A Vulkan API-ra írt DirectX 12-t erősíti a Vulkan új verziója

A friss kiterjesztés segítheti a DirectX 12 alkalmazások Linuxon való futtatását.

A Khronos Group bejelentette a Vulkan API legújabb, 1.3.228-as verzióját, amely leginkább a Valve céljainak kedvez egy új, VK_EXT_mutable_descriptor_type nevű kiterjesztéssel. Ez a fejlesztési szakaszban a VK_VALVE_mutable_descriptor_type jelölést viselte, és a célja mindig is az volt, hogy javítsa a Vulkan API-ra történő DirectX 12 implementációt.

Bár a két API sok szempontból nagyon hasonlít egymásra, a bekötés tekintetében vannak jelentősebb eltérések, és ez nehézkessé teszi az erőforrások hatékony kezelését egy olyan DirectX 12 alkalmazás esetében, amelyet a Valve Vulkan API-n szeretne futtatni. Maga a funkcionális működés ugyan megoldható, de csak a GPU-hoz tartozó memória számottevő többletterhelése mellett, és ez nyilván teljesítményproblémákhoz is vezethet.

A VK_EXT_mutable_descriptor_type kiterjesztés biztosítja a leírótípusok általános kezelését, így ezekhez nem kell típusonként külön leíróhalmaz, ami csökkenti a Vulkan API-ra írt DirectX 12 implementáción futó alkalmazás memóriaterhelését, illetve a kapcsolódó teljesítménygondokat is felszámolja.

Nyilván a VK_EXT_mutable_descriptor_type elsődleges feladata a Valve Linuxszal kapcsolatos terveinek kiszolgálása, gyakorlatilag ezáltal jobban futhatnak az egyes DirectX 12 alkalmazások a nem Windows platformokon. Mivel a kiterjesztés nem tartalmaz különösebb speciális igényt, a mai modern grafikus vezérlők egységesen képesek támogatni, szimplán csak be kell építeni a kezelését a Vulkan implementációkba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés