Hirdetés

Bővíti 16:9-es LCD paneljeinek választékát az AUO

Az LCD kijelzők gyártását jó ideje csupán kisebb fejlesztések, technológiai finomítások jellemzik, a közeljövőben azonban mégis átalakul némileg a panelek piaca. Miután a korábbi 4:3 és 5:4 képarányú megjelenítők többségét szélesvásznú modellek váltották le, újabb átrendeződés indul meg, ugyanis a 16:10 arányúak mellett a számítógépes monitorok mezőnyében is egyre nagyobb arányban jelennek meg a mozizáshoz ideális 16:9 képarányú típusok. A másik trend nem új, bár a korábban prognosztizálthoz képest sokkal lassabban megy végbe a hagyományos fénycsöves háttérvilágítás mellett a LED-es háttérvilágítás terjedése, immár a nagyobb méretkategóriákban, illetve a nem professzionális alkalmazási területeken is.

Jól jelzi a változásokat a legnagyobb panelgyártók között számontartott AU Optronics új termékeinek bemutatkozása egy jövő heti tajvani szakkiállításon. A 24 hüvelykes után érkezik a vállalat jelenleg legkisebb Full HD (azaz 1920x1080 pixel) felbontású, asztali monitorokba szánt panelje. A 21,5 hüvelykes kijelző 1000:1 kontraszttal és 5 ms-os válaszidővel rendelkezik. Az év végén az AUO felfelé is bővíti kínálatát egy 27 colos, szintén Full HD felbontású panellel.

A notebookok választékában egyre több olyan modell akad, melyeknél nem a munkát, hanem a szórakozást, a videózást emelik ki a gyártók, nem meglepő tehát, hogy ebben a kategóriában is a 16:9-es kijelzők terjedésére számíthatunk. Az AUO ezekhez hamarosan 14 és 15,6 hüvelykes paneleket kezd szállítani, mindkettőt LED-es háttérvilágítással, 500:1 kontrasztaránnyal. Érdekességük, hogy képesek mérsékelni a noteszgépekben gyakran a kijelző mögé vagy mellé szerelt antennák okozta elektromágneses zajt.

Már a jövőbe tekintve jelentette be a gyártó, hogy újabb méretosztályokba vezeti be a LED-es háttérvilágítást: 2009 első félévében 10,1, 11,6, 13,3 és 17,3 hüvelykes panelekkel egészíti ki a 16:9-es kínálatot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés