Végfelhasználók is vehetnek Zhaoxin processzort

A Viával együttműködésben készülő kínai x86-os CPU-k hamarosan otthoni PC-kben is megjelenhetnek.

A Via és a kínai állam koprodukciójában készülő Zhaoxin processzorról többször írtunk már, így például kicsit több, mint egy éve arról, hogy teljesítményben kezdi beérni az akkori Core i5/Ryzen 5 jelentette szintet. Sajnos eddig ezek a CPU-k csak meghatározott ügyfelek számára voltak elérhetők, nemsokára viszont a boltok polcaira is felkerülhetnek, legalábbis Kínában, ahol a KX-6780A változatot lehet majd megvásárolni.

Hirdetés

Ez egyébként egy nyolcmagos modell, melyben a saját fejlesztésű ZuJiaZui magokat találjuk, 8 MB L2 gyorsítótárral, kétcsatornás DDR4-3200 vezérlővel, külső eszközök felé I/O interfészeket (USB, PCIe, SATA, stb.) kínáló részleggel és egy valószínűleg S3 alapokra építkező, DX11.1 szintű grafikus egységgel. A gyártást a TSMC végzi 16 nm-es node-on.

A processzor kapcsán fontos tudni, hogy első körben nagy valószínűséggel barebone-ok képében jelenik majd meg a kínai CPU, hiszen BGA tokozású. Az első fecske a Xinyingjie nevű gyártó C1888-as alaplapra épülő eszköze lehet, mely PCIe 3.0 x16-os bővítőhelyet, standard SO-DIMM foglalatokat, M.2 portot és más interfészeket is kínál a bővítéshez.

Előzmények

Hirdetés