Hirdetés

Komoly pénzt pumpál a Sony az OLED-be

A Sony ma közleményben jelentette be, hogy rövid időn belül jelentős összegeket (22 milliárd jent, azaz nagyjából 36 milliárd forintot) fektet be a jelenlegieknél nagyobb méretű, szerves fénykibocsátó diódákból álló kijelzőpanelek (OLED-panelek) fejlesztésébe és gyártásába. A technológia széleskörű alkalmazása újabb generációváltáshoz vezethet a lapostévéknél és más, nagyobb méretű kijelzőknél (például monitoroknál), ehhez azonban először át kell törni a jelenlegi gyártástechnológia korlátait.

Az OLED-panelek működési elvüket, ezzel együtt az általuk kibocsátott kép bizonyos paramétereit tekintve jelentősen eltérnek a napjainkban elterjedt folyadékkristályos megoldásoktól. Az OLED-kijelzőknél nincs szükség háttérvilágításra, a képpontok maguk bocsátanak ki fényt elektromos impulzus hatására. A kép így szinte teljesen homogén, az LCD-khez, de még a plazmákhoz viszonyítva is nagyságrendekkel kontrasztosabb lehet, ezzel együtt vékonyabb és energiatakarékosabb kijelzők építhetők az OLED-ekre.


Sony XEL-1, az első OLED-televízió

Ilyen kijelzőket eddig zömében csak kézi eszközökben, mobiltelefonokban használtak a gyártók, a nagyméretű OLED-panelek előállítása egyelőre rendkívül bonyolult és költséges. Az első OLED-televízió éppen a Sony műhelyéből került ki tavaly novemberben: a XEL-1 egy mindössze 11 hüvelyk, azaz nagyjából 28 centiméteres képátlójú panelt kapott. A Japánban 200 000 jenért (mintegy 320 000 forint) árult készülék rendkívül vékony, csupán 3 milliméteres kávájával, és elképesztően kontrasztos képével hívta fel a figyelmet az OLED-technológiában rejlő lehetőségekre.

Az OLED-ek kapcsán korábban felmerült első számú aggály a panelek rövid élettartamára vonatkozott, az életciklust azonban a technológia fejlesztésével sikerült jelentősen kitolniuk a gyártóknak – a Sony például minimum 30 000 üzemórás működést szavatol a XEL-1-re, azaz a tévé képe legkorábban három és fél évnyi folyamatos működést követően degradálódhat.

Most az elsődleges fejlesztési irányt a panelek méretének növelése jelenti: a Samsung tavaly októberben azt jósolta, hogy a jelenlegi ütem mellett jövőre megjelenhetnek a piacon az első nagyobb méretű (21-23 hüvelykes), asztali monitorokba építhető panelek, 2010-ben pedig megérkezhetnek az első nagyobb képtálójú (40-42 hüvelykes), Full HD felbontású OLED-televíziók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés