Cellánként egy bittel emelné a tétet a Toshiba, jöhetnek a QLC-s SSD-k

A vállalat bemutatta a világ első, QLC NAND flash fejlesztését, az első példányok pedig már a gyártóknál vannak.

NAND flask lapkák piacán az elmúlt időszak a rétegekről szólt, hiszen mindenki elmozdult a vertikális irányba, amivel nagyobb kapacitású lapkákat sikerült létrehozni. A Toshiba elsődlegesen a BiCS háromdimenziós struktúrát használó V-NAND megoldások híve, és számos ilyen fejlesztést dobtak már korábban piacra.

A japán vállalat most egy újabb lépést tett a kapacitás növelése felé, ugyanis a rétegek számának növelése helyett a cellánként tárolt bitekkel emelné a tétet. Így született meg a világ első, 64 rétegű, BiCS struktúrájú, QLC V-NAND flash megoldása. Ennek a különlegessége lényegében annyi, hogy cellánként a korábbi három helyett négy bitet tárol, így a Toshiba aktuális legjobb TLC-s, 512 gigabites lapkájához képest a kapacitása 786 gigabitre kúszik fel, ami 96 GB-nyi adat tárolását teszi lehetővé. Ez az új QLC-s lapka lehetővé teszi az 1,5 TB-os eszközök létrehozását is, méghozzá 16 darab lapka egyetlen tokozásba való építésével, ami 50%-kal nagyobb kapacitás a Toshiba korábbi, 1 TB-os opciójához képest.

A Toshiba már szállítja az új lapkájának mintáit az SSD-kkel foglalkozó partnereknek, így aktívan zajlanak a háttérben a fejlesztések. A végleges termékre azonban még jó ideig várni kell, hiszen a tényleges eszközökbe való beépítés időbe telik, így valószínűleg a következő évben kerülnek forgalomba az első, 64 rétegű, BiCS struktúrájú, QLC V-NAND flash lapkákat használó adattárolók. A Toshiba mindenesetre a mintákat élőben is megmutatja majd az augusztusi Flash Memory Summit 2017 rendezvényen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés