Windowsra kiadott játékokat futtatna Linuxon a Valve?

A Steam Play funkció a Wine hasonlóan működhet. Sőt, az is lehet, hogy erre épít.

Egy Reddit felhasználó a napokban fedezett fel pár sornyi forráskódot a Valve, Steam Database GitHUB oldalon belül. Ez egy bizonyos a Steam Play funkcióra utal, amelyről egyelőre nem tudni, de a leírás alapján arra lehet jó, hogy egy adott operációs rendszerre kiadott játékot futtasson egy másik operációs rendszeren. A cél valószínűleg a Windowsra megjelent programok Linuxon történő elindítása, elvégre a SteamOS Linux disztribúció birtokában ez állhat a Valve érdekében.

A koncepció hasonló lehet a Wine-hoz, ami egy Unix-alapú operációs rendszerekre elérhető alkalmazás, és gyakorlatilag a Windows egyes futtatási környezeteit implementálja. Ezzel gyakorlatilag az elindított programok azt hiszik, hogy Windowson futnak, holott valójában nem is. Persze az egész a valóságban nem olyan egyszerű, ahogy leírva hangzik, de a Wine-t folyamatosan fejlesztik, hogy a funkcióját el tudja látni. Azt nem tudni, hogy a Steam Play ennek alternatívája lesz, vagy konkrétan a Wine-ra épít, de ez nem is annyira lényeges, ami igazán fontos, hogy a Valve foglalkozik a kérdéssel. A Wine ugyanis bármennyire is működik az egyes programokkal, garanciát igazából senki sem vállal rá.

A Steam Play esetében arra vonatkozó bejegyzés is van, hogy az adott játék tesztelve lett, és működőképes, illetve a nem tesztelt programokat futtatását is lehet kényszeríteni. Arról nincs adat, hogy ez mikortól lehet realitás. Még publikus teszt sincs bejelentve ilyesmire, szóval egyhamar azért nem fognak megválni a játékosok a Windowstól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés