Még jobb x86/AMD64-es processzort hoz Kína

A Zhaoxin KX-6000 sorozat csúcsmodellje bizonyos AMD Ryzen 5 és Intel Core i5 modellekkel is felveszi a versenyt.

Az elmúlt év végén írtunk arról, hogy a Zhaoxin, azaz a VIA és a shanghaji helyi hatóság vegyesvállalata az első x86/AMD64-es rendszerchipjét tervezi. A KX-5000 sorozat az év elején el is készült, és tulajdonképpen a maga kategóriájában úgy-ahogy versenyképesnek is bizonyult, de ezért érződött rajta, hogy meglehetősen elavult gyártástechnológiát használ.

Hamarosan érkezik a KX-6000 sorozat, amely már 16 nm-es FinFET node-ot használ, így a gyártástechnológia szempontjából egyáltalán nincs lemaradása. A fejlesztés fő célja az elődhöz képest a teljesítmény növelése, illetve az integráció volt, vagyis a KX-6000 sorozat már tényleg rendszerchip, alapvetően nem szükséges hozzá vezérlőhíd, bár opcionálisan ez még igényelhető, ha az integrált déli híd által kínált SATA és USB portok száma kevés lenne. Ez leginkább igény kérdése, mobil szinten valószínűleg elég lesz, amit a rendszerchip kínál, az asztali piacon pedig nem igazán kritikus a kis méret, szóval ott más szempontok is számottevőek.

A KX-5000-hez képest a KX-6000 leginkább egy továbbfejlesztés. A belső buszrendszer továbbra is maximum két processzormodult támogat, így egy lapka négy- vagy nyolcmagos lehet, rendre 4 vagy 8 MB-nyi L2 gyorsítótárral. Az integrált DDR4-es memóriavezérlő marad kétcsatornás, de már kezeli a 3200 MHz-es effektív órajelen üzemelő modulokat is. Más szempontból marad a számos PCI Express 3.0-s csatorna, az integrált HD hangkodek, valamint az integrált grafikus vezérlő is.

A csúcsmodell a KX-U6880-as jelzést fogja viselni, és ebben nyolc mag lesz, amelyek 3 GHz-es órajelen üzemelnek, az L2 gyorsítótárak pedig összesen 8 MB-os kapacitást kínálnak. A teljesítmény nagyjából az AMD Ryzen 5 1400, illetve az Intel Core i5-7400 körül lesz, ami igazából egészen kellemes előrelépés, elvégre fél év telt el a KX-5000 sorozat bemutatása óta, amely még meg sem közelítette ezeket a processzorokat.

A KX-6000 sorozatot decembertől kezdik el szállítani a partnerek felé, a tényleges, konkrét paraméterekkel is szolgáló bejelentés pedig valamikor a következő év elején várható. A háttérben egyébként már javában a KX-7000 fejlesztése zajlik, amely már DDR5 memóriákat, illetve PCI Express 4.0-t támogat, továbbá alaposabb áttervezést kap az architektúra, hogy 16 magig is skálázódjon. Erről még nem igazán beszél a cég, de annyit megtudtunk, hogy célkitűzés a felsőházban való versenyzés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés