Valamit forral a Microsoft

A Microsoft elismerte a misztikus Origami projekt létezését, melyről ma még alig tudni valamit. Egyesek szerint a szoftvervállalat ezen a márkanéven fog piacra dobni egy olyan hordozható számítógépet, amely az Apple iPod és a Sony PlayStation Portable riválisa lehet, miközben sokkal okosabb azoknál. Mások szerint a masinát nem a Microsoft gyártja majd, csupán egy koncepciót dolgoz ki, melyet gyártópartnerei finomítanak és forgalmaznak majd saját márkanéven.

A projekttel kapcsolatos találgatások a hétvégén vettek újabb lendületet, miután elterjedt, hogy a szoftvercég tulajdonában van az egyelőre csak egy sejtelmes előzetest tartalmazó OrigamiProject.com weboldal. A honlap szerint a készülék – amely „megváltoztatja az életed” – március 2-án, azaz holnap lepleződik le, vagy legalábbis valami kiderül róla. Korábban bloggereknek sikerült előbányászni egy olyan videót is, amely egy Origami nevű, hordozható számítógép hirdetésének látszik, és láthatóan a Microsoft megbízásából készült.


Részlet a videóból. Top secret.

A New York Times úgy tudja, hogy a Microsoft holnapra egy elemzői tájékoztatót szervez, ám az egyik meghívott szakértő, Richard Doherty szerint szinte lehetetlen, hogy egy olyan készüléket mutassanak be nekik, amely forgalmazásra kész. Ha a szoftvercég bármely jelentős chipgyártóval dolgozott volna egy ilyen masinán, képtelenség lett volna a premierig titokban tartani a projektet – érvel Doherty. A Microsoft szóvivője csak annyit mondott, hogy holnap nem várható termékbejelentés, ebben az ügyben mondandója a cégnek csak egy márciusi IT-rendezvényen lesz. (Aligha tévedünk nagyot, ha ez alatt a jövő hét végén startoló CeBIT-et értjük.)

Az internetre felkerült videóból mindenesetre annyi kiderül, hogy egy táblapécészerű készülékről van szó, amely érintőképernyős, Wi-Fi kapcsolaton keresztül képes kommunikálni az asztali PC-vel és így kapcsolódik az internetre is; zenét, filmeket tud lejátszani, és játékok futtatására is használható. A Microsoft szóvivője a filmről elmondta, hogy az egy nagyjából egy évvel ezelőtt készült promóciós anyag, a végleges produktum kinézete és képességei nem feltétlenül azonosak e korai koncepcióéival.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés