Megmérettetett: GeForce FX 5800 Ultra tesztek

Hirdetés

Hónapokat vártunk, mire egyáltalán információkat kaphattunk a többszörösen megkésett nVidia zászlóshajóról, az NV30-ról. Először az őszi Comdex alkalmából tudtunk meg hivatalos információkat, így többek között azt is, hogy az NV30 kétféle kiszerelésben kerül forgalomba, ahol a kisebb testvér GeForce FX 5800, míg a nagyobb GeForce FX 5800 Ultra névre hallgat.

Megismertük az új chip technikai bravúrjait, és leesett állal hümmögtünk és hammogtunk. De, most először nem azért, hogy "huhúúúú, ez elképesztő!", sokkal inkább az "elég lesz-e ez egy nVidiának?". Aggódtunk, már amennyire egy százmilliárdos cégért aggódni lehet...




Forrás: AnandTech.com

A fenti képek már sokunkat megleptek, hiszen egy kifejezetten magas órajelen járatott, áramfaló tuningszörny képét vetítették elő.

(Igen, hatásvadász dolog fejedelmi többesben beszélni minderről, de a tesztek tükrében a minden eddiginél nagyobb csinadrattával beharangozott GeForce FX talán méginkább túllőtt a célon)

Nos, ma lehullt a lepel. Az AnandTech.com, a Tomshardware.com és a HardOCP.com is részletesen kivesézte az nVidia új zászlóshajóját, a GeForce FX 5800 Ultrát. Álljon itt egy tipikusnak mondható eredmény!


Forrás: AnandTech.com

A teszt egy Pentium 4 3.06 GHz-es procival hajtott konfigban készült, 4x-es FSAA és 8x-os anizotropikus szűrés mellett. FSAA és anizotropikus szűrés nélkül egyébként a GeForce FX néhol 5-10%-ot is rávert a Radeon 9700-ra, de valljuk be, ez egyrészt sovány, másrészt szinte egy az egyben betudható a magasabb órajelű GPU-nak.

Apropó, órajelek! A GeForce FX 5800 Ultra valóban 500 MHz-es GPU és 500 MHz-es DDR-II (1000 MHz "DDR") RAM órajeleken üzemel, míg az FX 5800 20 százalékkal alacsonyabb, 400 / 800 MHz-en ketyeg. Öröm lehet ürömünkben, hogy a GeForce FX 5800 Ultra az eddigi rémhírekkel ellentétben "mindössze" 399 dollárt (kb 95.000 Ft) kóstál, az FX 5800 ráadásul egy százassal kevesebb.

Nagyon érdekes volt a tesztek alatt azt megfigyelni, ahogy az ATI kártyáin a rendkívül kiforrott driverek segítettek (alacsonyabb felbontásokban, stb). Ugyanez nem mondható el az nVidiáról, a GeForce FX láthatóan felkészületlenül érte a driveríró részleget -- ha más nem, hát ez is új idők előjele, nem tapasztalhattunk ilyesmit az nVidiánál a Riva128 óta.

Az első kártyákat egy hónapon belül lehet megvenni, az ATI R350 állítólag egy hónappal követi majd a GeForce FX-eket. Mit mondhatnánk? Érdemes megvárni azt az R350-et...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés