Idén jön a Micron Optane-versenytársa

Az Intel és a Micron közösen fejlesztették ki a 3D Xpoint technológiát, de eddig csak az Intel lépett piacra erre épülő termékkel. Ez még idén megváltozhat.

Az Intel és a Micron által közösen fejlesztett 3D Xpoint technológia babérjait egyelőre csak az Intelnek sikerült learatnia az Optane piacra dobásával, a Micron reménybeli termékeiről eddig csak ritkán hallhattunk. Most viszont egy üzleti konferenciahíváson kiderült, hogy a tervek szerint még ebben az évben piacra lépnének ők is, és ami miatt ez különösen jó hír lehet nekünk, az az, hogy talán az Intelénél szélesebb körben használható modellekkel.


[+]

A Micron terve az általa QuantX-nek elnevezett megoldással az, hogy komplett végtermék helyett inkább a piacon már működő SSD-gyártók számára kínálnák a chipeket, akik aztán vagy gyorsítótárként egy meglévő SSD-be, vagy a hagyományos flash-chipek kiváltására használhatnák őket (a Micron állítása szerint 1,4 TB-os kapacitású SSD-k is készülhetnek a QuantX chipekkel), de szóba került egy, a DDR RAM helyettesítésére képes változat is. Mindez azért érdekes, mert ELVILEG lehetővé teszi, hogy ne csak bizonyos képességű, jelen formában a legújabb vezérlőhidakra épülő rendszerekben használhassuk a meghajtókat, hanem régebbi Intel vagy AMD platformok mellé is beszerelhessük. Mindez persze egyelőre inkább csak elméleti lehetőség, és nemcsak azért, mert a QuantX még nem jelent meg, hanem azért is, mert a várható árakat, illetve az állítólag támogatni kívánt újfajta adatátviteli protokollokat (például Gen-Z) figyelembe véve még mindig az adattárolók és szerverek piaca a célpont.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés