Hirdetés

Mi fogja hűteni a GeForce FX-et?

Hirdetés

A kérdésnek már csak azért is létjogosultsága van, mert a választ egyelőre senki sem tudja. Hamarosan a polcokon az MSI és a Club3D terméke, azonban a neten elérhető képekről hiányzik valami: a hűtő. Kidolgozott, színes kártyák, ismert specifikációk, ám a hűtési megoldásról mindenki hallgat, pedig a stabil működés, a tuning és persze a zaj szempontjából sem mellékes.





Vagy elfogadhatjuk azt a feltevést is, hogy az nVidia által bemutatott referenciacoolert fogja mindenki használni. Korábban mi is részletesen bemutattuk, de pár kép, és egy rövid ismétlés erejéig térjünk vissza rá!





A cooler erősen hasonlít az Abit GeForce 4-es kártyáin alkalmazott OTES rendszerre, de még annál is brutálisabb látványt nyújt. Vörösréz bordázattal rendelkezik, melynek hűtési képességét a korábban szintén bemutatott heatpipe-ok növelik. Egy nagyon hangos ventilátor dolgozik rajta, mely friss levegőt szív be, majd a felforrósodott levegőt a gépházon kívülre löki. Ennek hátránya az, hogy az elvezető rendszer az AGP melletti PCI foglalatot is "beteríti". A kártya másik oldalára is kerül egy adag vörösréz. Részletes írásunk itt olvasható.

Tehát az nVidia hűtője sok helyet foglal, nagyon nehézzé teszi a kártyát (a gép szállításkor ki kell szerelni), hangos és drága is. Ez inkább elriasztja a józan vevőket, nem pedig csalogatja, ahogy azt a rivális ATI puritán, apró coolerei teszik. Egyelőre egyik neves hűtőgyártó sem mutatott be GeForce FX coolert, ami azért szokatlan, mert már a Gef4 bolti megjelenése előtt több cég termékskálájából lehetett válogatni.


Hűtős körökben az a pletyka terjeng, hogy az nVidia szabadkezet adott a videokártya gyártóknak, így minden cég maga döntheti el, hogy az nVidia monstrumát alkalmazza, vagy egy másik cégtől próbál egyedi coolert szerezni. Hogy ez igaz-e, nem tudhatjuk, az viszont tény, hogy a kártyákról eddig csak "meztelen" képeket láttunk, a hűtők sehol sincsenek. Kifogott a hűtősökön a GeForce FX, vagy valami nagy durranásra készülnek? Két héten belül kiderül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés