CeBIT: Az Origami leleplezése

A Microsoft a ma kezdődő CeBIT-en lerántotta a leplet a közelmúltban sok találgatásra okot adó Origami kódnevű projekt részleteiről. A kiállításon bemutatott Ultra-Mobile Personal Computer (UMPC) koncepció a trendekkel összhangban a mobilitást kívánja növelni, olyan eszközt adva a felhasználók kezébe, mely olcsóbb, könnyebb és sok hétköznapi helyzetben praktikusabb, mint az eddig főként üzleti felhasználók számára elérhető tábla-PC-k és más hasonló megoldások.

Hirdetés

A kezelőfelület sokrétű, hiszen a kijelző ujj vagy digitális toll érintésére is reagál, mellette gombok kapnak helyet, és a gyártók teljes billentyűzettel is többféle módon elláthatják a készüléket (kihajtható, USB vagy Bluetooth portra kapcsolt klaviatúra révén). Az UMPC-ken a Windows XP Tablet PC Edition 2005 operációs rendszer fut, melyet később a Windows Vista megfelelő változata fog felváltani. A könnyebb kezelés érdekében egyedi grafikus felületet terveztek, a kijelzőn megjelenített gombok és akár a virtuális billentyűzet is kezelhető puszta kézzel, kézírás-felismerés is rendelkezésre áll.


Forrás: Golem.de

A hardver gyártónként, modellenként eltérő lehet, közös jellemzőjük azonban, hogy 0,9 kilogrammnál könnyebbnek kell lenniük, 7 hüvelyk képátlójú megjelenítőjük felbontása pedig legalább 800x480 pixel. Az akkumulátoros üzemidő minimuma 2,5 órában van meghatározva, de hogy ezt milyen komponensekkel érik el, a gyártókra van bízva: processzorként egyelőre az Intel Celeron M és Pentium M lapkák kis fogyasztású változatait, valamint a VIA C7-M chipjét emlegetik. Az eddig látott specifikációk szerint a tárolás egy 30–60 gigabájt kapacitású 1,8 hüvelykes merevlemezre hárul, az opcionális komponensek között GPS-vevő, kamera, ujjlenyomat-leolvasó, tévétuner és memóriakártya-olvasó szerepel, míg a Bluetooth, a WLAN és Ethernet interfész alaptartozékuk.


Forrás: Golem.de

Az UMPC-k ára a várakozások szerint 600 és 1000 dollár között fog alakulni, de az eredeti referenciadizájnt követő modellek akár 500 dolláros áron is megjelenhetnek az üzletek polcain. A CeBIT-en bemutatott, Intel processzorokra alapozó Samsung és Founder modellek a második negyedévtől vásárolhatók meg, az Asus terméke sem sokkal később követi őket. VIA processzoros UMPC-k ugyancsak a második negyedévtől lesznek kaphatók a TabletKiosk és a PaceBlade kínálatában.

A tengerentúlon az IDF alkalmából Sean Maloney is többféle UMPC dizájnkoncepciót mutatott be – a gyártók várakozása szerint a közeljövőben jelentősen megnő a kereslet a noteszgépeknél és tablet PC-knél kisebb és olcsóbb, ugyanakkor a PDA-knál mind funkcionalitásban, mind sebességben többet nyújtó eszközök iránt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés