Windows blog: OneNote Windows 8 stílusban

A megújult Microsoft Office programcsaláddal együtt az otthonra és diákoknak szánt verziókban már a 2007-es változat óta elérhető a OneNote, mely sokrétű jegyzetelési lehetőséget kínál, a 2010-es kiadás óta pedig már a Live azonosítóhoz járó online tárhelyünkkel is szinkronban tarthatjuk jegyzetfüzeteinket.


[+]

A legújabb kiadás a szoftvercsomag többi tagjához hasonlóan (mint például az új Word esetében is) megújult külsőt kapott. Az asztali környezetbe szánt változat legkomolyabb újítása azonban nem a kezelőfelületet érinti, hanem a háttérben futó segédprogramot, az úgynevezett OneNote Clipping Toolt. Ennek a segédalkalmazásnak a segítségével három alapvető funkciót érhetünk az értesítési területen elhelyezett ikonra kattintva.

Az első ikon képernyőkép mentésére szolgáló funkciót takar, mellyel tetszőleges négyzetes képet készíthetünk a képernyő aktuális tartalmáról, ezt pedig néhány kattintással elhelyezhetjük új vagy meglévő jegyzetfüzetünkbe. A második opció segítségével egy megnyitott dokumentumot illeszthetünk ugyanígy jegyzeteinkbe, míg az új jegyzet megnyitására szolgáló harmadik ikon funkciója nem szorul magyarázatra.


[+]

Az igazi érdekesség azonban nem az Office csomagban érkezik, hanem a Windows Store-ból tölthető le teljesen ingyenesen. Ez az érdekesség nem más, mint a OneNote MX, mely a Windows 8-ban debütáló, elsősorban érintéssel történő vezérlésre optimalizált, Modern UI-hoz alkotott verzió. Az MX változat ennek megfelelően maximálisan igazodik a Modern UI stílusához: a központi egység itt is a tartalom, a menüpontok nagyrészt emiatt rejtve maradnak a felhasználó elől.


[+]

Néhány alapvető opciót a Charm Bar és az alsó kezelősáv segítségével érünk el, jegyzeteink hierarchiáját pedig a képernyő bal oldaláról előkúszó sáv rejti magában. Ide az alapértelmezett mellett a SkyDrive tárhelyünkön található valamennyi OneNote fájl beolvasásra kerül a More Notebooks menüpont alá, ahonnan egy kattintással választhatjuk ki azokat, amelyeket látni és használni szeretnénk.

A funkciók többségét egy sugaras elrendezésű menü rejti, melyet a tevékenységünket folyamatosan követő, a kurzor helyzetétől és a kijelölt elemek típusától függően változó kis ikon rejt magában. Ahogy az ikon, úgy a menü tartalma is dinamikusan változik az adott helyzethez. A sugaras menü a főbb funkciókat egy-egy körcikkbe foglalja, ezek jórészt azonnali opciók, a körcikkek széle azonban további, a funkcióhoz kapcsolódó lehetőséget rejt.


[+]

A körcikk elemeit kiválaszthatjuk kattintással, azonban amint belejöttünk az új elrendezés használatába, akár egy-egy laza ujj- vagy egérmozdulattal is kiválaszthatjuk azokat, ami jelentősen meggyorsítja a munkamenetet. A sugaras menüről az alábbi videó adhat közelebbi képet.

A programnak azonban több apró hiányossága is van nagy testvéréhez képest. Többek közt a szövegek mozgatása nem lehetséges drag&drop módon, helyzetük csak a jobbra, középre és balra igazítással módosítható, tetszőleges szövegből sem tudunk linket csinálni, nincs például fordítási opció sem, de a leginkább fájó az, hogy a beilleszthető fájlok a különféle képformátumokra korlátozódnak. A normál asztali verzióhoz képest se hangfájlokat, se dokumentumokat nem tudunk beilleszteni, így azoknak, akik eme funkciókat kihasználják, csak a komolyabb változat jelenthet kielégítő megoldást. De a OneNote MX célja nem is a konkurálás, sokkal inkább az, hogy az ARM-alapú táblagépekhez, illetve a funkcionalitásbeli kötöttségekkel megbarátkozóknak kínáljon gyors és letisztult jegyzetelési lehetőséget, kihasználva az érintőképernyők nyújtotta szabadságot. A OneNote MX a Windows 8 rendszer alól elérhető Windows Store-ból ingyenesen letölthető.

Inarus

Azóta történt

Előzmények