Samsung notebook blog: ATIV Book 5 – van új a név alatt

A Samsung nagy névváltoztatási hulláma után nincs könnyű dolga a vásárlónak, mármint azoknak, akik nem magolták be a korábban közzétett táblázatot és a korábbi elnevezés alapján akarnak új gépet vásárolni. A kavarodást az okozhatja, hogy a korábban egy bizonyos számmal jelölt szériába tartozó gépek most akár egy másik számozást viselhetnek, hiszen a mostani bontás szerint különválasztották a normál és vékony notebookokat (Ultrabookokat), és ez utóbbiak tarthatták meg a régi számozás. Ennek értelmében a Series 5, 7 és 9 notebookok kaptak ATIV Book 5, 7 és 9 elnevezést.

Mostani írásunk alanya is az új séma alapján kapta besorolását, ám ez valójában nem csak egy szimpla átnevezés, hiszen a június elején felbukkanó ATIV Book 5 névvel nem a jól ismert NP530U3 típusjelzésű családot kapjuk, hanem az 5-ös sorozatba tartozó második generációs (NP540U4 és NP530U4) Ultrabookot tarthatjuk a kezükben, amelyet először a monacói Samsung Fórum alkalmával vehettünk szemügyre közelebbről.


[+]

Az eltelt időszakban letisztázódott, hogy a kizárólag 14 colos méretkategóriában érkező gépek milyen konfigurációban kerül a hazai piacra. Ezzel kapcsolatban az a jó hírünk, hogy kapható lesz csak IGP-s (Intel HD Graphics 4000), illetve a dedikált GPU-val (AMD Radeon HD 8750M) szerelt változat is, ám az a furcsa helyzet állt elő, hogy ez utóbbi lett az olcsóbb (nagyjából 229 000 forint, míg az előbbiért 243 000 forintot kérnek). Ennek oka a kijelzők közötti különbségben keresendő: ugyan mindkét variáns 14"-es, 1366x768 pixeles TN+film panelt tudhat magáénak, ám a csupán IGP-vel rendelkező ATIV Book 5 tízujjas, fényes érintőkijelzővel kerül forgalomba, míg a másik hagyományos, matt panellel. Ráadásul az érintőkijelző nem csak az árra dob rá 15-20 000 forintot a másikhoz képest, hanem össztömege is 120 grammal több.


[+]

Mi is ezt az IGP-vel és érintőkijelzővel szerelt modellt kaptuk meg kipróbálásra. A minőséget, felépítést és felszereltséget illetően nem ért bennünket meglepetés a Fórum után. A szálcsiszolt alumínium fedél és a szintén alumínium csuklótámasz igényes, akárcsak az egyéb helyeken felhasznált műanyagok minősége. A dizájn egyáltalán nem hivalkodó, mégis modern, a látvány pedig ügyesen feldobja az érintőpad körüli krómkeret és a visszajelző LED-ek – melyekből a fontos funkcióbillentyűkre is jutott. Talán csak a szigetes, de háttérvilágítással is rendelkező billentyűk körül futó fényes fekete betétet illethetnénk némi kritikával, ezt tényleg nem árt tisztán tartani, ha szeretnénk mutatósságát megőrizni.


[+]

A Samsung mérnökei gondoltak azokra, akik Utrabookjuk 4 GB-os memóriáját szeretnék otthoni körülmények között a gép atomjaira bontása nélkül bővíteni, így a fenéklemezt ennek megfelelően alakították ki, melyen ezenkívül csak két szellőzőnyílás és a JBL hangszórók rácsozása található, a hűtés szellőzőrostélyait pedig a mostani trendeknek megfelelően a meglehetősen szoros kijelzőzsanér mögé rejtették. Emiatt a notebook kinyitása egy kézzel nem igazán lehetséges, ugyanakkor kellően masszívan tartja az adott pozícióban az akár 180 fokban is nyitható fedelet, ám a remegést nem tudták teljesen kiküszöbölni.


[+]

A hardver hozza a kötelezőt: a jól bejáratott Intel Core i5-3317 helyett immáron 100 MHz-cel nagyobb órajelű, szintén 17 W-os TDP osztályú Core i5-3337 CPU-t, mellé 4 GB DDR3 memóriát, valamint 500 GB-os (5400 rpm) merevlemezt és 24 GB-os ExpressCache SSD gyorsítótárat kapunk (utóbbi a SanDisk i100 családból kerül ki). Optikai meghajtó természetesen nincs. A kiegészítők sorában Qualcomm IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s vezérlő, Reatlek HD hangkodek (kombó 3,5 mm-es jack ki- és bemenettel), 720p-s HD webkamera és SD kártyaolvasó sorakozik. Sajnos USB 3.0-s csatlakozóból nincs túltengés, a három darab aljzat közül csak egyik képes erre a szabványra, a többi a 2.0-t támogatja. Emellett teljes méretű HDMI és Ethernet csatlakozókat kapunk még, illetve egy átalakító segítségével analóg D-Sub kimenetet is használatba vehetünk.


[+]

Az ATIV Book 5 nagyon tetszetős, noha tömegével és vastagságával nem fog semmilyen rekordot megdönteni (arra ott van a Series 9), ellenben működés közben rendkívül halk, négycellás akkumulátora pedig 7 órát ígér (normál használat közben ez inkább 5 óra körül alakul). Használata a széles szögben nyitható kijelzőnek hála kényelmes, kellemes a touchpad és a billentyűzet is. Összességében véve egy jó "melós" Ultrabookot kapunk, ha rászánjuk magunkat a vételár kifizetésére, aminek egyetlen gyenge pontja a kijelzője lehetne (és ezalatt nem az érintős opcióra gondolunk, hanem magára a felbontásra és a panelre), ha elfelejtenénk egy pillanatra, hogy a gyártó Ultrabook kínálatában ez egy belépő modell, így aki ennél többre vágyik, keresse a Book 7 vagy 9 modelleket.


[+]

Kissé fura lépés a Samsung részéről, hogy jelenleg nem árul érintőkijelző nélküli IGP-s ATIV Book 5-öt idehaza, de mivel nincsenek a kezünkben semmilyen kimutatás, felmérés vagy bármilyen piaci elemzés arra vonatkozóan, hogy mit kíván a magyar vásárló, addig döntésükkel nem szállhatunk vitába. Ugyanakkor tény, hogy amennyiben elhagynák az érintős panelt, úgy vélhetően már 200 000 forint körüli áron kerülhetne a piacra az ATIV Book 5, ami jelentősen megnövelné versenyképességét, mert egyébként egy nagyon kellemes masinát dobtak piacra a 14"-es Ultrabook kategóriában, ami dedikált GPU-val jó vételnek számít.

Azóta történt

Előzmények