Kína két legnagyobb szoftvercége új operációs rendszeren dolgozik

A CS2C és a TKC egy új vállalatot hoznának létre, amelynek a befektetői lennének.

A ZDNet információi szerint Kína két legnagyobb szoftvercége, a CS2C (China Standard Software) és a TKC (Tianjin Kylin Information) azt tervezi, hogy egy új vállalatot hoznak létre, amelynek befektetőiként közösen dolgoznak majd egy új, operációs rendszeren. Jelenleg mindketten rendelkeznek saját megoldással, amelyeket a pekingi kormány támogat is.

A CS2C a NeoKylin nevű, kínai Windows XP klónról lehet ismerős, amely rengeteg platformot támogat, és telepíthető az összes, Kínán belül tervezett processzorcsaládra (Feiteng, Godson, Zhaoxin, Shenwei, Haiguang és Kunpeng). A TKC a Kylin nevű operációs rendszert tervezte, de ebből több verzió van, az egyik a FreeBSD, míg a másik a Linux kernelre épül, és elsődlegesen a szerverekhez, illetve a beágyazott rendszerekhez használják.

Kína legnagyobb problémája az operációs rendszereivel, hogy nem kompatibilisek egymással, tehát a NeoKylin és a Kylin is direkt támogatást igényel az alkalmazások részéről, és ez viszonylag sok kellemetlenséget okoz. Emiatt merült fel annak a gondolata, hogy készüljön egy olyan operációs rendszer, amelyet gyakorlatilag mindenhol be lehet vetni, és a kompatibilitás kérdését is kezeli.

Az egységes platform abból a szempontból is fontos lehet, hogy a pekingi tisztviselők saját technológiák alkalmazására utasították az összes kormányhivatalt és állami intézményt, ehhez pedig megfelelő kompatibilitással rendelkező szoftveres háttér is kell, továbbá nem elhanyagolható módon Kína erősítené a pozícióját az USA-val folytatott kereskedelmi háborúban. Itt egyébként lassan, de biztosan egyezkedik a két nagyhatalom, egyelőre úgy néz ki, hogy békét kötnek, és a New York Times szerint megállapodtak egy kölcsönösen előnyös szerződésben, amely röviden arra vonatkozik, hogy az Egyesült Államok számottevően csökkenteni fogja a kínai termékekre kivetett vámokat, ezért cserébe pedig Kína vállalja, hogy több USA-ból származó mezőgazdasági termék fog vásárolni. A két érintett szerint a megállapodás egy átfogó egyezmény első fázisa, ugyanis később további engedményeket tennének majd egymás felé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés