Windows blog: az új Word képességei

Ahogy azt korábban is említettük, az elkövetkezendő néhány bejegyzésben az új Office, vagyis az Office 365 Home Premium próbaváltozatának egyes részeit vesézzük ki. Ezúttal a megújult Word a soros. Mielőtt azonban végignéznénk a szövegszerkesztő újdonságait, ki kell térjünk egy kicsit a kezelőfelületre. Az Office 2007-ben debütált szalagos menü az új Office-ban is maradt, azonban a korábbiakhoz képest egyszerűbb, letisztultabb, vagy mondhatjuk úgy is, hogy”metrósabb” lett. Ahogy az új Windowsban, itt is eltűnik az Aero stílus, vagyis a korábbiakkal ellentétben a fejléc már nem félig átlátszó, az Fájl menü és az aktív fül címkéje elvesztette a domború hatást, a színátmenetek szintén eltűntek, menük fehér háttere is egységes lett.

Az egyes funkciók elrendezése a szalagon nagyjából azonos maradt a 2010-es változatéval, főként az új funkcióknak köszönhető némi átrendezés. Kivétel ez alól a Design fül, mely a korábbiakban a Lap elrendezése (Page layout) fülön található Témák menüpontnak lett a kibontakozása. Mellé az oldalak hátterével kapcsolatos opciók kerültek, illetve a kezdőlapon kívül innen is elérhetők a betűtípussal, betűszínnel, bekezdések tagolásával kapcsolatos opciók, így egyetlen fülön belül szinte minden fontosabb formázási lehetőséget megtalálunk.

A régi (fent) és az új szalagos menü (lent)
A régi (fent) és az új szalagos menü (lent) [+]

A korábbiakhoz hasonlóan a szalagos menü itt is elrejthető a menü jobb alsó sarkában található nyíllal, így kevesebb értékes szerkesztői felületet vesz el. Ilyenkor a klasszikus menühöz hasonlóan csak addig láthatjuk tartalmát, míg máshová nem kattintunk. Az eredeti állapot visszaállításához elég csak a lenyitott menüben a már említett nyíl helyén megjelent rajzszög ikonra kattintani. A megjelenést érintő rész még a program működésével kapcsolatos animációk fejlődése is: a Metro-elveket követve az új Word animációi szakaszosak, remekül érzékeltetik a „honnan-hova” elvet. Az egyes görgetéseknél jobban követhető, hogy a dokumentum mely részében járunk, mekkorát ugrottunk a szakaszok között, vagy például egy új sor kezdésekor a kurzor nem szimplán a következő sor elejére „teleportál”, mint korábban, hanem egy finom animációval a helyére ugrik. Ezeknek az apró finomságoknak köszönhetően a kezelés sokkal „folyékonyabbnak hat, a navigáció sokkal átláthatóbb.

A legfontosabb újítások közé tartozik funkcionalitás terén a PDF fájlok kezelése, a korábban csak PDF formátumba történő mentés mellett megjelent a megnyitás és szerkesztés opciója is. Javult végre a képek elhelyezése, egy képfájl bárhova rakható, helyzetét csupán mi határozzuk meg egy laza egérmozdulattal, a szöveg automatikusan körbefolyik az ábrák körül, így kevesebb utólagos korrekcióra van szükség.


[+]

Ha már a képeknél járunk, meg kell említeni az online képek és videók beszúrásának lehetőségét is. Videókat közvetlenül a programból is kereshetünk a Bingen vagy a Youtube-on keresztül is, de beágyazott videók linkjét is megadhatjuk. Képek esetén kicsit mások a lehetőségeink, ugyanis a Binggel történő keresés és az Office online ClipArt gyűjteménye mellett Flickr profilunkból vagy SkyDrive tárhelyünkből is emelhetünk át képeket; utóbbi előrelépés a videókkal szemben, ugyanakkor sajnos a képek beszúrásához nem adhatunk meg egyedi linkeket.


[+]

Fejlődést tapasztalhatunk a csoportmunka terén is. A mások által is szerkesztett szakaszok előtt egy apró, piros, függőleges vonal jelzi, hogy a bekezdés szerkesztésen esett át mások által, a szakaszok jobb oldalán megjelenő szövegbuborék ikon pedig az új hozzászólásokra hívja fel a figyelmet. Ezekre egyébként egy kattintással válaszolhatunk.

A megosztási funkciók közt újdonságot jelent az online prezentáció, melynek köszönhetően bárkinek tudunk előadást tartani úgy, hogy a hallgatóságnak csupán egy böngészővel kell rendelkeznie. Az ehhez szükséges hátteret az Office Presentation Service nyújtja, melynek hála az adott dokumentum bemutatásán túl a prezentáció ideje alatt is szerkeszthetünk, megoszthatunk OneNote jegyzetet a résztvevőkkel, míg nézői oldalról kommentárokkal láthatjuk el a dokumentum egyes részeit, követhetjük az előadó tempóját, de akár saját magunk is átböngészhetjük az előadás anyagát.

Az utolsó nagyobb léptékű fejlesztés az olvasási funkciók terén történt, azonban ezt már csak egy következő bejegyzésben mutatjuk be.

Inarus

Azóta történt

Előzmények