Befutott a régóta pletykált, 16 hüvelykes MacBook Pro

Az új modell nem csak nagyobb kijelzőt kap, de a billetyűzet és a grafikus alrendszer tekintetében is újít.

Az Apple az idei év közepén csak kisebb ráncfelvarrással intézte le a MacBook Pro termékcsaládot, most azonban bejelentették a régóta pletykált 16 hüvelykes modellt, amely megpróbál új életet vinni az utóbbi időben elszürkülő szériába.

Az egyik legfontosabb változás a kijelző, amely nem túl meglepő módon 16 hüvelykes IPS panelt használ, 3072x1920-as felbontással, 500 nites fényerővel és True Tone technológiával, továbbá a DCI-P3 színtér lefedése is adott. Mondhatni ez egy várható előrelépés volt, sőt, az kifejezetten impozáns, hogy a nagyobb kijelző gyakorlatilag befért a korábbi, 15 hüvelykes gép vázába. Aminek viszont sokkal többen fognak örülni az a billentyűzet cseréje, ugyanis az Apple végre elhagyta a ma is rendkívül sérülékenynek számító pillangó kapcsolókat, és helyette egy ollós megoldáshoz nyúltak.

A hardvert tekintve 9. generációs Core sorozatra esett a választás, ezek közül az alapmodellbe hatmagos Core i7 2,6 GHz-es alapórajellel és 4,5 GHz-es turbóval, de opciót jelent a nyolcmagos Core i9, méghozzá a 2,3 vagy a 2,4 GHz-es modell szintjén, amelyek maximális órajele rendre 4,8 és 5 GHz. A grafikus vezérlőre vonatkozó kombinációnál az alapot az UHD Graphics 630-as IGP-t adja, amelyet mindenképpen kiegészíti egy AMD Radeon Pro sorozatú dedikált GPU, ez géptől függően lehet 5300M és 5500M. Utóbbiakról annyit tudni, hogy háromféle konfiguráció van. Mindegyik GDDR6-os memóriát használ, de az 5300M esetében 4 GB a maximális kapacitás, míg az 5500M esetében választható 4 vagy 8 GB is. Információink szerint a maximális kiépítésben az a Navi 14-es GPU lesz, amelyet az AMD nemrég mutatott be a PC-piac számára, csak az Apple megkapja azt a lapkaverziót, amelyben az összes WGP, azaz multiprocesszor aktív, így 1536 shader részelemmel is számolhat az almás cég. Arról sajnos nincs pontos adat, hogy a Radeon Pro 5300M mit rejt, a Navi architektúra itt is biztos, de a feldolgozók száma kérdéses.

A rendszermemória 16 GB, de kérhető 32 és 64 GB-os opció is. Minderről azonban az elején kell dönteni, mert a memórialapkák az alaplapra vannak forrasztva, vagyis a későbbi bővítés nem lehetséges. Az adatokat SSD tárolja, minimum konfigurációban 512 GB-os, de opció az 1, 2, 4 és 8 TB is.

A hűtés szempontjából az Apple átdolgozta a belsőt, így hatékonyabban tudják elvezetni a termelt hőt. Ez lényegében azt jelenti, hogy a beépített hardverek hosszabb ideig tudják tartani a turbó órajeleiket, ami előnyös a teljesítmény szempontjából. A többi komponens tekintetében nem kell nagy változásra számítani, lényegében a megszokott felszereltséget kínálja a cég.

Az új, Touch Barral rendelkező 16 hüvelykes MacBook Pro modellek már rendelhetők, az alapmodell ára 2399 dollár, és szokás szerint a csillagos ég a felső határ.

Apple Macbook az ALZA.hu-n

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés