A TSMC beindította az első 28 nm-es gyártósorokat

A TSMC tömeggyártásra alkalmassá minősítette a 28 nm-es gyártástechnológia LP, HPL és HP node-jait. A tajvani bérgyártó ezzel felülmúlta a várakozásokat, hiszen az idei év végére a HP node-ok beindítását korábban nem tartották lehetségesnek, de végül sikerült megoldani a problémákat, bármiből is adódtak. Ettől függetlenül a gyártókapacitás szűkös, így túl sok 28 nm-es eljáráson készülő lapkára idén nem érdemes számítani, de a vállalat szerint az első ilyen chip biztos megjelenik az év végéig.

A beindított három node képességeit korábban már részleteztük, és az akkori adatokhoz képes a lehető legjobban alakult minden, vagyis a bérgyártó kiváló ütemben halad. Ezt az is bizonyítja, hogy a tape-outok száma a 40 nm-es gyártástechnológiához viszonyítva megduplázódott. A jelenlegi bejelentés értelmében a 28 nm-es gyártástechnológiákra jelenleg az Altera, az AMD, az NVIDIA, a Qualcomm és a Xilinx épít. Az említett vállalatok persze eltérő lapkákat készítenek, így minden bizonnyal az FPGA-k startja lesz megoldható a leghamarabb, míg utána a GPU-k érkezhetnek. Természetesen a node-ok is eltérő tulajdonságúak. Legkönnyebben az LP és a HPL eljárással lehet bánni, így idén elég kicsi az esélye annak, hogy egy HP eljárással készülő komplex lapka jelenjen meg.

A vállalat készül még egy 28 nm-es HPM node-dal is, melyen a termelés várhatóan szintén beindulhat az év végén, de kizárt, hogy bármilyen HPM eljáráson gyártott lapka megjelenjen 2011-ben. A node-ot egyébként a bérgyártó elsősorban a mobil SoC termékekhez szánja, és gate last HKMG megvalósításra épít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés