Véget érhet az Intel és a Micron közös fejlesztési együttműködése

A két gyártó a forradalmi memóriájuk fejlesztését is külön utakon folytatják.

A 3D XPoint technológiájú modulokra épülő, forradalmiként beharangozott memóriákat az Intel és a Micron közösen kezdte fejleszteni, méghozzá abból a célból, hogy elmossák a határokat a NAND és DRAM teljesítménye között. Az Intel az Optane, míg a Micron a QuantX nevet adta a terméknek, azonban a végfelhasználók által is megvásárolható modellig csak az előbbi vállalat tudott eljutni. Ezek viszont nem hozták a remélt sikereket.

Intel Optane 800P
Intel Optane 800P [+]

A második generáció piacra dobásán közösen dolgoznak az érintettek, és valószínűleg az aktuális problémák javítása a fő cél, így nagyobb kapacitás és kisebb fogyasztásra lehet számítani. A legfrissebb sajtóközleményből viszont kiderült, hogy már készül a harmadik generáció is. Ezt azonban a két cég már egymástól függetlenül fejleszti, ezzel lehetőséget adva a különböző igények kiszolgálására. Ennek a lépésnek köszönhetően mindkét gyártó a meglévő termékpalettához tudja igazítani a friss portékát. A hírek szerint a gyártás marad az eddigi helyén, méghozzá Utahban, és a friss egyezmény szerint a vállalatok 50%-ban osztoznak majd a gyártókapacitáson.

Az Intel és a Micron a fenti lépéssel tehát már nem csak a NAND, hanem a 3D XPoint technológiára vonatkozóan is a szakítás látta célszerűnek, így már csak a gyártás köti össze az érdekeket, a fejlesztés szempontjából saját útjukat akarják járni a cégek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés