Ez történt 2005-ben: multimédia

Rövid visszatekintő írásainkban felidézzük a 2005-ös esztendő (szerintünk) legfontosabb eseményeit kronológiai sorrendben haladva, kategóriánként lebontva, a teljesség igénye nélkül.

A multimédiás termékek piacán 2005-ben tovább hódítottak a hordozható médialejátszók, melyekből idén is az amerikai Apple Inc., illetve az egykor hangkártyáival világhíressé vált tajvani Creative Labs adta el a legtöbbet; míg előbbi gyakorlatilag letarolta a tengerentúli piacot, addig utóbbi jobb híján Európát és Ázsiát terítette.

Január közepén az Apple elsőként szállt ringbe flash memóriás zenelejátszójával, az iPod Shuffle-lal, mely máig az egyik legnépszerűbb modellnek számít az amerikai tinik körében. Nem csoda, az 512 MB és 1 GB tárolókapacitást nyújtó, pendrive méretű lejátszók a szokásos Apple-minőséget hozzák megfizethető áron.

Hirdetés

A konkurens Creative az első negyedévben nem szolgált igazi újdonsággal, a vállalat azonban egy kellemetlen eset kapcsán mégis reflektorfénybe került márciusban. A gyártó egy ellene indított bírósági per során jobbnak látta, ha peren kívül megegyezik felpereseivel, akik az Audigy hangkártyacsalád megtévesztő marketingje miatt nyújtották be keresetüket egy kaliforniai bíróságon. A Creative végül kártérítést fizetett és minden Audigy vásárlót igyekezett kárpótolni egy közel 12 000 forintot érő kuponnal, ami csak és kizárólag saját webáruházában használható fel.

Májusban sokkal pozitívabb kicsengésű beszámolók érkeztek a Creatvie háza tájáról; ekkor röppentek fel az első hírek egy új, nagy tudású audioprocesszorról, mely a kissé öregedő EMU10kX architektúrát hivatott leváltani. A hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkező, minden eddiginél jobb minőséget produkáló X-Fi nagy dobásnak ígérkezett, ám megjelenésére őszig várnia kellett a vásárlóknak.


MSI alaplap Live! 24-bit hangprocesszorral

Időközben a nyár derekán hírt adhattunk arról, hogy a Creative megállapodott több alaplapgyártóval, melynek alapján a vállalat audioprocesszorokat bocsájt partnerei rendelkezésére, akik azt termékeikre integrálhatják. Az egyezséggel tulajdonképpen mindkét fél jól járt, hiszen a Creative hangkártya-eladásai az utóbbi években pont az alaplapra integrált vezérlők miatt csökkentek drasztikus mértékben, ugyanakkor az alaplapokat gyártó cégek sok kritikát kaptak az integrált megoldások hangminősége miatt.

Idén augusztusban továbbra is a Creative-ról szóló hírekről tudósított a média; a hónap elején megjelent a vállalat merevlemezes, 3,7 hüvelykes képátlójú kijelzővel szerelt médialejátszója, a Zen Vision, mellyel egy olyan szegmensben indulhatott versenybe a tajvani gyártó, ahol nem kellett számolni legerősebb konkurense, az Apple jelenlétével.

Pár nappal a Zen Vision premierje után a Creative hivatalosan is bejelentette régen várt hangkártyacsaládját, az X-Fi-t, mely négyféle változatban igyekszik minden felhasználói igényt kielégíteni.

Az ősz kezdetével újabb hordozható médialejátszót üdvözölhettünk az Apple kínálatában; szeptember nyolcadikán megjelent a szupervékony, stílusos iPod nano, mely 2 vagy 4 GB-os flash háttértárolójával és 3,8 centiméter átmérőjű színes LCD-kijelzőjével a maga nemében egyedülálló terméknek mutatkozott. A lejátszó debütálását némileg beárnyékolták a sérülékeny kijelzőről érkező hírek, melyeket az Apple először cáfolt, majd elismert, egyben igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy korrigálja a hibát.

Szeptemberben a piac egy másik jelentős szereplője, a japán Sony indította be marketinggépezetét, hogy felzárkózhasson a két nagy mellé. Ehhez újra előszedte a polcról és leporolta az évtizedes múltra visszatekintő „Walkman” márkanevet, és legújabb lejátszóit, mint „az új Walkman”-eket mutatta be. Az új lejátszók 6 vagy 20 GB kapacitású merevlemezt és OLED-kijelzőt kaptak, az MP3 mellé pedig természetszerűleg ATRAC3 támogatás is jár ezeknél a modelleknél.

Az október ismét iPod-hónap volt; az Apple alaposan megújította merevlemezes médialejátszóját. Noha a név maradt a régi, az új típus egy 2,5 hüvelykes, 320 x 240 pixeles színes kijelzőt kapott, melyen immáron mozgókép is lejátszhatók. Az új iPod mindemellett nagyobb kapacitású merevlemezt (30 vagy 60 GB) kapott és vékonyabb lett, mint elődje.

Ebben a hónapban úgy tűnt a Creative-ot kísérti a múlt, amikor híre kelt, hogy némelyik X-Fi hangkártyának kompatibilitási problémái adódnak az NVIDIA népszerű nForce4 lapkakészletét tartalmazó alaplapokkal. A híreszteléseket hivatalos megerősítés, majd heves egymásra mutogatás követte, végül a Creative szállította a 100 százalékos megoldást a problémára módosított X-Fi variánsok képében.

Végül pár hete a tajvani gyártó ismét új médialejátszóval hozakodott elő; megjelent a Zen Vision:M, mely az iPodhoz hasonló befoglaló méretekkel és specifikációkkal rendelkezik, a médiatámogatást tekintve azonban olyan formátumok (elsősorban videók) kezelésével kecsegtet, amiről az iPod tulajdonosok legfeljebb csak álmodhatnak.

Az eddig felsoroltakhoz képest kissé talán kakukktojásnak számít, de mindenképpen említésre méltó, jelentős eseménye volt az idei évnek a Microsoft régen várt Xbox 360 játékkonzoljának az eljövetele, melynek novemberi debütálását hatalmas érdeklődés kísérte, olyannyira, hogy sokaknak nem is jutott a hőn áhított konzolból a megjelenést követően. A jövőre megjelenő Playstation 3 ellenfeléül szánt konzol Európában is hasonló fogadtatásban részesült, a magyar vásárlóknak azonban ezúttal is csak az alternatív megoldások maradtak az új Xbox beszerzésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés