Egy kínai tabletben is feltűnt a Samsung Exynos 5 Dual rendszerchip

A Samsung még a Google Nexus 10-ben mutatta be az Exynos 5250-es rendszerchipet, mely manapság Exynos 5 Dual néven fut, és az ARM-os versenyzők között az első heterogén módon is programozható megoldásnak számít. Ha a funkciókat nézzük, akkor a termék több, mint kiváló, hiszen olyan tudásszintet képvisel, amit egyelőre a konkurencia képtelen elérni, de nehezíti a helyzetét, hogy ez a tudás az Android aktuális verzióiban nem használható ki. Ez természetesen később megváltozik, de a Samsung is rájött, hogy a komoly tudás nem sokat ér, ha az operációs rendszerben nincs meg hozzá a támogatás, így az utódnak szánt Exynos 5 Octa, már nem kapta meg az ARM Mali-T604-es IGP-t. Ennek a helyét egy kevésbé okos, de gyorsabb megoldás vette át. Egészen pontosan az Imagination Technologies PowerVR SGX 544 MP3 konfigurációba kötött verziójáról van szó, ami az általános számítási teljesítmény szempontjából messze van az előd grafikus vezérlőjétől, de a mai játékokban és alkalmazásokban mégis jobban teljesít.

A jövő azonban mindenképp a GPGPU felé terelődő integrált grafikus vezérlőké, így az ARM Mali-T600-as sorozaté, de megemlíthető itt az érkező Adreno 400-as és PowerVR Series6 termékcsalád is. A Samsung ezt elősegítve árulja a saját Exynos 5 Dual nevű rendszerchipjét, így hamarosan a Google Nexus 10 mellett más androidos tabletekben is feltűnhet. A hírek szerint a Bean már bejelentkezett érte, és készül is egy masina, melyet a cég a kínai piacra szán. Ez hazai viszonylatban is jó hír, mivel Kínából számos termék jut el hozzánk, így van esély arra, hogy ez a masina is köztük lesz.

A Bean a termék nevét egyelőre nem közölte, de annyi kiderült, hogy 9,7 colos 2048x1536 pixeles kijelzőt kap, 2 GB rendszermemóriával, maximum 64 GB-os flash tárolóval, illetve 2 és 8 megapixeles kamerákkal. Az előtelepített operációs rendszer az Android 4.0.4 lesz, elsősorban azért, mert a legfrissebb verziót a cég szóvivője még nem tartja elég stabilnak. A tablet várhatóan júniusban kerül piacra, de az áráról még nincs adat.

A Google egyébként gőzerővel dolgozik az OpenCL hivatalos elérhetőségén az Android operációs rendszeren belül. Az aktuális verziókon már működésre lehet bírni a felületet, de egyelőre alapértelmezett módban még nincs engedélyezve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés