Automatikus felbontásskálázást kapott a Steam VR

A rendszer így a tartalomhoz tud igazodni, ami jobb felhasználói élményt biztosíthat.

A Valve bejelentette, hogy egy új funkcióval, név szerint az automatikus felbontásskálázással frissül a Steam VR. Ez az újítás még béta fázisban van, viszont már most elég jól működik, és az a célja, hogy a megjelenítés felbontását mindig az adott tartalom futtatási sebességéhez igazítsa. Ez egyrészt egyszerűsíti a felhasználók életét, nem mindenki tudja ugyanis, hogy esetleges teljesítményproblémák esetén mit kell tenni, másrészt az extrémebb teljesítményű konfigurációkon javíthatja is a megjelenítés minőségét.

A változást a Valve leginkább az eltérő felbontású headsetek miatt vezette be, ugyanis már nem csak a HTC Vive az egyetlen reális alternatíva, hanem ott a nagyobb felbontású HTC Vive Pro, illetve a Windows Mixed Reality platformjának hardverei. Ezeket beleszámolva a kínálatba figyelembe kell venni, hogy az egyes megvásárolható eszközök eltérő natív felbontást támogatnak, amire a fejlesztőknek rendkívül nehéz optimalizálni, mivel már többféle optimálisan célozható konfiguráció létezik, ráadásul a felhasználók sem tudják pontosan, hogy mire is kell figyelni ezzel kapcsolatban.

A Steam VR ezért kapott egy automatikus felbontásskálázást, ami igazából átveszi ezt a munkát az érintettek elől. A fejlesztők kiválaszthatnak egy felbontást, amit egy meghatározott hardverkonfigurációra vonatkozóan céloznak az optimális teljesítmény elérése érdekében, ha pedig a felhasználó gépe nem elég erős, akkor a Steam VR ezt érzékeli, és automatikusan beállít egy ideális, natívnál felbontásnál kisebb részletességet, majd a kész képet az adott headset igényeinek megfelelően skálázza. Ugyanez igaz fordítva is, ha a felhasználó számítógépe úgymond túl combos. Ilyenkor maga a rendszer nem fog több képkockát számolni, mint amennyit a headset meg tud jeleníteni, mivel a VR tartalom esetében a szinkronizáció kiemelt fontosságú. Ezt is képes figyelembe venni a Steam VR új szolgáltatása, így a tartalmat a natívnál nagyobb felbontáson számolja ki, majd ezt leskálázza a megfelelő pixelszámra.

A Valve kiemeli, hogy ez az újítás nem teszi szükségtelenné a VR Ready címkéket, mivel így is sok számítási teljesítmény kell, mindössze arról van szó, hogy a számtalan PC-s hardver közül választhat már a felhasználó és a headsetek piaca is bővül, így olyan változók jelentek meg a képletben, amire reagálni kellett.

Egyébként a HTC Vive Pro pont a mai naptól igényelhető, így ha valakinek van felesleges 879 eurója, akkor már rendelheti is. Olcsóbb alternatíva marad a normál HTC Vive, aminek az ára pont most csökkent 599 euróra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés