Samsung notebook blog: ATIV Book 8 – játékosok álma?

Ahogy múltkor is írtunk, a Samsung notebookok névváltoztatása jól megkavarta a lapokat, de ennek megvan az előnye is: jól beazonosíthatóvá teszi az egyes gépeket, így nem fordul elő, hogy összekeverjük például a Series 7 Chronost az Ultrabookkal. Utóbbi egyébként először az idei Samsung Fórumon mutatkozott be, és ugyanitt frissült a 7-esből a Chronos is, amit mi itthon már csak ATIV Book 8-ként ismerhetünk, azaz ismerünk meg a mostani bejegyzésben.

Ez alapján nem várnánk vad hardvert, pedig...
Ez alapján nem várnánk vad hardvert, pedig... [+]

Ahogy korább, első találkozásunkkor említettük, az új 7-es Chronos (továbbiakban Book 8, típusjelzése NP870Z5E) egy igen kellemes masina. Legfőbb erénye, hogy javítja az előd gyengeségeit (TN+film kijelző), miközben tovább erősödött hardverben, valamint minőségérzetben is egy ligával feljebb játszik. Pedig az alja műanyag, csak a csuklótámasz és a fedél kapott alumíniumot, de bárhogy is tapogatjuk, az anyagminőségre nincs panasz, a kellemes, kékes beütésű szürkés szín pedig igazán jól áll neki. Sajnos az ujjlenyomatok is legalább ennyire szereti, így nem árt gyakran törölgetni, ha adunk a kinézetre.


[+]

A 15,6"-es mérethez 2,35 kg-os tömeg párosul, ami nem könnyű, de a sok jó hardver bizony sokat nyom a mérlegen. A négymagos, Intel Core i7-3735QM processzor mellé 8 GB memóriát pakoltak alapból, ami igény szerint tovább bővíthető akár házilag is, a hátoldalon lévő ajtó és az alatta található EMI/RFI pajzs lecsavarozása után. Az alapkonfiguráció mellett a memória elérése egycsatornás módban történik, így egy megfelelő képességű, extra SO-DIMM modul szükséges a kétcsatornás mód működéséhez.

Optikai meghajtót ebben a szériában már jó messzire elkerülték, nincs is rá szükség, viszont az adatok tárolását 1 TB-os merevlemez végzi, sajnos gyorsítótár nélkül és csupán 5400 rpm mellett, tehát aki további teljesítményre vágyik, annak zsebbe kell nyúlnia egy nagyobb SSD-ért.


[+]

Tárolás terén tehát annyira nem brillírozik a Book 8, már ami a sebességet illeti, másképp van ez a megjelenítéssel kapcsolatos területen: a Full HD felbontású, nagy betekintési szöget és nagy fényerősséget (300 cd/m²) tudó PLS kijelzőpanelt nem csak a processzorban lévő HD Graphics 4000 IGP hajthatja, hanem az Enduro technológiát támogató dedikált AMD Radeon HD 8870M, amit 2 GB VRAM-mal fejeltek meg. Ezzel bizony már játszani is lehet egy jót. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a BIOS-ban nem tiltható le az IGP, így a dedikált GPU szoftveres átkapcsolással működtethető, ennek a módszernek minden előnyével és hátrányával egyetemben. A masszív zsanérokon nyugvó, automata fényerősség-szabályozással ellátott kijelzővel kapcsolatosan jó hír, hogy nem érintős és matt felületű, ráadásul kávája is igen keskeny.


[+]

A notebookban ezek mellett egy JBL hangrendszer is helyet kapott, így a játékok és háttérzenék a megszokottnál jobb minőségben szólalnak meg, ha nincs kéznél egy fej- vagy fülhallgató. A tömeget nem csak ezek és az átlagnál masszívabb hűtés dobják meg, hanem a nyolccellás, 91 Wh-s akkumulátor is, ami jócskán több, mint amivel mostanság az átlag vékony notebookokban, Ultrabookokban találkozhatunk. A gyártó szerint ez 11 órára is elegendő, persze nem játék közben. A nagy mérethez teljes billentyűzet dukál háttérvilágítással, illetve a touchpad sem szégyenkezhet méretei miatt. Persze a szokásos kiegészítők, mint Wi-Fi (ebből is kétsávos), Bluetooth, Gigabit Ethernet, kártyaolvasó és webkamera sem hiányzik a felhozatalból.


[+]

Mindezért a Samsung 355 000 forintot számol fel két év garanciával, ami nem kevés, de hogy a gép megéri-e, azt egy részletes tesztben fogjuk kideríteni, hiszen már maga a dedikált GPU teljesítménye is megér egy pár méréssorozatot, főleg a Full HD-s kijelző mellett.


[+]

Azóta történt

Előzmények