Windows blog: próbakörön a Windows 8 Release Preview

Mint azt már több helyen is hallani, illetve olvasni lehetett – többek közt eme blog hasábjain is – néhány napja elérhetővé vált a Windows 8 legújabb előzetese, az utolsó nagyobb lépcsőfok a végleges kiadásig, a Release Preview változat. A mai bejegyzésben összegezzük, mi változott az új kiadásban az eddigiekhez képest.


[+]

Rögtön a telepítés során találkozhatunk újdonságokkal: az installálás a hagyományos ISO kiterjesztésű képfájl mellett ezúttal már egy alig több mint 5 megabájtos, webes telepítő segítségével is történhet. Ezt elindítva a program megvizsgálja mind a hardver-, mind a szoftverkörnyezet kompatibilitását, melynek végeztével egy összesítésben tárja elénk, gépünk mely adottságai jelenthetnek gondot, illetve mely szoftvereknél léphetnek fel kompatibilitási gondok.


[+]

Ezt követi a szükséges állományok letöltése, utána kiválaszthatjuk, hogy telepítő médiumot kívánunk létrehozni egy DVD lemez vagy USB kulcs felhasználásával, aktuális Windows rendszerünket szeretnénk felülírni, vagy netán később szeretnénk a telepítést folytatni – ebben az esetben a program által létrehozott parancsikon segítségével térhetünk vissza a telepítőhöz. Ezt követően minden a Consumer Preview kapcsán leírt módon történik.

A mostani kiadásban további finomhangolások történtek a külső alkalmazások szoftvereinek kompatibilitása érdekében, egyúttal csiszolták egyes driverek kezelését is. A leginkább szembetűnő fejlesztések azonban az Internet Explorer 10-es változatának újításai mellett az új Szülői Felügyelet funkció, valamint a javított, többmonitoros működés. A fejlesztőcsapat különösen nagy hangsúlyt fektetett az egyidejűleg több megjelenítőt használók igényeire, ennek köszönhetően a képernyő sarkaihoz kötött egérműveletek érzékelése is sokat finomodott, illetve a Tálca is átesett némi fejlesztésen. A rögzített programok és az aktuálisan futó alkalmazások ikonjai beállítástól függően jelennek meg a másodlagos és harmadlagos képernyőkön. A képernyőkezelés fejlődésére a későbbiekben részletesen kitérünk egy külön bejegyzésben.

Új színösszeállítások és finomodott színek
Új színösszeállítások és barátságosabb színek a kezdőképernyőn [+]

A belbecs mellett a külsőségekben is tetten érhető némi változás, mely elsősorban a színekben ölt testet. Amellett, hogy a Metro felület stílusának megváltoztatásához már több színösszeállításból is választhatunk, a felületek színei is változtak. Az élő lapkákhoz használt árnyalatok némileg plasztikusabb hatást keltenek, az egyes lapkák felülete pedig kevésbé csillogó, néhány beépített alkalmazás élő lapkájának színét lecserélték, így a felület a kevesebb hűvös szín használatával barátságosabb összképet ad.

Az utolsó – főpróbának is tekinthető – Windows 8 előzetes a fentieken kívül többek közt új Metro alkalmazásokat is hozott magával, ezekkel egy későbbi írásunkban foglalkozunk majd.

Inarus

Azóta történt

Előzmények