A Rambus ütős memóriával támadná a mobil piacot

A Rambus név hallatán sokaknak a szabadalmi perek ugranak be, de a cég még mindig aktívan fejleszt újabbnál-újabb technológiákat, és a megmaradt mérnökök tényleg tudhatnak valamit, mivel a vállalat az utóbbi időben a piac problémáira próbál megoldásokat kínálni. Ez lenne az az irány, amit a Rambus számára érdemes lenne követni, hiszen a vásárlók és a partnerek is igénylik az új technológiákat, eredményezzen az kevesebb fogyasztást vagy nagyobb sebességet.

A Rambus régóta dolgozik egy új generációs memórián, ami a GDDR5-nél is gyorsabb lehet, és ezt a tempót normál DIMM és SO-DIMM modulokon lehetne majd abszolválni. Figyelni kell ugyanakkor a dinamikusan növekvő mobil termékek piacára is, ahova jóval energiatakarékosabb memória szükséges. Jelenleg ezt az igényt az LPDDR3 szabvány elégíti ki, és a Rambus ezen nem is akar változtatni. Kidolgoztak azonban egy R+ LPDDR3 jelzésű architektúrát, amely lényegében a vállalat egyénileg fejlesztett memóriavezérlőjéből és az ahhoz tervezett DRAM interfészből áll.

Az aktuálisan használható megoldásokhoz képest a Rambus R+ technológiája 25%-kal kevesebb energiával is beérheti aktív működés közben, miközben a támogatott maximális effektív memória-órajel 3,2 GHz. Utóbbi érték a duplája annak, amire a mai LPDDR3 memóriák szabványosan képesek. A technológia már licencelhető a cégtől, és az említett paraméterek konkrét méréssel születtek, hiszen a memóriavezérlő már tesztchipen dolgozik, a lapka pedig a GlobalFoundries 28 nm-es SLP node-ján készült. Ha bármelyik cég az előbbi node-ot használja, akkor a Rambus a teljes fizikai dizájnt biztosítja, így lényegében nagyon leegyszerűsödik az adott SoC fejlesztése. Természetesen nem kötelező a GlobalFoundries szolgáltatásait igénybe venni, hiszen a licencelés a sematikus dizájn formájában is történhet, így bármelyik bérgyártónál lehet majd gyártatni a fejlesztés alatt álló terméket.

A Rambusnak szüksége van még partnerekre is, hiszen az R+ LPDDR3 architektúrához megfelelő memóriachipek is szükségesek. Arról egyelőre nincs adat, hogy a cég mely gyártókra számít ebből a szempontból, de a technológia adaptálása a DFI és a JEDEC szabványokkal való kompatibilitásnak hála nem lesz költséges, így a gyártók alacsony rizikófaktor mellett is belevághatnak.

A Rambus egyébként arról nem beszélt, hogy pontosan honnan nyerik az extra sebességet, és arról sincs adat, hogy mitől csökken a fogyasztás. Nagyon valószínű, hogy az R+ LPDDR3 jelzésrendszere a konkurens technológiákhoz viszonyítva számottevően alacsonyabb feszültségkülönbséggel dolgozik a chip és a memóriavezérlő között. Ennek az elvnek mestere a Rambus, így egy tűn jóval több információt képesek átpréselni, ami összességében energiahatékonyabb működést is jelent.

Az R+ LPDDR3 hivatalos debütálásáról még nincs információ, de remélhetőleg nem kell rá sokat várni, mivel a technológia kellően jónak tűnik, ami komoly sikereket hozhat a Rambusnak, elsősorban a csúcskategóriás okostelefonok és tabletek piacán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés