- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- nVidia GeForce GTX 1070 / 1070 Ti / 1080 (GP104)
- Házimozi belépő szinten
- Ennyibe kerülhetnek Európában a Xiaomi Pad 7 tabletek
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Hogy pepita azt így nem tudom kijelenteni, mert nem vagyok légy, de olyan optikai csalódást okoz, mintha 45 fokos vonalak vibrálnának a képen mindkét szögben (tehát egymásra 90 fokosan), néha úgy érzi az ember hogy talán másznak is. Szóval valószínűleg pepita, és főleg a közepes árnyalatokban (128 körényke) látszik. Viszont nagyon enyhe az egész jelenség, szóval tőlem kb akármi más is okozhatja mint FRC...
-
dezz
nagyúr
Hát, ja, sokáig a TN bizsergéséről sem írtak, pedig jóval feltűnőbb.
Meg hogy így mondod, jópár LCD-tévén is látható, pedig S-PVA-sak.
Monitort mostanában nem néztem.
Gyanús az a P19-2 (pepita, ha jól értem) zizegés is.(Az én S-IPS-es Eizomon is van egy igen halvány bizsergés, a 8 bit + FRC-féleség [véletlenszerű, nem pepita] miatt, de ez közelről is csak nagyítóval látható, úgy is csak a sötétebb árnyalatoknál.)
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Ezekben nekem csak mindig az a gyanús, hogy a cikkíró ezt honnan tudja. Úgy értem, gondolom nem az LCD monitor gyártásban dolgozó emberek írják a cikkeket még a színvonalasabb helyeken sem, hanem általános célú HW guruk. És azt sem tudom elfelejteni nekik, hogy egyetlen helyen sem jelentették 970P egyértelműen látható disznóságát, pedig minden magára adó hely letesztelte a cuccot. És most majdnem mindegy is, hogy ez miért volt, de ezek után a bizalmam bennük óriási... (P19-2 amúgy simán lehet hogy 8 bites, minden FRC/dithering nélkül, és az enyhe zizegést (abszolút nem látható ha direkt arra figyel az ember) meg más okozza.)
TFT-t meg nem direkt írok LCD helyett. De majd leírom százszor... LCD, LCD, LCD, LCD...
-
dezz
nagyúr
Valahol azt olvastam (cikkben), hogy S-PVA-ból már csak (3x)8 bites van.
Más írás szerint PVA-ból is csak néhány volt FRC-s."A rossz megszokás... a legtöbben úgy hívják, ráragadt."
Előfordul, hogy bejön 1-1 rossz gyakorlat, aztán ki is megy. Szerintem segíteni kéne ezt, nem gátolni.
-
ddekany
veterán
"Nem tudom pontosan, hogy a VA és (S-)IPS paneles monitorok milyen arányban vannak a piacon, de az elsők 98%-a és az utóbbiak 100%-a full 24 bites"
Azt hogy a VA-sok 98%-a 24 bites, mire alapozod? Nem lehet hogy ott is a 6 bit + FRC az elterjedtebb, csak máig is mindenkiben él a VA -> 24 bit asszociáció (az üzletemberek legnagyobb örömére)? Eddigi VA-s monitoraim egy 970P és egy FSC P19-2. Ebből a 970P az vadul 6 bites volt (a hírhedt ditherelős eset), az FSC P19-2-t meg nem tudom mi, de ha 8 bites akkor nem használ FRC-t a színfokozatok száma lapján, és mégis van rajta egy enyhe 45 fokos rácsú zizegés, ami meg talán FRC-re utal(?). Persze nem olyan erős zizegésre kell gondolni, mint TN esetén, talán mert a VA lassan reagál a kis változásokra és jobban beáll "középre", nem tudom...
"ps. megkérdezhetem, miért írod továbbra is TFT-nek, miután megtudtad, hogy ez nem túl értelmes?"
A rossz megszokás... a legtöbben úgy hívják, ráragadt.
-
dezz
nagyúr
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ennyi árnyalatot (szín + világosság + telítettség).
Nem tudom pontosan, hogy a VA és (S-)IPS paneles monitorok milyen arányban vannak a piacon, de az elsők 98%-a és az utóbbiak 100%-a full 24 bites (azaz komponensenként 8). Ezen kívül az összes Eizo monitor 24 bit + 6-12 bit FRC-s (de nem az a kockás villogós FRC), így effektíve 30-36 bites.
A CRT-k többsége valójában 16.7 millió színt sem tud megjeleníteni, mert nem képes olyan stabilan tartani az adott szinteket, hogy az összes árnyalat valóban megkülönböztethetően meglegyen. Egy precízebb LCD-nek azonban ez, vagy akár több is nem gond.
ps. megkérdezhetem, miért írod továbbra is TFT-nek, miután megtudtad, hogy ez nem túl értelmes?
-
-
ddekany
veterán
válasz
Low Noise #78 üzenetére
"Melyik gyártónak van ilyen monitora?"
Samsung, Dell, ViewSonic, EIZO, stb, stb. Amire 1:1000-1500 körüli kontrasztot írnak és 178 fok körüli rálátási szöget minkét irányban (1:10 kontraszthoz), az 99% hogy S-PVA.
"A szín skála is érdekelne mer ma még sok panel csak
16 millió színt tud megjeleniteni ( Ez a CRT szineinek a fele ha joltudom )"Na ezt azért tegyük rendbe... A CRT-nél nincs olyan, hogy hány színt tud megjeleníteni, mivel (alapvetően) analóg a cucc. Tehát végtelen sokféle színt tud megjeleníteni, ami persze nem keverendő azzal, hogy milyen tartományban (gamut) tud megjeleníteni színeket. A mai PC-s megjelenítés (a videókártya) csak 16,7 millió félre színt különböztet meg (24 bit pixelenként, és 2 a 24.-en az 16,7M), és ezt persze nem gond a CRT-nek a színek számát tekintve, még akkor sem ha csavargatod a monitoron a állító gombokat (ezzel további megjelenített színárnyalatokat generálva). A TFT más tészta... a legtöbb mai TFT csak 16,2M féle színt tud megjeleníteni (azt is csak FRC-vel, de ez most lényegtelen) (plusz még tud variálni a háttérvilágítás erdőségével, de azt csak egyszerre az egész képre vonatkozóan, tehát nem pixelenkét), de ez megint nem függ össze azzal, hogy hogy milyen tartományban (gamut) tud megjeleníteni színeket. Lényeg, hogy 16,2M kisebb mint 16,7M, és ráadásul a TFT-nek a kontraszt/világosság/stb állítást is ebből 16,2M-ből plusz a háttérvilágítás erősségének állításával kell kihoznia, tehát a helyzett még rosszabb. DE, hacsak nem lassú színátmeneteket (grádiens) tartalmazó képeket nézel, vagy vmi profi grafikus vagy, ennek a kis színfokozatszám vesztésnek látható hatása gyakorlatilag nincs sok. Tehát ha ránézel egy fotóra, tökre nem ettől fogod jobbnak vagy rosszabbnak látni. Mellékesen vannak TFT-k amik 16,7M fokozatot tudnak, de a kontraszt/fényerő állítások miatt persze még az is kevés lesz (elvben), és vannak TFT-k amik 1073M színt tudnak (8 bit + FRC), stb., de alapvetően nem ezen múlik, hogy mennyire érzed jónak egy monitor képét.
[ Szerkesztve ]
-
Low Noise
senior tag
Hm.Rendben velem lehet alkudni, még ha nehezen is
Ha jól értem többen is az S-IPS panelt említik legjobb megoldásnak.
Melyik gyártónak van ilyen monitora?
Mit tudunk a paraméterekröl?A szín skála is érdekelne mer ma még sok panel csak
16 millió színt tud megjeleniteni ( Ez a CRT szineinek a fele ha joltudom )Próbáltam egy ugynevezett High Color Gramaut technológiás TN-es samsungot
ami az NTSC 97 % át igérte, ennek senki ne dőljön be. -
dezz
nagyúr
válasz
Low Noise #76 üzenetére
Ez megint csak leginkább a TN hibája... A többi paneltípusnak sokkal jobb a feketéje!
Nem fogod elhinni, de éppen mielőtt a hsz-edet olvastam, egy fekete háttéren megjelenő világos színű szöveget olvastam (általában ellenkezőleg szokott lenni), ami teljesen jól nézett ki, még meg is jegyeztem magamban, hogy milyen szép, kontrasztos, és teljesen fekete a fekete. Hozzá tartozik, hogy nappal van, bár épp be voltak húzva a függönyök, szóval félhomály volt. Teljesen sötét szobában már látszik, hogy nem teljesen fekete (ilyenkor a TN már világít). De annyi baj legyen...Szóval ez monitornál, normális panel esetén nem gond. Hanem inkább csak az LCD-tévéknél, amiknek nagy a felülete, és sötét szobában is nagy kontraszttal nézik, amikor is maximumon megy a háttérvilágítás, így hiába a jó panel, ilyenkor látszik a derengés rendesen.
-
Low Noise
senior tag
" Szerinted milyen látható különbséget okoz, hogy a pixel maga világít, vagy hátulról világítják meg - feltéve ha megfelelően szórt fényt ad (ellentétben a TN-nel)? "
Nagyon egyszerü a dolog: míg az LCD-nél a háttérvilágítás miatt a fekete színt
nehéz de inkább lehetetlen hűen visszaadni, addig az OLED-esetében azok a
pixelek- ahol fekete a kép- egyszerüen nem kapcsolnak be, ezzel hihetetlen,
egymillio az egyhez kontraszt arányt létrehozva. -
ddekany
veterán
válasz
Low Noise #71 üzenetére
"Valóban TN-es volt,de az említett S-IPS panellel szerelt monitort sajnos nem tudtuk
beszerezni."Na, azért még TN és S-IPS mellett van az S-PVA is (vagy akármilyen VA... épp milyen kedve volt a marketing osztálynak), ami azért viszonylag könnyen beszerezhető, nem extrém dolog.
-
dezz
nagyúr
válasz
Low Noise #71 üzenetére
Gondolom, ez valójában nekem szólt (#57).
Nos, akkor talán nem kellene minden LCD-t leírni a TN-nel szerzett tapasztalat alapján.
Az olyan dogmákkal nem tudok mit kezdeni, hogy ha háttérvilágítás van, akkor már csak rossz lehet... Szerinted milyen látható különbséget okoz, hogy a pixel maga világít, vagy hátulról világítják meg - feltéve ha megfelelően szórt fényt ad (ellentétben a TN-nel)?A Sony most fektetett 200 millió dolcsit (AM)OLED fejlesztésbe, pontosabban nagyobb méretű panelok sorozatgyártásának megoldásába. És más gyártók is haladnak. Ha végre minden technikai akadályt legyőznek, és tényleg alacsonyabb áron lesz gyártható, akkor nem is lehet majd lebeszélni őket az átállásról. Leginkább ez mozgatja őket.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Ja bocs, a 22"-es Eizo-knál ez az adat van:
24 – 82 kHz, 49 – 86 Hz, 150 MHzAkkor az első sor a 22"-nél:
82 kHz/1050 = 78.09 Hz -> 75 Hz (standard), esetleg 80 Hz (Eizo)
(Dot clockba belefér) -
Low Noise
senior tag
Valóban TN-es volt,de az említett S-IPS panellel szerelt monitort sajnos nem tudtuk
beszerezni. Sőt az a baj,hogy nem is tüntetik általában fel a boltok, webshop-ok,hogy
milyen panel van az adott portékában.De feltételezem az S-IPS-ek nek is van háttérvilágításuk, ez
pedig sajnos nálam kizáró ok.Viszont borzasztóan sajnálom,hogy szinte nulla az általános
érdeklődés az AMOLED megoldás-ra, ami egy csapásra megoldana
minden problémát.A gyártók is tájékozódnak, talán fórumot is olvasnak, és ha azt látják,hogy
az emberek 97 %-a kipártolja az LCD-t, akkor nem is fognak jobbat piacra dobni.A Sony folyamatosan mutat be OLED megoldásokat, ahol egymás mellé téve
nézhetjük meg az ordító külömbséget, megsemmisítő vereséget mérve az LCD-re.Remélem a boltokban is láthatjuk ezeket hamarosan.
Ha csak mi magunk meg nem öljük az LCD-mániánkal. -
dezz
nagyúr
Nézzünk néhány márkát, ahol így hirtelen találtam részletes adatot:
A 22-24"-es Eizo-k nagy részénél:
24 – 94 kHz (H), 49 – 86 Hz (V), 202.5MHz max. dot clock
Egyes Viewsonicoknál:
Fh: 24~92kHz, Fv: 50~85Hz, dot clock nincs megadva
LG-knél általában:
H: 30 ~ 83 kHz, V: 56 ~ 75 Hz, dot clock nincs megadvaAzt írod, szerinted a natív bontásukban nem tudják. Számoljunk. Elvileg ezeknek kell menniük:
22" (1680x1050)
94 kHz/1050 = 89.52 Hz -> 85 Hz (standard), esetleg a 90 is belefér (Eizo)
92 kHz/1050 = 87.61 Hz -> 85 Hz (standard) (Viewsonic)
83 kHz/1050 = 79.04 Hz -> 75 Hz (standard) (LG)Szükséges dot clock 85 Hz-hez:
85 Hz*1050 = 89.25 kHz
89.25 kHz*1680 = 149.94 MHz24" (1920x1200)
94 kHz/1200 = 78.33 Hz -> 75 Hz (standard) (Eizo)
92 kHz/1200 = 76.66 Hz -> 75 Hz (standard) (Viewsonic)
83 kHz/1200 = 69.16 Hz -> marad a 60 Hz (standard) (LG)Szükséges dot clock 75 Hz-hez:
75 Hz*1200 = 90 kHz
90 kHz*1920 = 172.8 MHz(PowerStrippel nagyobb frissítési frekiket is ki lehet hozni, mint a standardok, bár nem minden monitor támogatja az ilyesmit.)
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Melyik típus volt az az Eizo? Rég óta csak grafikus vonalon alkalmaznak S-IPS-t, amiből nem sokkal lehet itthon találkozni. Még a nem-grafikus vonal is elég drága belőle. Abban meg csak S-PVA van jelenleg (illetve asszem van még egy TN-es 15"-esük is). Az S-IPS-nek meg számottevően jobbak a színei, mint akár az S-PVA-nak. (Nem véletlen, hogy grafikus munkára máig az S-IPS-t ajánlják.)
Előzőleg nekem is egy Trinitronom volt, és nem tűnt utána fakóbbnak az LCD-m, ami történetesen egy S-IPS-es Eizo.
De szerintem az S-PVA még mindig közelebb áll ehhez, mint a TN-hez.
Nem hiszem, hogy a fekete mélysége miatt lenne más - átlagos megvilágítási viszonyok között éppen elég mély a VA-k és S-IPS-ek (sima IPS-eké talán nem annyira) feketéje. Sőt, a tükröződés hiánya miatt még mélyebbnek is tűnik.
-
ddekany
veterán
"Mint írtam, a fakóság v. fakótlanság panelfajta függő. Közelebbről attól függ, a természetes színskála mekkora részét fogja át a megjelenítő."
De nem erről van szó, mint próbáltam kifejezni. Pl. valaki akit ez a fakóság kifejezetten zavart, fakónak találta a méregdrága EIZO-kat is (valószínűleg IPS-es). Az ember szeme nem úgy méri a paramétereket, mint egy műszer. (Én amúgy teljesen jól elvagyok az 1:1000-es S-PVA-mal, de azért ismerősöm régi Trinitron képcsöves monitorán bizony szebbek a filmek/fotók színei. Nem tudom pontosan miért érzem így, talán csak a mélyebb fekete.)
-
-
dezz
nagyúr
Mint írtam, a fakóság v. fakótlanság panelfajta függő. Közelebbről attól függ, a természetes színskála mekkora részét fogja át a megjelenítő. Egy jobb panel hasonló átfogással rendelkezik, mint egy jobb CRT. De pl. a TN ehhez képest szűk. (És más baja is van: pl. kevésbé szórt a fénye, kicsit olyan, mint egy színes celofánon a szemedbe világító lámpa. Az S-IPS pl. sokkal papírszerűbb érzetet kelt. A VA-k meg valahol a kettő között vannak.)
Nem heroikus ez a "kűzdelem", és nem is csak az én "kűzdelmem", egyre többen simán LCD-nek mondják, írják, cikkekben is. Vélhetően az LCD-tévék kapcsán is.
(#62) shtml: Én nem fogalmaznék úgy, hogy "ebben szenved". Inkább legyen szuperéles egy adott felbontásban, mint csak közepesen éles mindegyikben.
(A felbontás növekedésével ez idővel meg is szűnik probléma lenni.)[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Ez a fakóság ez nem olyan egyszerű... inkább talán a matt lenne a helyes kifejezés. Akkor is valahogy olyanok az LCD-k, ha amúgy élénkek rajta a színek. Nem tudom miért, de talán részben azért, mert nem villognak. Amúgy én szeretem hogy "fakók", de valakinek kifejezetten ez a panasza rájuk. Bár a glare képernyők már kevésbé olyanok (viszont utálom őket... mert ronda a pofám...
).
"Olvasd el légyszi az előző hsz-em ps. részét!"
Megértem heroikus küzdelmedet, de nincs esélyed a média ellen...
A TFT-s LCD "TFT" lesz, a TFT-s OLDE meg "OLED". Ez lesz a "nevük".
-
-
ddekany
veterán
válasz
Low Noise #55 üzenetére
Talán ha pozitívabban, nyitottabban állsz a TFT-khez, akkor idővel meg fogod szeretni. Nekem az a benyomásom, hogy sok embernél az a fő gond, hogy a TFT egyszerűen nem olyan mint a CRT, és sok CRT nézés után valahogy merev az érzékelésük, így bekattan a: szokatlan -> valami nem stimmel -> rossz láncolat. Igen, vannak hátrányok... de fogadok, ha eredetileg TFT lett volna, és utána jön a CRT, akkor ugyan ez lenne a helyzet, ugyan ezek az emberek nem akarnának áttérni a homályos, vibráló CRT-re, mint most a fakó, lassú TFT-re.
-
dezz
nagyúr
Legjobb lenne, ha nem is mindig egy egész frame jönne a számítógéptől, csak a megváltozó rész... Így az akár frissülhetne 2-300 Hz-cel...
Illetve ami talán még fontosabb: változás esetén nem lenne állandóan változó késleltetés.
Elképzelhető, hogy a sűrűbben változó rész kicsivel mindig világosabb lenne, mint a többi, mert többször indulnának az ottani kondik céltöltésről. Persze lehetne kompenzálni. Kicsit tovább bonyolítja a dolgokat a 2-3 éve bevezetett overdrive megoldás is, amikor először magasabb feszültségkülönbséggel hajtják meg a változó pixeleket, hogy felgyorsítsák a folyadékkristály átrendeződését. (De pl. ennél a Blue Phase panelfajtánál nincs szükség az overdrive-ra, mint írták.) És ha nagyon akarnák, a mai technológiával leválthatnák a állapottároló kondikat memóriacellékra.
De leginkább azért megy most úgy, ahogy, mert semmit sem változtattak az analóg frissítési módszeren, csak most digitálisan küldik a képet. Mondjuk addig nem is nagyon lehet teljesen új módszert bevezetni, amíg az analóg interfész is ott van. (Pl. a játékfejlesztőknek mindkét fajtát figyelembe kellene venni, stb.)
(#55) Low Noise: Hidd el, én elég érzékeny vagyok a vizuális ingerekre (meg az audióra is, de most mindegy). Pl. a TN-t nem tudom elviselni, azonnal észreveszem az összes hibáját.
Amiket írsz, az tipikusan a TN panelekre jellemző. A "legmodernebbek" (= újabb monitorok) nagyobb része ma is TN-es. Könnyen lehet, hogy abban a több tucatban egy darab S-PVA sem volt, S-IPS még kevésbé.
(#56) Coyot: Most írom le harmadszorra: a 60 Hz a DVI kötelező rátája, de analóg összeköttetésben sok monitor támogat ennél magasabb (és alacsonyabb) frissítési rátákat. A gyorsabb típusok között nem ritka a 85 Hz sem.
ps. az OLED is TFT-s lesz, így ésszerűbb az LCD-t egyszerűen LCD-nek hívni. (A TFT-zés egy hype kampány része volt, amikor ki kellett hangsúlyozni az akkor újabb és drágább aktív mátrixos LCD-k előnyeit. De ma már minden LCD monitor aktív mátrixos, így TFT-s, felesleges is ez a megkülönböztetés.)
[ Szerkesztve ]
-
Low Noise
senior tag
Van rá lehetőségem,hogy kipróbáljak több tucat LCD-t meg is
tettem,de sajnos a legmodernebbek sem tetszettek.Valószinüleg a látás szubjektív dolog,mert bár vannak akik osztják
a véleményem a többség mégis nagyon megvan elégedve az LCD-velPedig ezek számomra egy nagy lépés hátra a feketefehér TV-irányába.
-
ddekany
veterán
"Ez nem egészen így van. Az LCD-nél sem maradnak úgy a pixelek túl sokáig, ugyanis 1-1 kondi "tárolja" az aktuális világosságot szubpixelenként"
Ejnye... De vajon mennyire lenne megvalósítható, ha beiktatnának egy monitoron belüli frissítési ciklust? Kb mint ahogy DRAM-nál is van külön frissítés meg "rendes" írás. Azaz, mondjuk másodpercenként 30x (hasra...) a monitor újra "kiírja" a legutolsó frame-t a subpixelekbe. Ha eme belső frissítés közben érkezik egy új frame a videókártyától, akkor egyszerűen megszakítja a belső frissítést, és elkezdi kirakni az érkező frame-t. Ez utóbbit a CRT nem tudja megtenni, mert akkor egy pillanatnyi világosság ugrás lenne a kép bizonyos részén. Nem értek az áramkörökhöz, de mintha kondenzátor esetén ez a gond nem lenne, szóval talán lehet akármikor előröl kezdeni a frissítési ciklust... de ne tudom.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Szal úgy értetted, a CRT magasabb frissítéssel ment a "teszt" alatt? Akkor persze nem csoda.
Nekem is kevés a 60 Hz/fps (24-30-ról nem is beszélve), a 100-at jobban szeretem (és itt nem a villogásra gondolok). Szal látom a különbséget. De ezt túlszárnyallják az S-IPS-es LCD-m előnyei a korábbi CRT-mmel szemben. Remélhetően azért nemsokára lesz 100 Hz-es LCD monitorban is. 80 Hz-esek ma is vannak (csak analógban [VGA-DSub] kell csatlakoztatni hozzá őket, mert a DVI csak 60 Hz-et támogat).[ Szerkesztve ]
-
-
dezz
nagyúr
válasz
Low Noise #48 üzenetére
Talán egyszer meg kellene nézned egy normálisabb LCD-t is... A S-PVA-s és S-IPS panelosok nagyon is jók.
Egyébként meg a fő előnyei: 1. Nem villog (pontosabban az érzékelhetőnél sokkal magasabb, több kHz-es frekvencián, az is csak a visszavett háttérvilágítás). 2. Natív bontásban a CRT-knél sokkal élesebb, konvergencia és geometriai hibáktól mentes kép. (Ide tartozik, hogy a valós fizikai pixelek egyenként kezelhetők, ez teszi lehetővé az térhatású autostereo típusok létezését is.) 3. Sokkal stabilabb világossági szintek (a jobb paneltípusoknál).
-
Low Noise
senior tag
Nem tudom visszaszámolni,de nekem akkor tetszik legjobban a kép ha
a moncsi 100Hz-en megy es a Vsinc be-van kapcsolva.Nem tudok tudomámyos magyarázatot adni nekem egyszerüen igy felel meg.
De ha csak a 60 -70 HZ lenne a hibája az LCD-nek akkor azt mondom ok legyen.
De sajnos nem tudok a hátrányok mellé eggyetlen előnyt sem találni.Sajnos az LCD-olyan minőség képben mint amit a 3 cm-vastag mélymyomó nyujt hangzásba.
-
-
Low Noise
senior tag
Hoz ez olyan forradalmi fejlődést mint az OLED, AMOLED technológia ?
Mert az LCD-nek sjnos csak az a hátránya.hogy nincs előnenye.
1, nem képes egy CRT monitor szinváleszékéra sem . (nagyon zavaró)
2.frissítési , utánhúzási gondok (kicsit zavaró)
3. A 60 HZ ( Nagyon kevés )
4. A háttér világítás miatti kontraszt teljes hiánya. (nagyon zavaró)
5. Optimális felbontás haználatára vagyunk kényszeritve,ha éles képet akarunk.(Nem előnyös)No ez binony sajnos elégtelen
Ezért én az OLED-megjelenítőket várom.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
válasz
Nantucket #12 üzenetére
A 240 Hz-es frissítésnek van még egy nagy újdonsága. Az LCD mozgásleképzésének az sem tesz jót, hogy folyamatosan kint van a kép, így egy adott pillanat "sok pillanatig" látszik. Erre két megoldás van: 1. közbülső, számolt frémek megjelenítése 2 valódi között. 2. Fekete képek beillesztése. Mindkettőre van már példa (az utóbbira talán csak bemutatókon). Nos, az igazi a kettő kombinálása, amit ez a 240 Hz már lehetővé tesz.
És én erősen remélem azt is, hogy ezzel a Blue Phase megoldással a VA és S-IPS panelek gyártása is jóval olcsóbb lesz, és akkor talán elfelejthetjük végre ezt az elavult TN-t. (A TN a legelső LCD generáció, még a kvarcórák idejéből, ami a folyadékkristály meghajtási módját illeti.)
(#12) Nantucket: "En csak azt nem ertem, hogy miert hoz kulonosebb javulast a TVkben a 240 Hz amikor 30 fpsnel sosincs tobb?"
Már hogy ne lenne?
1. Interlace adásnál logikailag 25(/30) frame van, de az 50(/60) field ("félkép"= páros/páratlan sorok), amik átlagos tévéadásnál nem azonos pillanatot képeznek le, hanem 1/50 (v. 1/60) mp-enkéntit, azaz 50 fps-es mozgást jelenítenek meg, csak hol a páros, hol a páratlan sorait. (Másik eset, amikor 24fps-es mozifilmeket sugároznak, ilyenkor PAL rendszerben a logikai frame 2 fieldje ugyanahhoz az eredeti frame-hez tartozik.)
2. A HDTV-zésben a 720p az átlagos tévéadásnál (tehát nem mozifilmeknél) 50(/60) Hz-es.(#13) shtml "ami az LCD-technológiában eddig is gond volt: látószögek, színhűség és valós kontraszt."
Újabb VA, és főleg S-IPS paneleknél már nem igazán gond a látószög és a színhűség. A kontraszt is inkább csak tévéknél, monitornál elég az az 1:1000, és a nem túl nagy fényerő (nem kell erős háttérvilágítás) miatt ezeknél a fekete is elég sötét.
(#20) ddekany: Ez nem egészen így van. Az LCD-nél sem maradnak úgy a pixelek túl sokáig, ugyanis 1-1 kondi "tárolja" az aktuális világosságot szubpixelenként, ami egy tranyó bázisára van kötve, ami így kellő mértékben tápfeszt vezet az elektródákra. Így ha lassan is, de kisülnének a kondik, ha kellő időközönként nem töltenék őket újra a kellő szintre.
(#29) Coyot: Az egér szaggatása nem a 60Hz miatt van (pl. egy Amigát LCD-re kötve is teljesen folyamatos az egér mozgása, akár 50Hz-en, akár 60-on), hanem a PC-s egérkezelésé (HW-ileg nincs a képfrissítéshez hangolva - bár ezt okos szoftveres megoldásokkal át lehet[ne] hidalni).
(#38) ddekany: A kizárólagos 60 Hz a DVI szabvány sajátsága, analóg összekötéssel jelenleg 50 és - típustól függően - 70/85 Hz között lehet a frissítés. Persze nem össze-vissza váltakozva, mert pár elektromos paramétert át kell állítani az eltérő frissítési frekikhez itt is.
(#43) kvp777: Rosszul számoltál, 16 * 30 az 480, nem 240. Azaz max. 9 bites lehetne így egy TN panel (már ha ragaszkodunk a TN-hez).
-
ddekany
veterán
Milyen igaz is, dithereléshez is igen jól jönne a plusz frissítési frekvencia. És nem is annyira a színfokozatok száma miatt (a mostani TN-eké is már elég a legtöbb hétköznapi feladatra), hanem hogy ne zizegjen már annyira minden TN panel. A mostani 15-30 Hz-es FRC vibrálása túlságosan látható, a 60-120 Hz-es vibrálás sokkal nyugodtabb érzetet adna.
Viszont, 240 Hz az nem 8 * 60 Hz, hanem csak 4 * 60 Hz, és csak 8 * 30 Hz.
-
kvp777
tag
"a hírekbe valszeg mindenütt a 240 hz fog bekerülni (nem véletlenül a samsung is így promotálja), de én arra tippelek, hogy az egyszerűbb gyártás és a kisebb költség lehet a kulcstényező, és ebben sokáig verheti az oled-et"
Az oled-nel semmit nem egyszerubb gyartani, mivel csak ki kell nyomtatni a felvezeto anyagot egy reteg vezeto muanyagra, majd ratenni a masik reteget es kesz. Meg olcso is. Ezt a gyartasi technikat hasznalja az e-papir is. Az oledek egyetlen hatranya, hogy uv feny hatasara komposztaljak magukat, tehat lebomlanak. Sajnos maga a panel is allit elo nemi uv fenyt, tehat sajat magat is rongalja.
A 240 Hz pedig egy trukk resze. Mivel a tn paneleknek gyaszos a szinmelyseguk, ezert ido alapu dithering-et (szemcsesitest) hasznalnak. Ez viszont azt eredmenyezi, hogy a 60 Hz-es frissiteshez kepest villog a pixelek also n darab bitje (15Hz korul). A 240 Hz az 8 * 60 vagy 16 * 30, tehat egy 30 kep/masodperces filmet 16-szor rajzol ki, tehat +4 bitet lehet a szinmelyseghez hozzaadni. Igy mar egy 6 bites panelbol is konnyu virtualis 10 biteset csinalni, raadasul meg olcsobb is a gyartasa, a regi fekete-feher lcd panelektol kolcsonvett gyartastechnika miatt. (ilyen panel hasznaltak a nagyon regi kvarcjatekok, de ezt a technikat hasznalta a game boy color is, hogy a 64 szinu lcd-bol 4096-osat csinaljon)
-
válasz
janpotocki #14 üzenetére
Ehh, tömegtermelésben minden lehet olcsó. Ebből megint nem derül ki semmi.
Igazából nekem mindegy mi lesz a következő monitoromban, csak olcsó legyen, szíbnhelyesebb mint a mai LCD-k, fogyasszon kevesebbet, és gyorsabb legyen + könnyebb.
Amúgy ez is LCD, tehát nem lesz egetverően nagyobbb a betekintési szöge + színhelyessége sem - és lehet a boltban sem fog kevesebbe kerülni csak a gyártója fog jobban hízni. -
ddekany
veterán
Ja hát HD-nél már nem tudom miket csinálnak... SD-nél (DVD és VHS), ott a PAL frissítési frekvencia gyakorlatilag adott tudtommal, mert úgy küldi a lejátszó jelet S-Video-n ill kompoziton a monitornak, szóval a monitornak csak 50Hz-n volt értelme menni (vagy persze 100Hz-en, ha valami nagyon drága cucc).
-
ddekany
veterán
Az LCD TV elvileg megteheti, hogy 50Hz és 60Hz közt változtatja a frissítését, de nem tudom valamelyik megteszi-e... elve a sima TV sem tette meg, mert ha EU-ban vagy, akkor PAL van és kész, amihez meg az 50Hz illik. A számítógépes filmnézésnél viszont marad a 60Hz mindig, aztán néha 2 néha meg 3 frissítési ciklusig van kint a filmkocka. Hupsz...
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Ha sokszor 100Hz-es már a frissítés, akkor jelentőségét veszti az ügy, de hát akkor is csak logikusabb lenne nem fix frissítéssel (lévén ezek már nem CRT-k). Jelenleg viszont, ha van egy fixen 60Hz-s TFT-d, és kész a frame, akkor ha van v-sync, akkor véletlenszerűen 0-1/60s-el később jelenik meg a kép mint kéne, mert ki kell várni a következő képfrissítési ciklus, és aztán megint u.a. a játszma következő frame-nál is, stb. Szóval, mint minden játékos tudja, a v-sync árt a teljesítménynek és a késleltet is ha nincs jól túlméretezve a videókártyád/géped. V-sync nélkül meg töredezik a kép. A "pontosabb frame-kihagyasi idok" az akart lenni, hogy mennyi idő telik el két frame váltás közt, és ez mennyire van közel a kívánthoz. Pl. hogy fix 60Hz-en a PAL ill mozifilmek képkockái kb felváltva hol 2/60, hol 3/60 s-ig vannak kint, a kívánatos 2/50-2/48 helyett. Nem-fix frissítésnél az egész v-sync problémakör egyszerűen nem létezik, legalábbis amíg full-screen 3D-ről vagy full-screen videórol beszélünk.
-
Coyot
őstag
jaja nics meg az a gördülékeny mozgás, nincs meg az fps az egéren a windowsban ééérted
hülyeségmentesen: egymás mellé teszel egy crt-t meg egy tft-t, elég szembetűnő ez a mozgásos dolog, persze teljesen hülyeség ezt nézegetni, csak multkor ugy feltűnt.nálam vsyncel is gyors
el kell keserítselek én még nem láttam 60hz többet tudó tft, max a régebbi 19" alattiak. -
Coyot
őstag
engem csak az a mocskos 60hz idegel, tök szagatottan mozog az egér, nomeg játékokban sem egy nagy előny az a 60hz, hiába mész 200fps-t akkor is 60hz el mozog minden, nemjóóféle
mivel fényképész nem vagyok, annyira nem mozgat h milyenek a színek, betekintési szögekről meg annyit, h szemből szoktam nézni a monitort
-
Coyot
őstag
még a végén kiküszöbölik a tft-k egyetlen hibáját
-
dabadab
titán
-
ddekany
veterán
"Mindenképpen szükség van az igen nagy órajelekre, egészen a felvételtől kezdve."
Ez kétségtelenül így van (eltekintve attól, hogy valamennyire mesterségesen is előállíthatóak a új frame-ek a szomszédos meglévők alapján, nyilván artifactok árán), de nem csak a gyors mozgás miatt. Eleve szinte minden mozgás állati szögletes a mostani filmeken. Talán fel sem tűnik már az embernek, úgy megszokták hogy a film az ilyen, amíg meg nem látnak egy 50 képkocka/sec-es filmet. Nagy és kontrasztos képernyő esetén viszonylag lassú mozgásokon is nagyon érződik, hogy valahogy "siklanak" a mozgások, nem "berregnek".
-
acsa77
tag
Sajnos nem értek annyira a videokamera működéséhez. De munkámban előfordulhat az az egyszerű eset, hogy bármilyen, a kamerához képest túl nagy sebességű mozgást (turbulens áramlást) nagyobb képfrekvenciával veszünk fel (1-2 ezer kép/s). Ekkor jobb esetben nincs elmosódás, mert nyilván rövid a záridő is. Néha annyira gyors a felvétel az áramláshoz képest, hogy csak szubpixel elmozdulás van a felvételen. Tudom, kompromisszumot kell kötni a blende, a záridő, az érzékenység és az optika felépítése között, és nagyobb képfrekvenciánál ez nehezebb, drágább.
Az egyenesvonalút úgy érted, hogy kamerával követik? Mert én csak arra gondoltam, hogy amikor csak simán üt egyet BL fix kameránál, akkor azt nem csak BL-nél nem követi jól egy lassabb kamera, hanem semelyik gyors harcművésznél. Vagy elmosódott lesz hosszabb záridőnél, vagy egyszerűen kimarad az "információ" rövid záridőnél. Erről pont 2 napja hallottam egy a BL-ről szóló dokumentumfilmben utalást. Egyébként sajnos fogalmam sincs, hogy a mai "mozikamerák" milyen képimétléssel vesznek fel, fejlődött-e a technika. -
ddekany
veterán
Látom a fix frekvenciás képfrissítést nem fogják soha sem elfelejteni a gyártók. Ez is már örökké így marad, mint a QWERTY billentyűzet, vagy mi? CRT óta tudtommal semmi értelme a fix frekvenciának, csak a baj van vele. Mert ugye akkor kéne frissíteni a képernyő tartalmár, amikor kész van a frame a videókártyában (persze egy felső korláttal, pl. max 60 frame/sec). Kevesebb késleltetés, pontosabb frame kinthagyási idők, és persze v-sync "ingyen". Csak ugye, a VGA gyártóknak is lépnie kéne, anélkül nem megy...
-
REDeath
őstag
elindult a kék hype: Blu-Ray mellé BluePhase TV dukál
-
shtml
őstag
Talán több lábon akarnak állni, nem tesznek fel mindent egy lapra.
acsa77: Ez a Bruce Lee dolog komoly, nem csak urban legend? A problémát ui. egyszerűen a blende szűkítésével is meg lehet oldani, BL mozgása pedig így is, úgy is elmosódott lesz, mert a kamera csak egyenes vonalú mozgást tud követni.
Persze nem mindegy, miféle mozgásról van szó, mert ha túl elmosódott lesz a kép, akkor nem sokat lehet látni. -
acsa77
tag
Mindenképpen szükség van az igen nagy órajelekre, egészen a felvételtől kezdve. Elsősorban azért, mert vannak nagy sebességú mozgások is, melyeket csak nehezen tudtak vizualizálni. Bruce Lee-nél komolyan probléma volt, hogy nem lehetett látni, mit csinál, ezért le kellett lassítania magát
Illetve néha úgy tűnt, nem is csinál semmit a két képkocka között
De ezen túl is sokkal hatásosabb lehetne a testbeszéd, mely apró, gyors mozgásokból áll, és tudat alatt befolyásolja a nézőt. Ha sorozatérettek lesznek az illatkészítők, akkor Angelina Jolie pukiját is átküldik majd! -
Apicius
tag
Mondjuk az is elgondolkodtató, hogy a Samsung miért csinál magának házon belül konkurenciát. Gőzerővel fejlesztik az OLED technológiát ők is, erre kijönnének 3 év múlva egy továbbfejlesztett LCD panellel. Vagy rájöttek már ők is - lásd a fentebb említett Sony OLED-es linket - hogy az OLED mégsincs teljesen kész, ezért inkább az LCD-ket tökéletesítik, vagy mivel az LCD-ben még van jó pár év tartalék ezt még meglovagolják mielőtt kijönnének egy addigra elfogadható minőségű és élettartamú OLED-del.
-
janpotocki
senior tag
-
shtml
őstag
Ja-ja, évekig azt sulykolták belénk, hogy az OLED milyen olcsó technológia. Aztán mostanában kezd kiderülni, hogy nem is olyan olcsó, sőt nem is lesz az.
Ez a Blue Phase meg, hát fene tudja, a hír épp arról nem szól, ami az LCD-technológiában eddig is gond volt: látószögek, színhűség és valós kontraszt.
Foglalt név: Ha jól értettem az írást, a Blue Phase nem kötődik a TN-panelekhez, azokat csak azért említették, mert jelenleg azok a leggyorsabbak. Bár olvastam már ezt kétségbe vonó írásokat is (nem itt).
-
Nantucket
tag
En csak azt nem ertem, hogy miert hoz kulonosebb javulast a TVkben a 240 Hz amikor 30 fpsnel sosincs tobb?
-
orbano
félisten
válasz
janpotocki #5 üzenetére
én mindenhol azt olvastam, hogy az OLED előállítása olcsóbb, mint az jelenlegi LCD paneleké
-
klambi
addikt
énis OLED pártját fogom, sokkal jobbak a tulajdonságai, bár az árát nem toom mennyi lesz...de ha áldozok rá akkor inkább 1 OLED-re!
-
GAlli
tag
Végre megvan az elengendő képfrissítés profi fps játékosoknak. +3év
-
janpotocki
senior tag
válasz
Foglalt név #7 üzenetére
sorry, félreértettem
-
Foglalt név
addikt
válasz
janpotocki #2 üzenetére
Egy szóval sem állítottam szerintem
Arra próbáltam utalni, hogy ott a tn panel, aminél több tekintetben is lehetne jobbat csinálni az olcsó szegmensben, de szerintem pont nem a gyorsaság az, amit sokan hiányolnak. -
Füge007
senior tag
Az biztos, hogy Samsung nagyon jó paneleket csinált eddig is, és amint látszik a fejlesztést sem hanyagolja. Persze egy ilyen cikk után hosszútávú következtetéseket nem lehet levonni, de ha jó és olcsó lesz az ezzel a panellel szerlt készülék az csak jó lehet nekünk. Amint itt sokan említették más irányokban is fejlesztenek, nos meglátjuk melyik lesz a befutó. De úgy gondolom az LCD technológiát jó darabig nem kell még leírni.
-
Apicius
tag
Furcsa, hogy pont a tévékben alkalmaznák először, ráadásul 2011-ben. Addigra már ott lehet az OLED vagy a lézer. Perzse ha ez jóval olcsóbb lesz, akkor van esélye.
-
orbano
félisten
válasz
janpotocki #2 üzenetére
mi mást mondanának, mint hogy mindenben jobb lesz mint az eddigiek... én nem nagyon bízom benne, de majd meglátjuk. bár addigra jobb szeretnék OLED-et
-
janpotocki
senior tag
válasz
Foglalt név #1 üzenetére
attól hogy gyors(abb), még semmi köze a TN panelhez, sőt voltaképp a többihez sem. a gyorsaság mellett egyébként jó kontrasztról és tág betekintési szögekről is szól a fáma, de ez nem volt benne a közleményben, így nem tudom, mennyire megbízható infó
-
Foglalt név
addikt
Összegezve a TN-panel olcsó, gyors, de nem túl jók a színei és a betekintési szögei, tehát kikísérleteztek egy olyat, amelyik még gyorsabb
Tmobil, gratulálok...
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Blue Phase technológia 2011-re érik meg a sorozatgyártásra.
- Megmosolyogtató tárterülettel indít az iPhone SE
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Fujifilm X
- EAFC 25
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Linux kezdőknek
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...