Samsung Chromebook ARM-os belsővel – kulcs az áttöréshez?

A Google már egy ideje próbálkozik minimalista operációs rendszere, a Chrome OS népszerűsítésével, amely lényegében a keresőóriás felhőalapú szolgáltatásain alapszik. A tömeges elterjedés eddig nem igazán következett be, mert bár voltak laptop és nettop hardverkiépítésekben is elérhető variánsok, ezek vételára túl magasnak bizonyult a bizonyos értelemben korlátozott funkcionalitáshoz képest, azaz nem voltak jelentősen olcsóbbak egy átlagos notebooknál. A Google azonban egy olyan új masinát mutatott be, amely könnyen meghozhatja a várt áttörést.


[+]

A legújabb Samsung Chromebook érdekessége, hogy nem x86-os, hanem ARM-os belsővel szerelték, amely notebookfronton nem éppen szokásos megoldás. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy az adatok és a rajtuk végzett műveletek jelentős része egyébként is a „felhő” feladata, így nincs is szükség túlságosan combos hardverre. Jelen esetben egy 1,7 GHz-en ketyegő, Cortex A15 alapú, duplamagos Samsung Exynos 5 Dual (5250) SoC található a fedélzeten, ennek moderált energiaszükségletének köszönhetően a laptop aktív hűtés nélkül érkezik, ezzel a Chromebooknak nem csak belső felépítése, de előállítása költsége is mérséklődik.


[+]

Mellette 2 GB rendszermemória teljesít szolgálatot, az adatok tárolására pedig mindössze 16 GB belső memória áll rendelkezésre, azonban egy teljes méretű SD memóriakártyával a kapacitás igény esetén jelentősen megnövelhető, valamint a vásárlók 100 GB-nyi Google Drive tárhelyet is kapnak, így azért már el lehet éldegélni. A 11,6”-es kijelző felbontása 1366x768 pixeles, a panel valószínűleg TN+film típusú, viszont ennek matt felülete jelentősen javítja használhatóságát.


[+]

A notebook vastagsága mindössze 20 mm és 1,1 kg-ot nyom, így tökéletes választás lehet ingázóknak, tanulóknak, vagy azoknak, akik egy egyszerű másodlagos számítógépre vágynak. A Google állítása szerint a teljesítményre sem lesz panasz, a Samsung SoC Full HD videók lejátszásával is megbirkózik, ami a kijelző felbontását tekintve nem valami lényeges információ, de a teljes méretű HDMI kimenet miatt azért mégiscsak van létjogosultsága ez irányú képességének.

Vezeték nélkül Bluetooth és IEEE802.11a/b/g/n kompatibilis Wi-Fi adapterével képes kommunikálni, valamint a hátsó élében egy SIM foglalat is található, így a későbbiekben 3G/4G modemmel szerelt verziók érkezése is várható. 30 Wh-s akkumulátora körülbelül 6,5 órás üzemidőt biztosít. A csatlakozók között az említett lehetőségeken kívül egy USB 2.0 és egy USB 3.0 port, valamint 3,5 mm-es headset aljzat sorakozik.


[+]

Az egyik legfontosabb tulajdonságáról, mégpedig vételáráról még nem ejtettünk szót. A fenti kiépítésért csak 249 dollárt fognak kérni, amely árazás az eddigiekhez képest minden bizonnyal serkenti majd a Samsung Chromebook iránti érdeklődést. Az ARM-os Google Chromebook már előrendelhető, sőt jövő hét hétfőn már meg is vásárolható.

Azóta történt

Előzmények