Végre megvan a megfelelő alap a VR mozikba!

Az Awesome Rocketship által kifejlesztett eszköz persze más területeket is céloz, így a játéktermeken és a hoteleken át a bevásárlóközpontokban is bevethető.

Az idei VRLA az eddigiektől egy picit különbözött, ugyanis a virtuális valóság többé már nem egy álomként volt prezentálva, hanem egy ténylegesen megvásárolható eszközökkel tarkított irány. Ez tulajdonképpen igaz is, hiszen a különböző VR keretek és VR headsetek bárkinek elérhetők, de egy igazán fontos dolgot még nem igazán tett meg a piac. A VR jelenleg egy végfelhasználói szórakozásként fogható fel, ami nem rossz, de az iparágnak ez csak egy szelete lesz, ráadásul nem is a pénzes szelete. Az világos cél, hogy a VR eljusson például a mozikba, a játéktermekbe, esetlegesen a hotelekbe és a nagyobb bevásárlóközpontokba. Ugyanakkor ezekre a területekre professzionális megoldás kell, mert pusztán az otthonra vásárolható konstrukciókból kialakítani egy sarkot nem túl célravezető.

Az Awesome Rocketship már fél éve bejelentkezett az említett piacokért, és bejelentették, hogy gőzerővel fejlesztik a megoldást. Ellenben erről túl sok részletet nem árultak el, ugyanakkor olyan élményt ígértek, amilyet otthoni szinten nem lehet kapni. Ez ugye teljesen alapvető felvetés, hiszen miért menne az ember VR moziba vagy VR játékterembe, ha otthon is ugyanazt az élményt kaphatja meg. Ez főleg a mozik szempontjából lényeges, hiszen eddig a nagy vászont és a szuper térhangzást fel lehetett hozni érvként, de a VR esetében ez a különbség eltűnik az otthoni szórakozáshoz viszonyítva.


[+]

A VRLA-n leleplezett VenueVR platform az első ütőképes megoldás ezekre a problémákra. Az Awesome Rocketship ebből kínál egy Getaway és egy G8 változatot is, amelyek között az a különbség, hogy az előbbi önálló rendszer, míg az utóbbi nyolc úgynevezett VR podot egyesít. Mindkettő ugyanazokra az alapokra építkezik, de a G8 variáns különleges képessége az lesz, hogy olyan speciális feladatokra is befogható, amelyen belül egy nyolc fős társaság osztozhat ugyanabban az élményben, de azt más nézőpontokból élhetik meg. Azt nehéz megjósolni, hogy ez miképp fog működni, de egyértelműen jól hangzik, és nem mellesleg olyat kínál, ami otthon nem érhető el.

A VenueVR platformok támogatják az ülő, álló és területre skálázott szórakozást. Ülő módban a beépített széknek vezérelhető lesz a mozgása, illetve mindegyik módban elérhető a haptikus visszajelzés, valamint a szél szimulálása. A számításokért és megjelenítésért felelős alap még nincs véglegesítve. Az biztos, hogy LiquidVR futtatási környezettel rendelkező AMD Radeon biztosítja majd a képi számításokat, ezen belül is első körben az egyetlen professzionális, VR-ra tervezett VGA, a Radeon Pro Duo. A processzor típusa még nincs eldöntve, ahogy a VR headset kiválasztása is folyamatban van. Nyilván utóbbi esetben az otthonra elérhető konstrukcióknál valamivel jobb kell. Az Awesome Rocketship elsődlegesen a nagy látószögű megoldásokat keresi


[+]

A prototípus jelenleg alapvető funkciókat kínál, viszont a mozgásvezérelhető szék, illetve a haptikus visszajelzés nincs beépítve. A véglege modell a Awesome Rocketship szerint októberben kerül kiszállításra az észak-amerikai partnereknek, az év végén pedig felfut a gyártás, így nagyobb mennyiségben is rendelhető lesz, akár az egész világ számára. Az Awesome Rocketship mindenféle VR-ra szánt tartalmat támogat. A működésért felelős operációs rendszer Windows 10 lehet, mivel szoftveres alappal a VR még nem érhető el. Ugyanakkor maga a VenueVR platform tulajdonképpen PC, tehát ha a megrendelő úgy látja jónak, hogy más operációs rendszerre vált, és ahhoz eszközöl egyedi fejlesztéseket, akkor ezt megtehetik.

A fő felhasználási terület a VR mozik piaca lesz, de érdeklődnek a múzeumok is, míg a hotelek és a bevásárlóközpontok inkább kis mennyiségben rendelhetnek a platformból. A játéktermek piaca lesz a másik lényeges terület, és tulajdonképpen a G8-as VenueVR-t ide fejlesztették, és olyan játékoknál nyújthat hatalmas élményt, mint a Star Trek: Bridge Crew.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés