Árat csökkent a TSMC az öregedő technológiák esetében

Az elmúlt év végén sok szó eset arról, hogy sokan pályáznak a TSMC 28 nm-es gyártósoraira, ami ahhoz vezetett, hogy a vállalat növelte a 28 nm-es waferek árazását. Ennek sok gyártó biztos nem örült, de tulajdonképpen nincs mit tenni, mivel a legtöbb chip már a konkrét megjelenés előtt jár, így a partnerek a TSMC-hez vannak kötve, azaz el kell fogadni az új játékszabályokat.

A tajvani bérgyártó azonban nem csak árat emel, hanem csökkent is. Ez persze nem a 28 nm-es waferekre vonatkozik, de nagyon sok lapka készül még az előző generációs gyártástechnológiákon, ideértve a 40 nm-es node-ot is.

A DigiTimes információi szerint a TSMC 10-15%-kal csökkenti a korábbi gyártósorokhoz való waferek árazását, ami kedvező lehet a partnerek számára. Itt nem szabad elfelejteni, hogy a 28 nm-es fejlesztések megérkezésével több 40 nm-es lapka is gyártásban marad, vagyis a komplett áttérés nagyon lassú lesz.

A helyzet tulajdonképpen nagyon érdekes, ugyanis a hírek szerint, ha nem kap elképesztően nagy szerepet a magas teljesítmény, akkor jelenleg jobban megéri maradni a 40 nm-es node-on, és legalább az idei év végéig elnapolni a fejlettebb gyártástechnológiára épülő lapkák bevezetését.

Ezen még az elméletben elérhető jobb fogyasztás sem javít, ugyanis a 40 nm-es node-ot már nagyon kiismerték a mérnökök, ami a 28 nm-ről még nem mondható el, így egy ilyen irányú fejlesztés tartogat némi kockázatot is. Ez természetesen mindig így van, mivel az új gyártástechnológiákra való átállás számtalan ismeretlen tényezőt rejt, amelyeket csak idővel lehet tökéletesen megérteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés