Váratlanul befutott az új iPad Pro és MacBook Air

A várakozásokkal ellentétben mégis megérkeztek a tavaszra pletykált új Apple eszközök, bár a szokásos Keynote elmaradt.

Az Apple ma két új eszközt is bejelentett, pontosabban két eszköz kicsit ráncfelvarrott verzióját, hiszen mind az új MacBook Air, mind az új iPad Pro csupán apróságokban tér el elődjétől.


[+]

A frissített MacBook Air asztroszürke, ezüst, vagy arany színű alumínium burkolata alatt immár az Intel 10. generációs Core processzorai dolgoznak (a csúcsot a négymagos Intel Core i7 jelenti), kiegészítve az Iris Plus grafikus gyorsítóval, melyeknek köszönhetően az újdonság a gyártó állítása szerint a processzort tekintve kétszeres, a grafikus rendszer szempontjából pedig 80%-os gyorsulást tud felmutatni a tavalyi modellhez képest.


[+]

További fejlesztés, hogy az egyébként 999 dollárba kerülő alapmodellbe is 256 GB-os SSD került, ezzel búcsút intve a 128 GB-os Air-eknek, az adattároló kapacitása pedig egészen 2 TB-ig konfigurálható. Mindezek mellett már a legkönnyebb MacBook is megkapta a 16 hüvelykes MacBook Proban megtalálható, Magic Keyboard névre keresztelt, ollómechanikás billentyűzetet.


[+]

A nap másik fontos szereplője a szintén inkább csak felfrissített iPad Pro volt, mely továbbra is 11, illetve 12,9 hüvelykes kijelzőmérettel érhető el, ahogy a kijelző típusa is maradt a régi (120 Hz-es képfrissítés, DCI-P3 színtérlefedettség, True Tone technológia), az újdonságokat a burkolat alatt, illetve a hátlapon kell keresgélni.


[+]

A hátoldalon az iPad-ek történetében először két kamerát is találunk, egy 12 megapixeles nagylátószögű, illetve egy 10 megapixeles ultranagylátószögű példányt, melyeket egy LiDAR (Light Detection and Ranging) egységgel is kiegészítettek. Utóbbi leginkább a kiterjesztett valóságra épülő alkalmazások használatakor fog jól jönni, hiszen lézer segítségével pontosabb távolságmérésre képes, mint két szomszédja, így a kamerák képére helyezett objektumok látszólagos mérete is valósághűbb lesz.

A mindössze 5,9 mm vékony házban egy új, A12Z Bionic névre hallgató nyolcmagos CPU is helyet kapott, ami mellé még egy LTE és egy Wi-Fi 6 modul, valamint egy 10 órányi üzemidőt biztosító akkumulátor is befért. Az eszközön továbbra is csupán egy USB Type-C csatlakozót találunk, kiegészítve a már jól ismert Smart Connector csatolófelülettel.


[+]

 

Az új iPadekhez új billentyűzetes tok is dukál, mely nem csak funkcionalitásában, de kialakításában is tud újat mutatni. A rögzítés ugyanúgy mágnesek segítségével történik, ahogy eddig, a tabletnek azonban most már nem kell a tokon (és így az asztalon) támaszkodnia, hiszen a zsanér elég erős ahhoz, hogy „lebegve” tartsa az iPadet. A tok oldalán egy USB Type-C csatlakozót is találunk, ezen keresztül tölthetjük a rácuppantott iPad Pro-t, a billentyűzet alatt kutakodva pedig egy multi-touch trackpadbe botolhatunk, mely az iPadOS március 24-én érkező 13.4-es verziójával jóval hatékonyabb kurzoros élményt ad, mint amire a jelenlegi szoftver lehetőséget ad touchpad vagy egér használatakor – erről az alábbi videón látottakon kívül viszont egyelőre nem tudunk többet.

A Magic Keyboard névre hallgató billentyűzetes tok május végén kerül az amerikai boltok polcaira, mérettől függően 299, illetve 349 dolláros árcédulával az oldalán, míg az új iPad Pro modellek március 25-től lesznek megvásárolhatóak 324 990, illetve 399 990 forintos alapáron. Érdemes még megemlíteni, hogy a Mac Minik palettáján is észrevehető némi változás, a 329 990 forintos alapmodell esetében most már a 256 GB-os SSD jelenti a legkisebb opciót a korábbi 128 GB-os verzió helyett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés