Samsung Series 5 előzetes: egy nap múlva idehaza is elérhetők az új notebookok

Mint azt megszokhattuk, egyes gyártók termékei később érkeznek az európai piacra, mint például az USA-ba vagy Ázsiába, de Európán belül is vannak különbségek. A kisebb országok piacai, mint amilyen a mienk is, néha nem kap meg minden terméket, vagy más konfigurációban érkezik, esetleg csak egy olcsóbb változat lesz kapható. Minden attól függ, hogy mik az igények és milyen a kereslet! Ez a fajta hozzáállás érhető, hiszen még a nagyobb vállalatok sem akarják megkockáztatni olyan termékek bevezetését, ami számukra egyébként nem éri meg.

Részben talán ez is volt az oka annak, hogy az általunk beharangozott, de Németországban már régóta kapható Samsung Series 7 Chronos notebook például csak idén március 21-étől lesz beszerezhető hivatalos hazai forrásból. Ez a dátum egyébként még abból a szempontból is fontos, hogy ugyanezen a napon debütálnak a gyártó üzleti notebookjai, melyekről szintén írtunk már korábban, valamint a várva-várt Series 5 Ultra notebookok is bemutatásra kerülnek idehaza.

Most ez utóbbival szeretnénk picit foglalkozni, mivel abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a 14"-es, ODD-vel és dGPU-val felszerelt modellt már kezünkbe vehettük, és jelenleg is pörögnek rajta a teszek. Abból kifolyólag, hogy az említett dátumig a sajtó, így a mi kezünk is meg van kötve, csak néhány általános információt tudunk csepegtetni. Külsőségeket tekintve a nálunk vendégeskedő 350U4B modell fizikai kiterjedése 333 x 229,5 x 20,9 mm, tömege pedig 1,84 kg. A benne található hardver nem meglepő módon egyelőre második generációs Core i5, abból is a 2467M modell, amit 4 GB memória egészít ki. A tárolásért egy 500 GB-os HDD a felelős, amit egy 16 GB-os SanDisk iSSD egészít ki, tehát a korábban ismertetett ExpressCache gyorsítótáras megoldás beépítve érkezik. Az AMD Radeon HD 7550M és az Intel HD Graphics 3000 hajtotta 14"-es, LED háttérvilágítású és matt felületű kijelző felbontása 1366x768 képpont, maximális fényereje pedig 300 cd/m². Az adatkapcsolatért az Intel Centrino Advanced-N 6230 Wi-Fi vezérlő, a Realtek Gigabit Ethernet, valamint a Bluetooth 3.0+HS felel. A kimenetek között HDMI, D-Sub és USB 3.0-s kapuk sorakoznak, valamint ne feledkezzünk meg a normál tálcás, de vékony kivitelű DVD-RW optikai egységről és a kártyaolvasóról sem.


Samsung Series 5 Ultra 14" [+]

Korábban már feszegettük azt a kérdéskört, miszerint nem minden Ultrabooknak kinéző konfiguráció lesz valódi, Intel specifikációknak megfelelő Ultrabook. A Samsung Series 5 Ultra esetében viszont valódi Ultrabookról beszélünk annak ellenére, hogy van benne dGPU és optikai meghajtó is, ugyanis a kritériumok között nincs olyan, ami kizárná ezek használatát, sőt, direkt kitér ezek beépítésére és hasznosítására. Az első fontos kritérium, hogy dedikált GPU csak a 14"-es vagy nagyobb Ultrabookokban lehet, és ezek vastagsága sem haladhatja meg a 21 mm-t, illetve az akkumulátornak továbbra is házon belül kell elférnie. A második fontos feltétel, hogy az integrált és a dGPU között a programok futtatásakor a drivernek kell automatikusan váltania, és korlátozni kell a fogyasztást is, azaz csak bizonyos körülmények között mehet ennek fogyasztása 25 watt fölé. Részben ez utóbbival és a hűtéssel kapcsolatos a harmadik kritérium, miszerint a dGPU hőmérséklete nem mehet majd 100°C fölé.

Ha ezek teljesülnek, akkor nincs akadálya a dedikált grafikus chip használatának. Úgy tűnik, hogy a Samsungnak sikerült ezeket az akadályokat sikerrel venni, ugyanis nem csak az IGP-vel szerelt 13"-es verzió, hanem az AMD dGPU-val megbolondított NP-530U4B típus is minden további nélkül megfelel az Intel által támasztott követelményeknek. Valójában tehát ennek a notebookcsaládnak a tagjai lesznek az első Samsung Ultrabookok, tekintve, hogy az első generációs Series 9 nem felelt meg minden kritériumnak, így csupán az ultravékony notebook-kategóriában indulhatott.

Tehát már csak egyet kell aludni, és minden részletre fény derül!

Azóta történt

Előzmények