Kiterjesztésdömpinget hozott a Vulkan új verziója

Egészen konkrétan hat új kiterjesztéssel bővült a grafikus API.

A Khronos Group bejelentette a Vulkan API legújabb, 1.3.230-as verzióját, amely nagyon fontos kiterjesztésekkel bővül. Ezek közül kiemelendő a VK_EXT_extended_dynamic_state3, amely egy nagyobb projekt része, ugyanis korábban megkezdődött a monolitikus futószalagok számának csökkentése, ehhez viszont dinamikus állapotok kezelésére van szükség. A Vulkan API erre több lépcsőben áll át, így a VK_EXT_extended_dynamic_state és VK_EXT_extended_dynamic_state2 mellett a fentebb említett új kiterjesztés segíti a változást, és mára majdnem az összes futószalag-állapot le van fedve az új módszerrel.

További újítás a VK_EXT_device_fault kiterjesztés, amely segíthet kideríteni, hogy konkrétan mi okozta a VK_ERROR_DEVICE_LOST hibával járó erőforrásvesztést. Ehhez lazán kapcsolódik a VK_EXT_device_address_binding_report kiterjesztés, amely lehetővé teszi az alkalmazások számára azt, hogy nyomon kövessék a GPU virtuális címtartományán belüli régiók bekötését, illetve segít ezeket a régiókat Vulkan objektumokhoz társítani. Ennek akkor van nagy haszna, ha egy összeomlás azért következett be, mert a program hibás memóriacímet próbált rendelni egy Vulkan objektumhoz.

A fentieken túl a VK_EXT_pipeline_protected_access kiterjesztés is újítás, amivel megoldható a védett memória-hozzáférés, méghozzá nem eszköz alapján, hanem futószalagból származtatva. Ez azért hasznos, mert a védett memóriaelérés teljesítménybüntetéssel jár, amit eszköz szintjén nem túl optimális bevállalni, de ha ez csak az adott futószalagra vonatkozik, akkor már nem tűnik annyira vészesnek.

Az API kiegészült még két NVIDIA által kiadott kiterjesztéssel is. A VK_NV_optical_flow lehetővé teszi az alkalmazás számára a pixelek 2D-s elmozdulásának megbecsülését két képkocka között, míg a VK_NV_present_barrier több swap chainen, azaz virtuális képkockapufferek sorozatán keresztül biztosítja a present erőforrás-korlátozással történő prezentációs kérések szinkronizálását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés