Szupercsendes GeForce FX?

A Gainward cég az FX 5800 és az FX 5800 Ultra alapú videókártyákat jelentett be, amelyeknek egy szupercsendes, alig hallható, egyes források szerint 7 decibeles hűtője lesz. A cég szerint, erre a nem mindennapi teljesítményre a hűtődizájn megváltoztatásával voltak képesek.

A kártyák Gainward FX PowerPack! Modell Ultra/800 Plus "Golden Sample" és és Gainward FX PowerPack! Modell Ultra/1000 Plus "Golden Sample" néven kerülnek forgalomba.

Kérdéses ugyanakkor, hogy milyen hűtőt alkalmaz termékein a Gainward. Az FX működés közben igen komolyan fölmelegedhet, nagyon jól kell tehát hűteni. A 7 decibel azért is megkérdőjelezhető, mert egy átlagos kártyahűtő 30-45 decibel közötti zajt csap, de a leghalkabb ventilátorok is 20 dB körüliek. Szintén nem alkalmazható a pár Radeon 9700 Pro-nál bevált passzív hűtési módszer sem.

Mi marad akkor? Egy vízhűtéses rendszer, esetleg. De, képzeljünk csak el egy csomagot, benne egy tartállyal, pumpával és úgy mellesleg egy GeForce FX kártyával. "Kizárt". Ami sokkal inkább valószínű, hogy a hír kacsa, és a Gainward így akar reklámot csinálni magának. Végtelen jóindulattal tegyük most föl, hogy nem így van, és reménykedjünk...

Az 5800-as kártya ára 499, míg az 5800-as Ultráé 649 euró, ám az utóbbihoz kapunk egy Firewire-kártyát, egy 5.1-es hangkártyát és több, eddig még meg nem nevezett játékot. A termékeiben használt hűtőkről és hűtési módszerről egyelőre még hallgat a Gainward. Meglepő módon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés