Sokan pályáznak a TSMC 28 nm-es gyártósoraira

A TSMC október végén jelentette be, hogy beindította az első 28 nm-es gyártósorokat, ám a túl nagy érdeklődés miatt a tervezettnél drágább a technológia használata. Éppen ezért a tömeggyártás elsősorban az FPGA-k esetében kezdődött meg, illetve az AMD tartott még igényt a viszonylag drága waferekre. A tajvani bérgyártó az eddigi rendelések alapján úgy kalkulálja, hogy az idei év utolsó negyedévében a 28 nm-es waferekből a bevétel 2%-a fog származni, ami tulajdonképpen jónak mondható, hiszen a gyártókapacitás nagyon nagy része ki lesz használva.

Hirdetés

A jelenlegi adatok szerint az utolsó két hónapban átlagosan húszezer wafer kerül megmunkálásra, és ez az adat alig fog emelkedni a következő esztendő első negyedévében, miközben egyre több gyártó fog csatlakozni a gyártáshoz. A TSMC az új Fab 15-ös üzemet márciusban állítja majd csatasorba, így a gyártókapacitás havi százezer waferre nő. Az igények előzetes felmérése alapján azonban lehet, hogy ez sem lesz elég, így a 28 nm-es gyártástechnológiákhoz való 300 mm-es waferek ára továbbra is magas lesz.

TSMC Fab 15
TSMC Fab 15

A hírek szerint az Altera, az AMD, az NVIDIA, a Qualcomm és a Xilinx egyértelműen igényt tart a gyártókapacitásra, de az Apple, a Broadcom, az LSI Logic és az STMicroelectronics is a potenciális érdeklődők között van. A helyzet a várható magas árazásnak köszönhetően nagyon érdekes, ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy az olcsóbb lapkák, elsősorban a SoC-ok esetében jobban megéri valamelyik 40 nm-es gyártástechnológián maradni. Úgy néz ki, hogy az NVIDIA ezt nagyon jól felismerte, és a Tegra 3 esetében megtartott 40 nm-es eljárás utólag nagyon is jó döntésnek bizonyulhat.

A TSMC úgy gondolja, hogy 2012-ben a 28 nm-es waferekből a bevétel 10%-a fog származni, de az igények alakulásától függően tovább is növelhetik a gyártókapacitást, amivel természetesen a 28 nm-ből várható bevétel is nő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés