Új Intel Atom architektúrán, a Silvermonton dolgozik az Intel

Az új, Silvermont néven becézett Atom továbbra is SoC formában fog megjelenni, ám egyik érdekessége, hogy a Moore törvényében foglaltaknál is gyorsabban fejlesztik, ugyanis néhány lépcsőfok egyszerűen kimarad. Az Atom architektúra 2008 óta szinte változatlan formában van jelen, ráadásul az idei év utolsó negyedévében érkező Cedarview sem igazán újítja meg a családot, legalábbis a CPU magot alkotó rész gyakorlatilag csak a 45 nm-ről 32 nm-re csökkentés előnyeiből profitálhat, tehát igazán ráfér egy kiadós vérfrissítés.

Az előreláthatólag 2013-ban debütáló Silvermont ezzel szemben egy jelentős előrelépés lesz, hiszen nem csak a mikroarchitektúra újul meg totális mértékben, hanem a 22 nm-es gyártástechnológiával készülő chipek a nemrégiben bejelentett 3D tranzisztorokból fognak felépülni. Mindez azt jelenti, hogy az Intel egyből három lépcsőfokot ugrik (új architektúra, csíkszélesség csökkentés, háromkapus tranzisztor bevezetése), amivel már jó eséllyel minden téren fel tudja venni a versenyt az AMD alacsony fogyasztású x86-os chipjeivel szemben, valamint előreláthatólag az elsősorban ARM megoldásokat előnyben részesítő tablet-okostelefon piacon is megvetheti a lábát.

A képen a jelenleg futó kétmagos Pineview-D SoC látható
A képen a jelenleg futó kétmagos Pineview-D SoC látható (forrás: X-bit labs)

Az Intel szerint a a 22 nm-es gyártási technológia és a háromkapus tranzisztort összepárosítva alacsony feszültségen 37%-os teljesítménynövekedés és 50%-os fogyasztáscsökkenés érhető el a szintén alacsony feszültségű 32 nanométeres planáris tranzisztorokat alkalmazó megoldásokkal szemben. A teljesítményre optimalizált chipeknél a teljesítmény/watt arányt tekintve pusztán csak a 3D tranzisztorok 10-20%-os előnnyel rendelkeznek a hagyományos síktranzisztorokkal szemben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés