Újdonságok az adattárolók világából

Hirdetés

A Samsung megkezdte STORY Station 3.0 névre keresztelt külső winchestereinek szállítását. Az új meghajtók lényegében az előző szériás 2.0-s USB-vel felszerelt típusok felújított változatainak tekinthetőek. A külső lényegében ugyanolyan maradt, hiszen a 3,5"-es, 1 vagy 2 TB-os kapacitású HDD szürke, szálcsiszolt alumíniumkeretben lapul. A készülék természetesen visszafelé is kompatibilis, tehát 2.0-s és 1.1-es USB aljzatra kapcsolva ugyanúgy használhatók lesznek.  A merevlemezek a Samsung Auto Backup, a SecretZone és a SafetyKey szoftverekkel előtelepítve érkeznek, amelyek segítségével kódolás vagy jelszó alkalmazásával védhetjük a tárolt adatokat. A Samsung újdonságai három év garanciával várásólhatók meg, a hivatalos megjelenésük pedig a hét végére várható. Az árukról sajnos nem nyilatkozott a gyártó.

Samsung STORY Station 3.0
Samsung STORY Station 3.0

Az ATP egy érdekes megoldással állt elő, ugyanis a parányi SSD tárolója közvetlenül az alaplapra, az USB kivezetés csatlakozótüskéire illeszthető. Ezért talán kissé furcsán hangzik a gyártó azon kijelentése, amely a készülék vízállóságáról, illetve a por és rázkódás elleni védelméről szól. Az elektromos kisülésekkel szembeni védettség azonban hasznos tulajdonságnak ígérkezik. A flash alapú tároló egyébként SLC NAND flash chipekre épül, ennek megfelelően az adatátviteli sebességét 30 MB/s-ban határozták meg, az MTBR értékét pedig 5 millió órára jósolja a cég. A 28,2 x 15,3 x 6,2 mm-es téglatest alakú SSD 512 MB-tól 4 GB-os kapacitásig kaphatók. A termékek áráról még nem érkezett információ.

ATP SIP SSD
ATP SIP SSD

Végül, ha már a 3.0-s USB szóba került, a Patriot friss megoldásait is érdemes megemlíteni. A memóriáiról ismert gyártó két 3.0-s USB bővítőkártyát és egy külső racket mutatott be. Előbbiek közül az egyik (PCUSB3PCIE) x1-es PCI Express csatlakozóval rendelkezik, így asztali számítógépekben használható, míg a másikat (PCUSB3EXP) a notebookokhoz tervezték.

Patriot 3.0-s USB adapterek
Patriot 3.0-s USB adapterek

A Gauntlet névre keresztelt külső rack 2,5"-es SATA merevlemezeket vagy SSD-ket tud fogadni. A Patriot termékek megjelenése a következő hetekben várható, a PCI Express és az ExpressCard csatlakozós adapterek ára 33 és 35 dollár, a Gauntlet árcédulája azonban ismeretlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés