Hirdetés

Újfajta LCD panelt mutat be a Samsung

A Samsung Electronics a Society for Information Display (SID) hétvégén kezdődő konferenciáján mutatja be új, nagy képfrissítési frekvencia elérését lehetővé tevő TFT LCD kijelzőjét. A Blue Phase névre keresztelt technológia fejlesztésén több egyetemi műhely, illetve vállalat is dolgozik, de saját állítása szerint a Samsung az első, amely mások által is megvásárolható prototípusokat készít. Egyelőre egy 15 hüvelyk képátlójú panelt kínálnak az érdeklődő partnerek számára, sorozatgyártásba, majd kereskedelmi forgalomba az új típusú kijelzők csak 2011-ben kerülhetnek.

Samsung Blue Phase LCD kijelző

A technológia a folyadékkristályok köztes fázisainak egy csoportjáról kapta a nevét. A monitorokban és LCD tévékben használatos panelekben a folyadékkristály pálcika alakú molekulái jellegzetes alakzatba rendeződnek. Az ún. nematikus fázisban a molekulák egyenletes eloszlásban, egymással nagyjából párhuzamosan helyezkednek el, míg a TN panelekben előforduló csavart nematikus fázis azt jelenti, hogy a molekulák hossztengelye a cella két felülete között folyamatosan elcsavarodik. A folyadékkristály elrendeződése elektromos tér hatására megváltozik, ezt polarizációs szűrőkkel kombinálva szabályozzák, hogy átjusson vagy sem a fény az adott cellán (szubpixelen).


TN és VA panel működési elve (forrás: 3M)

Az előbbiekkel ellentétben a kék fázisban a molekulák nagyobb struktúrákba szerveződnek, bonyolultabb, háromdimenziós elrendeződést mutatnak. Gyártástechnológiai szempontból fontos különbség, hogy a (csavart) nematikus fázisú folyadékkristály esetén akármilyen (TN, IPS vagy VA) panelről is van szó, valamilyen módon biztosítani kell, hogy a molekulák alaphelyzetben meghatározott irányban álljanak. Ezzel egyfelől meghatározzák, hogy feszültség hiányában hogyan viselkedjen a cella (átengedje a fényt vagy sem), másfelől elérik, hogy az elektromos mező megjelenésekor a kívánt módon rendeződjön át a folyadékkristály. Ezt például finom rovátkálással vagy valamilyen polimerből álló ún. iránybeállító réteggel érik el, melyet a cellákat magán hordozó üvegszubsztrátum belső felületére visznek fel. A Samsung közleménye szerint a Blue Phase esetén ilyesmire nincs szükség, ami azt jelenti, hogy egyszerűbb, tehát olcsóbb lesz a gyártás.

A Blue Phase technológia másik szembetűnő újdonsága, hogy a jelenleg alkalmazott 60-120 hertznél nagyobb képfrissítési frekvenciát tesz lehetővé; a mostani prototípust 240 hertzen hajtják, és ehhez overdrive-ra, azaz a szubpixeleket vezérlő tranzisztorok feszültségének növelésére sincs szükség. Ez főleg mozgóképek gyors, folyamatos ábrázolásához hasznos, ezért az új paneltípus a Samsung tervei szerint elsőként LCD tévékben jelenik meg a piacon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés