Windows blog: új formátumok a következő Office-ban

A Microsoft Office termékcsalád következő változata – melynek próbaváltozata néhány hete már elérhető – a külsőségeken és a felhőalapú kapcsolatok erősítésén kívül többek közt a formátumok támogatásának terén is bővült. A PDF kiterjesztésű fájl, mint kimeneti fájlformátum, már a Microsoft Office 2007-es változatában is adott volt, de szerkesztésére egészen mostanáig nem volt lehetőség. A Microsoft Word 2013-as változatában már a PDF fájlok megnyitása és szerkesztése egyaránt megtehető. A mentés azonban alapértelmezés szerint nem a Word dokumentumoknál megszokott, hagyományos módon történik, hanem a forrásfájl helyett a program új fájlként történő mentést ajánl fel, melynek kiterjesztése természetesen lehet PDF is.

A PDF állományok szerkesztési funkciója mellett az új Office család folytatja a megkezdett utat a nyílt dokumentumformátumok támogatása felé. A Transitional (átmeneti) Open XML formátum mellett a Strict (szigorú) Open XML kezelése már a 2010-es verzióban is megkezdődött annak megnyitási és szerkesztési lehetőségével, az irodacsomag új kiadása viszont már a mentés opciót is lehetővé teszi.

Formátum támogatás a 2003-as kiadás óta
Formátumtámogatás a 2003-as kiadás óta [+]

Az OpenDocument formátum támogatása szintén nem újdonság – 2007 óta jelen van, legalábbis ha az 1.1-es verzióról van szó. Az új Microsoft Office már az 1.2-es változatot is teljes mértékben támogatja, ennek köszönhetően a tavaly szeptember végén OASIS szabvánnyá nyilvánított 1.2-es ODF-fel érkezett RDFa / RDF XML szemantikus metaadatok, a digitális aláírás és legfőképpen a mintaképleteket szabványosító OpenFormulával is kompatibilissé vált.

Ezen újításoknak köszönhetően a Microsoft Office következő generációja már teljes írási és olvasási támogatással rendelkezik a leggyakrabban használt formai standardokkal, így bárki bármilyen irodai szoftvercsomagot használt korábban, nem kell aggódnia a kompatibilitás miatt.

Inarus

Azóta történt

Előzmények