ExpressCache: hasznos újítás vagy vakítás?

Idén, valamint a végleges gép megjelenéséig most utoljára foglalkozunk a Samsung hetes szériás notebookjával, hiszen (sajnos) egyelőre nem tudunk róla több bőrt lehúzni. Ennek java részt az is az oka, hogy a nálunk lévő próbapéldány valóban egy mintadarab, így sem anyagfelhasználásban, sem pedig konfigurációban nem egyezik meg majd azzal, amit kapni fogunk. Ez nem újdonság a megjelenés ilyen korai fázisában, tehát helyén kell kezelnünk a dolgokat, a hibákkal kapcsolatban pedig egyelőre elnézőnek kell lennünk. Például ez az oka annak is, hogy egyelőre nem néztük meg sem a PH! TV-ben, sem pedig itt a blog keretein belül a káva és a váz hajlékonyságát sem. Ami viszont biztosan marad, az például a TN+film panel ellenére is fantasztikusan jó minőségű kijelző, valamint az ExpressCache, így most ez utóbbit nézzük meg közelebbről.

Tulajdonképpen nem egy világmegváltó újdonságról van szó, hiszen már évek óta szokás valamilyen módon, többnyire valamilyen memória alapú tárolóval (a gyakran használt állományok áthelyezésével) felgyorsítani a számítógép lemezműveleteit, valamint javítani a rendszer működési sebességét és csökkenteni annak reakcióidejét. Korábbi próbálkozások között szerepelt például a vitatott hatékonysággal működő pendrive alapú gyorsítótár alkalmazása (például ReadyBoost), míg manapság az SSD tárolók biztosítanak kiváló és egyben hatékony megoldást, ugyanakkor ez egyben a legdrágább formája a lemezműveletek felgyorsításának.

SanDisk iSSD került a Samsung Series 7 Chronosba is
SanDisk iSSD került a Samsung Series 7 Chronosba is

A kettő közötti megoldást egy olyan gyorsítótárazás megteremtésével érdemes megteremteni, ami nem emeli a csillagos égbe az árakat, tehát olcsó, de nem hátráltatják olyan technológiai megoldások, mint például korábban az USB 2.0, valamint a cél az is, hogy mindez észrevehetetlen legyen – azaz be legyen építve a számítógépházba. Ez lehet akár valamilyen hardveres, hibrid merevlemezes (SSHHD) megoldás, mint mondjuk a Seagate Momentus XT, vagy éppen az Intel SSD Caching, de éppen szoftveres úton is működhet, mint például a Diskeeper ExpressCache. Ez utóbbit alkalmazza a Samsung is a Series 7 Choronos notebook esetében is.

Az Easy Settings ExpressCache beállítófelülete
Az Easy Settings ExpressCache beállítófelülete [+]

Mivel éppen nálunk állomásozik még a teszt Choronos, ezért meg is néztük, mennyire hatékonyan működik ez a fejlesztés, már csak azért is, mert kicsit szkeptikusak voltunk azzal kapcsolatban, hogy 8 GB SSD elég lesz-e erre a célra. Ráadásul az egész módszer pofon egyszerűnek tűnt, hiszen szoftveres oldalról a felhasználó semmit sem lát, csak annyit, hogy az Easy Settingsben az ExpressCache ki- vagy bekapcsolt állapotban van-e, minden mást a szoftver elvégez helyettünk a háttérben. Most pedig lássuk az eredményeket! Első körben a HD Tune-t eresztettük rá a 750 GB-os Hitachi merevlemezre, majd pedig a SanDisk iSSD-re, hogy képet kapjunk a nyers teljesítményről.

Hitachi 750 GB (5400 rpm) és SanDisk iSSD 8 GB Hitachi 750 GB (5400 rpm) és SanDisk iSSD 8 GB
Hitachi 750 GB (5400 rpm) és SanDisk iSSD 8 GB [+]

A HD Tune mérést a PC Mark 7 követte:

PC Mark 7 eredmények. Balra a bekapcsolt, jobbra pedig a kikapcsolt állapotban mért eredmények.
PC Mark 7 eredmények. Balra a bekapcsolt, jobbra pedig a kikapcsolt állapotban mért eredmények. [+]

A szintetikus teszteket sokan nem kedvelik, de ebben az esetben nem is a konkrét eredmények az érdekesek, hanem az egymáshoz viszonyítás miatt vettük elő.

Az ExpressCache egyik nagy előnye, hogy papíron rendkívüli módon képes felgyorsítani az operációs rendszer indulását, a brosúrákban (akár) 60%-os javulásról számolnak be. A PC Mark 7 eredmények is azt mutatták, hogy az alkalmazások indítása sokat gyorsult, de ennek ellenőrzése valós környezetben sem volt nehéz. Egyszerűen lemértük a bekapcsolástól az operációs rendszer betöltődéséig eltelt időt, majd ezt feljegyeztük. A számadatok helyett viszont beszéljen a két videó, ami sokkal látványosabb, mint két száraz eredmény:

Az ExpressCache ki- és bekapcsolt állapota nagyjából 10 másodperces különbséget eredményez az "Asztal" megjelenéséig, ugyanakkor (és ez már nem látható a videón) az utána való töltési idő is lerövidül, illetve amíg a teljes betöltési procedúra tart, addig érezhetően sokkal gyorsabban reagál a rendszer – például egy böngésző megnyitása és a kezdőoldal betöltése együtt harmad annyi időt vesz igénybe.

Összességében véve konkrétan kijelenthetjük, hogy az ExpressCache nem csak egy új hóbort, hanem használható fejlesztés, ami ha nem is annyira gyors, mint egy valamirevaló SSD, de annak egy olcsóbb alternatívája, aminek előnye akár könnyen ötvözhető egy nagy tárkapacitású merevlemezzel is.

Azóta történt

Előzmények