Június közepén jönnek a Chromebookok

A Google Chrome OS megjelenéséről, és a hozzá kapcsolódó Chromebook koncepciójáról alig egy hónappal ezelőtt írt testvérlapunk, de máris a termékek startja került előtérbe. A Chromebookok egyszerűen fogalmazva Chrome OS szoftverrel felvértezett netbookok lesznek. Az operációs rendszer rendkívül biztonságos, ugyanis a kritikus részek írásvédettek, továbbá a felhasználók szükséges adatait titkosítva tárolják a termékek. A Chrome OS arra is képes, hogy az indítás során ellenőrizze magát, hogy megváltozott-e valami a rendszerben. Amennyiben egy oda nem illő kód kerül felfedezésre, kezdetét veszi a frissítés, ami helyreállítja a problémát.

Hirdetés

A Chrome OS a legtöbb felhasználói beállítást egy szerveren tárolja, vagyis sosem vesznek el, továbbá a rendszer indítása is csak másodperceket vesz igénybe. Mivel a Chromebook nagymértékben az internetezést helyezi előtérbe, böngészőre is szükség van. Ezt a szerepet a Chrome fogja betölteni, ahonnan elérhető a Google Gmail, Calendar és Docs. Természetesen a Chrome OS hálózati kapcsolat nélkül is működik, ám ilyenkor a lehetőségek korlátozottak. Ettől függetlenül a Chrome Web Store-ról letölthető alkalmazásokkal el lehet ütni az időt, sőt az elmentett videók lejátszása sem akadály.

A Chromebookokról egyelőre három gyártó fog gondoskodni. A legnagyobb piacokon a Samsung és az Acer lesz jelen. Mindkét vállalat az Intel Pine Trail platformjára épít, így a termékek a multimédiás feladatokban nem jeleskednek, de nem is ez a cél. A processzor szerepét a kétmagos Atom N550 illetve N570 töltheti be, továbbá alapfelszereltség a kártyaolvasó, a HD webkamera, a Wi-Fi, valamint a két darab 2.0-s USB port.

Samsung Chromebook
Samsung Chromebook

A 1,48 kg-os Samsung Chromebook 12,1 hüvelykes kijelzőt alkalmaz, melynek natív felbontása 1280x800 pixel. A fenti paraméterek mellett opcionális lehetőség a 3G-s modem beépítése, továbbá az akkumulátor 8,5 órán keresztül bírhatja a gyűrődést. A termék 3G-s modemmel 499, míg anélkül 429 dollár lesz.

Acer Chromebook
Acer Chromebook

Az Acer 1,34 kg-os megoldása 11,6 colos megjelenítőt használ, ám nincs lehetőség 3G-s modem alkalmazására, amit a HDMI interfész kompenzálhat. Ennél a masinánál az akkumulátor üzemideje 6 órára csökken, de a vételár is csak 349 dollár lesz.

A Samsung és az Acer Chromebookja az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, valamint Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és Olaszországban debütál június 15-én. A hazai bevezetésről sajnos egyelőre nincs hír.

Kogan Agora Chromebook
Kogan Agora Chromebook

A nagyobb gyártók mellett a Kogan már holnap bemutatja az Agora Chromebookot, mely elsősorban az ausztrál piacot célozza meg, de a webes áruházak világában természetesen nem lehetetlen máshol beszerezni. Ez a masina 12,1 hüvelykes, LED-es háttérvilágítású kijelzőt használ, ami 1366x768 képpontos felbontással operál. A processzor szerepét az Intel Celeron M SU2300 tölti be, míg a grafikus megjelenítést a GS40-es vezérlőbe integrált Intel GMA 4500 szolgáltatja, ami az 1 GB-os rendszermemóriából csíp le 256 MB-ot. Az adattároló szerepe egy 30 GB-os SSD-re hárul, emellett nem hiányzik a kártyaolvasó, a HD webkamera, a Wi-Fi, valamint van három darab 2.0-s USB port és egy HDMI interfész.

A Kogan Agora esetében négycellás akkumulátor biztosítja az energiát, így a termék átlagos terhelés mellett három és fél óráig használható. Ez messze nem jó érték manapság, főleg ha figyelembe vesszük a 370 dolláros árazást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés