Tényleg komolyan gondolja a 14 TB-os HDD-k 2018-as megjelenését a Toshiba

Konkrét tervekkel álltak elő, hogyan növelik tovább a 2,5 és 3,5 hüvelykes merevlemezeik adatsűrűségét.

A Toshiba bejelentette, hogy megkezdték a Showa Denko K.K. (SDK) 9. generációs PMR adatrögzítési eljárást használó technológiára épülő HDD-k piaci bevezetését (megjegyzés: a Toshiba nem rendelkezik saját, HDD-lemezek fejlesztésre alkalmas laborral, így az SDK fejlesztéseire támaszkodnak). Az SDK újításainak köszönhetően az eddiginél nagyobb adatsűrűségű PMR lemezek készíthetők anélkül, hogy trükközni kellene az SMR technikával, így a 2,5 és 3,5 hüvelykes merevlemezek össz tárkapacitása egyaránt tovább növelhető – előbbi esetében lemezenként (vagy tányéronként) 1 TB, utóbbinál 1,8 TB érhető el.


[+]

A Toshiba elsőként az utrahordozható szegmens igényeit elégítette ki: a 2,5"-es, 7 milliméter magas, 5400 rpm-es MQ04ABF széria 1 TB-os tagja már elérhető, mely az új generációs lemezből mindössze egyet, író-olvasó fejből pedig ennek megfelelően csak kettőt igényel. Nagy különbség a Seagate és WD hasonló felépítésű HDD-i-vel szemben, hogy azok SMR-rel tudták ezt, míg a Toshiba tárolójának nincs szüksége átlapolásra. Ami a 3,5"-es kategóriát illeti, az SDK ezen a téren 2018-ban kezdi meg a 9. generációs technológia alkalmazását.

Ha minden a tervek szerint megy, hamar összejöhet az áhított 14 TB-os modell, ami 8 darab lemez alkalmazásával lesz abszolválható. Ebben nincs semmi furcsa, hiszen a jelenleg piacon lévő 12 TB-os PMR és 14 TB-os SMR HDD-kben is ennyi lemez dolgozik – előbbiben lemezenként 1,5 TB-os kapacitással. A Toshiba ezen a téren egy kis lemaradással küzd, ugyanis jelenleg 10 TB-nál tartanak, amit hét darab 1,43 TB-os, nyolcadik generációs SDK lemezzel érnek el, hélium nélkül, de hamarosan változni fog. Sőt, ha igazak a Japánok által közzétett útitervek, akkor 2018 végére a 16 TB-os héliumos HDD-vel is előrukkolnak.


[+]

Jó kérdés, hogy mit lép erre a WD és a Seagate. Nyilvánvaló, hogy az általuk favorizált MAMR és HAMR nem lesz kész jövő év elejére, így várhatóan a hagyományos PRM-hez nyúlnak, amihez a Seagate által már használt TDMR technikát fogják bevetni – legalábbis a korábbi útitervek alapján erre lehet következtetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés