Windows blog: körséta a Windows Store-ban

A Windows 8 Consumer Preview változata megérkezésekor magával hozta a Windows Store, vagyis a Microsoft online alkalmazásboltjának megnyitását is a publikum felé. A Windows Store a Windows-kompatibilis alkalmazások gyűjteménye, és nem egy egyszerű webes szoftveráruház, hanem kifejezetten a Metro felülettel kompatibilis alkalmazások beszerzésének egyetlen módja, melynek használatához a rendszerbe integrált alkalmazáson keresztül van lehetőségünk.

Maga a Store alkalmazás is természetesen a Metro dizájn elvei szerint épül fel, s mint ilyen, itt is letisztult felületekkel találkozunk, a hangsúly a tartalmon van. Kezdésként rögtön lapkák fogadnak, melyek segítségével a kiemelt alkalmazások közül választhatunk számunkra szimpatikusat, illetve megtekinthetjük az ingyenes és a későbbiekben a fizetős alkalmazások toplistáját, valamint a személyre szabott ajánlatokat is. Mindezek mellett külön lapkát kaptak a rendszerrel együtt előretelepített programok is. Az egyes alkalmazások kategóriákra vannak felosztva, mint például játékok, közösségi programok, könyvolvasók, hírolvasók, oktatóprogramok, alkalmazások bevásárláshoz vagy akár utazáshoz. A kategóriák horizontálisan követik egymást, minden kategóriánál találhatunk egy-egy kiemelt ajánlatot. Ha böngészés helyett konkrét igénnyel fordulunk a bolthoz, akkor használhatjuk az univerzális keresés funkciót a Charm Barról, mely képes kifejezetten a Store találataira is szűrni.


[+]

Egy alkalmazásra rákattintva előhozhatjuk annak adatlapját, melyen képernyőképek és leírások mellett szöveges felhasználói értékeléseket is olvashatunk, sőt az értékelések hasznosságát is visszajelezhetjük mások számára. Itt olvashatjuk még el, hogy az adott program installálásakor milyen eszközökhöz és adatokhoz fér hozzá az alkalmazás, illetve itt tudunk közvetlenebb kapcsolatot felvenni a fejlesztőkkel is.

A legjobb ingyenes alkalmazások listája
A legjobb ingyenes alkalmazások listája [+]

A telepítéshez ingyenes alkalmazás esetén mindössze az Install gombra kell kattintanunk, a későbbi fizetős alkalmazások esetén a megvásárlás mellett akár próbaverzió letöltését is preferálhatjuk, már amennyiben a készítők biztosítanak ilyen lehetőséget. A Store háttérbe léptetése esetén a telepítés befejezéséről a jobb felső képernyőrészen felugró értesítés tájékoztatja a felhasználót.


[+]

Az aktuális programok telepítését a főképernyő jobb felső sarkában tudjuk nyomon követni, ugyanitt – és az élő lapkán is, amennyiben a főképernyőn elhelyeztük – értesülhetünk arról, hogy ha egy programhoz frissítés érkezett. A Store beállításai közt a felhasználóváltás mellett többek között azt is megadhatjuk, hogy a már előre megadott fizetési opciókat használja-e a rendszer, vagy minden alkalommal kérdezzen rá erre a metódusra. Ugyanitt felügyelhetjük, hogy Live azonosítónknak hála milyen számítógépeken válik elérhetővé a megvásárolt program. Egy alkalmazás egyszerre maximum öt különböző számítógépre vásárolható meg ugyanazzal az azonosítóval.


[+]

Bár a kínálat még kevés, de ahhoz éppen elég, hogy a Microsoft által kijelölt irányvonalat mind a felhasználói előzetest kipróbálók, mind a Metro felületre fejlesztők megismerhessék. A Windows Store-ra a későbbiek folyamán még visszatérünk, főként alkalmazásfejlesztés és azon belül is az alkalmazások közzététele kapcsán.

Inarus

Azóta történt

Előzmények