett üzenetek mellett), mellyel egy kattintással visszakapcsolhatjuk a jól bevált elrendezést. Az új felület azonban több érdekességgel is rendelkezik, melyeket érdemes áttekinteni.

Az új külső jelentős részét egy három fülre tagolt felület teszi ki, melyből az első a Közösségi Hírek névre hallgat. Itt, amíg csak a Messenger fiókunkat aduk meg, addig nyilván semmi mást nem látunk, mint az ismerőseink állapotfrissítéseit időrendben. Azonban a jobb alsó sarokban találunk egy Hozzáadás gombot, amelyre rákattintva a kiemelt legnépszerűbb hálózatokat azonnal, a kevésbé ismerteket pedig a További szolgáltatások csatlakoztatása menüpontra kattintva tudjuk kiválasztani. Ezután a megnyíló böngészőablakban a támogatott, kategóriákra osztott közösségi hálózatokat és szolgáltatásokat – összesen nyolcvannyolc(!) ilyen webes hírforrást találunk a listán – pár kattintással kapcsolhatjuk Live fiókunkhoz. A választék a Facebooktól a Myspace-en, Bloggeren, Wordpressen át egészen a YouTube-ig terjed.

A hagyományos felület is megmaradt
A hagyományos felület is megmaradt

S hogy mindez miért is jó? A válaszhoz elég visszalépni a Messenger kliensbe, és rögtön láthatjuk, hogy ami eddig csak üzenetváltó alkalmazás volt, az mostanra egy kliens lett a közösségi hálózatokhoz, valamint hírolvasó a népszerűbb és ismertebb csatornákhoz, blogokhoz. A tartalmak további nézetekre tagolhatók, az újdonságok és legutóbbi, illetve a saját frissítések mellett szűrhetjük a tartalmakat a szerint, hogy azok fényképek, videók, hivatkozások vagy csak szimpla állapotüzenetek.

A Messenger, mint a közösségi kliens
A Messenger, mint közösségi kliens [+]

Külön kiemelést érdemel az egyik legismertebb és legelterjedtebb közösségi háló, a Facebook integrációja. Ez ugyanis túlmegy az állapotfrissítéseken, bár ott is történt némi összefűződés. Az is érdekes lehet, hogy a két hálózat bármelyikében történő frissítés a másikban is megjelenik, valamint videókat és képeket is megoszthatunk a Messenger segítségével Facebookon is; mégis, a legfontosabb és ténylegesen komoly újítás nem más, mint a Facebook chat integrálása. Ez azt jelenti, hogy a két hálózatban elérhető csevegőpartnereinkkel egyetlen felületen keresztül is tudunk beszélgetni. A kavarodás elkerülése végett természetesen az egyes kapcsolt szolgáltatások ismerőslistájára is szűrhetünk.


[+]

A második fő fül az MSN hírcsatorna, ahol a Microsoft webes oldala által kínált hírek és újdonságok láthatók. Kategorizálni természetesen itt is tudunk, de a tartalmak sajnos nem éppen magyar területekre specializálódtak. A harmadik kategória a játékok, ahol egy kisebb rakatnyi játékot találunk, főként a logikai fajtából, melyeknek jó részét a Messengerbéli ismerőseinkkel vagy azok ellen játszhatjuk a kliens segítségével, az erre nem alkalmas játékokban elért eredményeket pedig megoszthatjuk barátainkkal.

A Windows Live Messenger a már sokat emlegetett Windows Live Essentials programcsomag része, melynek telepítő alkalmazását innen lehet letölteni.

Inarus

Azóta történt

Előzmények