A TSMC szerint nagy az igény a 20 nm-es technológiára

A TSMC igen érdekes kijelentést tett a 20 nm-es technológiával kapcsolatban. Számos cég inkább lassítaná a fejlesztéseket az új node-ok irányába, mivel a befektetett költségek nagyon magasak, és a kisebb csíkszélesség előnye a CMOS határait feszegetve egyre kisebb. A 28 nm-es node-ok esetében azonban ez nem igazolódott, mivel egy év alatt folyamatosan arról lehetett hallani, hogy az első körben beszálló cégeket leszámítva a gyártókapacitással nem elégedettek a partnerek. Morris Chang szerint a 20 nm-es gyártástechnológiára még nagyobb lesz az igény. Erre a vállalat készül is, így az új 20 nm-es node bevezetésekor több gyártósort telepítenek, majd a kapacitást gyorsabban bővítik.

A TSMC elnök-vezérigazgatójának meglátása egyébként nem biztos, hogy a cégek általános átállásáról szól. Valószínűbb, hogy a kisebb partnerek picit tovább maradnak valamelyik 28 nm-es node-on, ám ettől még igaz lehet, amit a TSMC vár. Ezért viszont nagy valószínűséggel az Apple felel majd, mivel mára gyakorlatilag bizonyos, hogy az almás vállalat bérgyártót vált. Ennek megfelelően a TSMC megrendelései a 20 nm-es node-ra drasztikusan megnőhetnek, így a kisebb cégeket leszámítva is több gyártósorra lehet szükség az új gyártástechnológia esetében.

A Fab 15 első üzemei már működnek, a többi pedig készül.
A Fab 15 első üzemei már működnek, a többi pedig készül.

A 20 nm-es technológia kísérleti gyártása egyébként a Fab 15-ös gyárépület Phase 3-as és 4-es üzemeiben kezdődik meg az idei év második felében. A gyártás felfuttatása a gyártósorok folyamatos bővítésével 2014-ben esedékes, így 2015-ben nagyobb kapacitás áll majd a megrendelők rendelkezésére, mint amennyi idén a 28 nm-es node-okon. A 20 nm-es technológia felfuttatása is gyorsabb lehet, mivel a TSMC csak egyetlen node-ot készít, amit az alacsony fogyasztású rendszerchipekre optimalizálnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés