Samsung Fórum 2013: új és izmos Samsung Chronos notebookok érkeznek

Először volt alkalmunk megtekinteni a Samsung részben a CES-en, részben pedig nemrég beharangozott notebookjait és Ultrabookjait. Amint azt az idei Samsung Fórummal kapcsolatos cikkben már említettük, az IT sajtótájékoztatón csak az új Series 7 jelzésű gépeket érintette a vállalat szőrmentén, amelyekről új információ a korábbiakhoz képest nem derült ki, míg az új Series 5-ről egyáltalán nem esett szó. Azért titkon reménykedtünk, hogy ennek ellenére láthatunk belőle 1-2 darabot majd a kiállításon és nem csak a régiek közül szemezgethetünk, noha ezt megelőzően olyannyira nem volt róluk semmilyen információ, hogy hiányuk csak keveseknek tűnt volna fel.

A szerencse azonban mellénk szegődött, ráadásul duplán, mivel kiderült, hogy az új Series 5-ből nem csak az Ultra, hanem a Chronos változat (az NP550P5C utódja) is érkezik, és ez is ki volt állítva. A kettő változat közötti különbség most is abban rejlik, hogy míg az előbbi egy Ultrabook, utóbbi csak szimplán notebook. Mindez abban nyilvánul majd meg, hogy a Chronosba nem a legtakarékosabb komponensek (például az ultráknál használt 17 wattos helyett 35 wattos TDP osztályba sorolt Intel CPU-k) kerülnek, ezáltal nem elégítik ki az Ultrabookok követelményeit. De nem csak ezen a téren nem férnek be az Intel által megszabott keretekbe, hanem a vastagság és a tömeg is meghaladja a kívánalmakat (22,9 mm és 2,25 kg). Szemben a Series 5 Ultrával, ami csupán 19,5 mm vastag és mindössze 1,75 kg lesz, és ultraalacsony fogyasztású Ivy Bridge processzorokat kap.

Az új Samsung Series 5 Chronos
Az új Samsung Series 5 Chronos [+]

A Series 5 Chronos esetében a nagyobb méretnek és a vastagabb háznak persze megvan az oka: ez egy 15,6"-es méretkategóriába sorolt notebook 1366x768 képpont megjelenítésére alkalmas matt (!) kijelzővel, és opcionálisan ugyanolyan AMD Radeon HD 8870M dedikált grafikus vezérlővel érkezik, mint ami az új Series 7 Chronosba is került. Ez egy meglehetősen erős grafikus megoldás, így csak remélni tudjuk, hogy nem járunk úgy, mint az NP550P5C esetében, ahol NVIDIA GeForce GT 650M-et vártunk, majd idehaza végül csak egy jóval gyengébb GT 630M-et kaptunk. Habár nem tagadhatjuk le, hogy némi Radeon HD 8850M-mel kapcsolatos pletykákról is hallottunk, ami szintén nem rossz, legalábbis nem akkora ugrás, mint amekkora a GT 650M és 630M között van, de biztosat csak a megjelenési dátum közeledtével fogunk tudni, amikor a hazai konfigurációval is tisztában leszünk.


[+]

Ha mindez a fent említett formában valóban piacra kerül, akkor az új Series 5 Chronos egy kellemes, tisztességesen összerakott, letisztult külsejű, asztali gépet helyettesítő notebook lesz. Főleg ha hozzászámoljuk a jól megszokott JBL hangrendszert, a négy darab USB portot, a webkamerát, a kártyaolvasót, a teljes méretű portokat és a szintén teljes méretű, háttérvilágítással felvértezett billentyűzetet. Optikai meghajtó ezúttal nem került a gépbe. A kijelző felbontása természetesen nem világbajnok, ahogyan a TN+film panel sem, de a Series 5 a középkategóriát testesíti meg.


[+]

Aki ennél többre vágyik (Full HD felbontású PLS paneles érintőkijelző – fényes felülettel természetesen, erősebb akkumulátor és alumínium ház), annak egy kategóriával feljebb, a szintén 15,6"-es új Series 7 Chronost kell keresnie, nyilván majd jóval borsosabb áron.

Az új Samsung Series 7 Chronos
Az új Samsung Series 7 Chronos [+]

Ez szintén nem Ultrabook, noha 20,9 mm-es vastagságával és legfeljebb 11,5 órát biztosító akkumulátoros üzemidejével megfelelne a követelményeknek, de a négymagos Core i7 és az AMD Radeon HD 8870M páros megint túllő a megadott fogyasztási kereteken.


[+]

A következő részben az új Samsung Ultrabookokkal folytatjuk!

Azóta történt

Előzmények